Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: W którym kraju samochód musi być zarejestrowany w ubezpieczeniu?

Napisany przez ADMCI4
Obecnie mieszkam i pracuję normalnie w Niemczech, a mój samochód jest również zarejestrowany w tej samej jurysdykcji. Jednak od sierpnia sytuacja zmieni się, ponieważ przeprowadzam się do mojej dziewczyny Metz we Francji, ale będę pracować w Niemczech. Dlatego chciałbym wiedzieć, czy mogę nadal zarejestrować samochód w Niemczech u ubezpieczyciela, czy też będę musiał go ubezpieczyć we Francji. Na pewno otrzyma francuską tablicę rejestracyjną, ale jeśli dobrze pamiętam, ubezpieczenie niekoniecznie musi być dopasowane do właściciela.

Napisany przez Experte

W tej chwili mieszkam i pracuję normalnie w Niemczech, a mój samochód również jest zarejestrowany w tym zakresie. Ale od sierpnia się to zmieni, ponieważ przeprowadzam się do mojej dziewczyny Metz we Francji i nadal będę pracować w Niemczech. Dlatego chciałbym się dowiedzieć, czy będę mógł pozostawić moje auto zarejestrowane w niemieckim ubezpieczeniu, czy będę musiał je również ubezpieczyć we Francji. Samochód otrzyma na pewno francuskie tablice rejestracyjne, ale jeśli dobrze pamiętam, ubezpieczenie niekoniecznie musi być dopasowane do właściciela.

Pojazdu z francuskimi tablicami rejestracyjnymi nie można ubezpieczyć w Niemczech.

Napisany przez 2Escorpio
[cytat=Ekspert">
Samochodu z francuskim numerem rejestracyjnym nie można ubezpieczyć w Niemczech.
[/cytat]
Gdyby to było możliwe, pewnie każdy ubezpieczyłby swoje auto w Polsce, ponieważ tam na pewno ubezpieczenia są tańsze niż w Niemczech.

Napisany przez sibileeee
W kraju, w którym mieszka także właściciel pojazdu, oczywiście!

Napisany przez Dahut
Więc numer rejestracyjny jest nadawany przez kraj, w którym pojazd jest zarejestrowany. Pojazd musi być zarejestrowany w kraju, w którym mieszkasz, chyba że jest to pojazd firmowy zarejestrowany na firmę. Pojazd musi być ubezpieczony w kraju, w którym jest zarejestrowany. Dopóki mieszkasz w D, pojazd będzie miało niemiecką tablicę rejestracyjną i będzie ubezpieczone tutaj. Gdy zmienisz miejsce zamieszkania, pojazd musi być również zmieniony (należy zachować terminy, które należy spełnić. Należy wcześniej się o to dowiedzieć.) Wiem z własnego doświadczenia, że francuscy policjanci są w tej kwestii dosyć surowi. Sam mieszkałem przez wiele lat we Francji, byłem jednak zarejestrowany w Niemczech i miałem tutaj zarejestrowane auto. Byłem zatrzymywany około raz w miesiącu i musiałem udowodnić, że jestem również zarejestrowany w Niemczech z moim niemieckim autem. Ponadto, rzekomo obcokrajowiec za granicą nie może prowadzić swojego niemieckiego samochodu sam. Nie sprawdzałem tego, ale policjanci tak mi mówili.

Napisany przez Kawashimi
Och, jak tanio byłoby dla nas wszystkich, gdybyśmy mogli ubezpieczyć nasz samochód za granicą..

Napisany przez lolania
Hej,

jeszcze jest tak, że musisz najpierw zmienić swoje tablice rejestracyjne, gdy przeprowadzasz się do Francji. Oznacza to, że dostaniesz francuskie tablice rejestracyjne. Jednakże z pewnością nie będziesz mógł już ubezpieczyć swojego samochodu z francuskimi tablicami w Niemczech, więc najprawdopodobniej będziesz musiał się ubezpieczyć we Francji. Nie ma znaczenia, że nadal pracujesz w Niemczech...

We Francji również obowiązuje zmiana tablic rejestracyjnych przy zmianie miejsca zamieszkania, na przykład gdy przeprowadzasz się z Hamburga do Monachium.

Jednakże niedługo, jeśli wierzyć relacjom z N24, będzie można zaoszczędzić sobie procesu przerejestrowania: Tablice rejestracyjne można będzie przenieść także podczas przeprowadzki: Kierowcy wkrótce zaoszczędzą na przerejestrowaniu - n-tv.de

Dla mnie niestety za późno... Przeprowadziłem się w zeszłym miesiącu i już zamówiłem nowe tablice rejestracyjne na stronie https://www.kennzeichen.de/.

Jednak uważam, że ta regulacja ma sens!

Pozdrowienia

Napisany przez el_torro
Super, dzięki za wszystkie te wskazówki tutaj! (I może kiedyś pojawi się *prawdziwy* europejski numer rejestracyjny, który można zabrać z jednego państwa do drugiego. - Niestety nie widzę tego w programie żadnej partii na nadchodzące wybory w niedzielę.)

Napisany przez Macca
To byłoby naprawdę praktyczne, gdyby można wybrać, gdzie chcesz ubezpieczyć pojazd.

Napisany przez Espresso

Byłoby naprawdę praktyczne, gdyby można było wybrać, gdzie ubezpieczyć pojazd.

Tak, to byłoby miłe

Musisz koniecznie ubezpieczyć swoje auto tam, gdzie mieszkasz!

Napisany przez Alldia
Ach, taka byłaby piękna świat. Polskie ubezpieczenie dla pojazdu zarejestrowanego w Luksemburgu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata