Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy pracownicy muszą płacić składki do obowiązkowego ubezpieczenia emerytalnego?

Napisany przez ADMCI4
Jestem 48-letnim i od 20 roku życia płacę składki na ubezpieczenie emerytalne. Od kilku lat regularnie otrzymuję informacje emerytalne, które informują mnie o przewidywanej wysokości mojej przyszłej emerytury. Mam wrażenie, że procentowo coraz mniej otrzymam, mimo że zawsze pracowałem zawodowo i regularnie wpłacałem składki. Czy mogę teraz zatrzymać te składki do ubezpieczenia emerytalnego i zamiast tego zainwestować pieniądze w bardziej dochodowy sposób, aby za 20 lat dostawać naprawdę większą kwotę? Byłoby to dla mnie o wiele korzystniejsze, a państwo nie musiałoby mi wtedy pomagać finansowo.

Pozdrowienia, Bulli

Re: Czy pracownicy muszą płacić składki do obowiązkowego ubezpieczenia emerytalnego?

Napisany przez verschaukelt
Dieciarzu???

Zrezygnowanie z ustawowej emerytury nie jest możliwe. Nawet jeśli jest to bolesne.

Istnieją tylko wyjątki - jeśli jesteś prawdziwie samozatrudniony lub jeśli częściowo korzystasz z emerytur zawodowych (specyficznych dla zawodu, np. ogrodników itp.). Alternatywnie możesz zrezygnować z pracy podlegającej ubezpieczeniu społecznemu.

Emerytura to umowa międzypokoleniowa - to, co wpłacasz dzisiaj, jest dla tych, którzy już pobierają emeryturę, a gdy sam będziesz pobierać emeryturę, miejmy nadzieję, że będziesz mieć kilkoro dzieci, które będą wpłacać, abyś również coś otrzymał. Więc nie obciążasz państwa, ale przyszłych pokoleń płatników składek. Twój obecny wkład jest już wydany zanim zostanie zaksięgowany na koncie niemieckiego ubezpieczenia emerytalnego.

Napisany przez 2Escorpio

. Czy mogę teraz zatrzymać te składki do ubezpieczenia emerytalnego i zamiast tego zainwestować pieniądze w bardziej dochodową formę inwestycji?

A jeśli wszystko się nie powiedzie? Wtedy będziesz zależny od państwa, nie wpłacając nic?

Jak już odpowiedział Verschaukelt, nie ma z tego wyjścia, chyba że jesteś samozatrudniony, bezrobotny (wtedy płaci za to Urząd Pracy) lub zarządzasz firmą.

Napisany przez Matthew Pryor
Pożegnaj się proszę z myślą, że Twoje wpłaty do ubezpieczenia emerytalnego są wyłącznie działaniem oszczędnościowym. Poprzez Twoje wpłaty nabywasz np. prawa w przypadku niezdolności do pracy lub odpowiedniego programu rehabilitacyjnego, a Twoje dzieci/żona cieszą się z renty rodzinnej w przypadku sieroctwa lub wdowieństwa. Ponadto istnieje maksymalna podstawa wymiaru składek, więc obowiązek wpłat jest ograniczony pod względem kwoty. Załącznik może pomóc zrozumieć obecną sytuację osób pobierających emeryturę.

Napisany przez Grunewald
Jako pracownik na pełny etat nie masz szans, aby temu uniknąć. W końcu nazywa się to także obowiązkowym ubezpieczeniem!
Zostań samozatrudniony i zainwestuj w nieruchomości. To najlepsze zabezpieczenie emerytalne.

Napisany przez Christian_aus_B
Nie można zrezygnować z obowiązkowego ubezpieczenia emerytalnego. Byłoby miło. Wtedy szybko by zbankrutowało.

Ale jeśli uważasz, że informacje dotyczące emerytury są niewystarczające, to po prostu zadbaj o dodatkowe prywatne zabezpieczenie emerytalne - opcji do wyboru jest wystarczająco dużo!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata