Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Prowadzenie konta w Deutsche Bank

Napisany przez herrclaus57
Cześć wszystkim, od lat mam konto bieżące w Deutsche Bank i zauważyłem następujący problem z prowadzeniem konta:
• Na koncie o 9:00 rano wpływa np. płatność w wysokości 1.000,- €.
• Na wyciągu online pojawia się w sekcji Twoje zaksięgowane i jeszcze niezaksięgowane transakcje ta kwota 1.000,- € - oznacza to, że suma dotarła już do banku.
• Niżej na tym samym wyciągu online pojawia się również kwota 1.000,- € w sekcji Saldo konta w czasie rzeczywistym
Ale: Nie mogę przez 24 godziny uzyskać dostępu do tej kwoty, mimo że już dotarła do banku. Data waluty jest następnie ustalana wstecznie na dzień otrzymania płatności - co jest prawidłowe.

Czy to nie oznacza, że Deutsche Bank pracuje przez 24 godziny z moimi pieniędzmi oraz z pieniędzmi wszystkich posiadaczy konta i zatrzymuje je przed moją dyspozycją!?

Ma ktoś jakieś zdanie na ten temat?

Pozdrawiam, Ralf

Napisany przez 2Escorpio
Cześć,

nie do końca rozumiem... Decydujący jest stan konta w czasie rzeczywistym, a nie to, czy zostało zaksięgowane.

Więc jeśli wpis jest zarezerwowany, możesz już z tego korzystać, na przykład w formie przelewów.

Pozdrawiam, esco

Napisany przez herrclaus57
Tak, również tak to rozumiem, ale Deutsche Bank nie zezwala na przelewy ani wypłaty kwoty w ciągu pierwszych 24 godzin od zaksięgowania wpłaty!
Jeśli wykonuję przelew online, jest on chwilowo rejestrowany i wyświetla się jako obciążenie, jednak krótko potem jest to cofane, a DB wysyła list z treścią Przelew nie mógł zostać zrealizowany z powodu braku środków na koncie.... I jeszcze za to pobiera opłatę w wysokości 4,22 € Opłata za informację o uzasadnionym odrzuceniu zlecenia płatniczego/niepodjęciu obciążenia za brak środków na koncie.
Ważne: konto nie jest na minusie!!!

Napisany przez Ben

Witam wszystkich, od wielu lat mam rachunek bieżący w Deutsche Banku i zauważam następujący problem z prowadzeniem konta:
• Na koncie o godzinie 9 rano wpływa np. 1000,- €.
• Na wyciągu online pojawiają się pod Twoje zaksięgowane i jeszcze nie zaksięgowane operacje te 1000,- € - czyli suma została zaksięgowana przez bank.
• Dalej na dole tego samego wyciągu online pojawiają się pod Saldo w czasie rzeczywistym również te 1000,- €
Ale: Nie mogę przez 24 godziny uzyskać dostępu do tej sumy, mimo że została już zaksięgowana przez bank. Data księgowania jest następnie ustawiana wstecznie na dzień otrzymania płatności - co jest poprawne.
Czy to oznacza, że Deutsche Bank przez 24 godziny pracuje z moim pieniądzem oraz z pieniędzmi wszystkich posiadaczy kont i zatrzymuje je dla mnie!?
Czy ktoś ma jakieś zdanie na ten temat?
Pozdrowienia Ralf

Kilka lat temu było to normalne (prawie) we wszystkich bankach. Pozwalały one swoim pieniądzom najpierw pracować. Dlatego najlepiej zmień bank.

Napisany przez 2Escorpio

Tak, też to rozumiem, ale Deutsche Bank nie zezwala na przekazanie i wypłatę kwoty w ciągu pierwszych 24 godzin od otrzymania płatności!
Jeśli wykonam przelew online, zostanie on chwilowo zarejestrowany i pojawi się jako obciążenie, jednak wkrótce potem zostanie on cofnięty, a Deutsche Bank wyśle list z informacją, że Przelew nie mógł zostać zrealizowany z powodu braku środków na koncie.... Za to opłaca się również 4,22 € jako Opłata za informowanie o upoważnionym odrzuceniu zlecenia płatniczego/nieuregulowaniu polecenia zapłaty z powodu braku środków na koncie.

Ważne: konto nie jest na minusie!!!

Czy masz konto z saldem dodatnim? Zazwyczaj to się nie zdarza, a stan autentyczny konta jest decydujący.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata