Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Czy jest możliwe wypłacenie pieniędzy z umowy oszczędnościowej BHW WHEN Taryfa D maXX 5) bez jej anulowania?

Napisany przez em2k
Cześć droga Społeczności,
mam pytanie dotyczące mojej umowy oszczędnościowej w BHW.

Mój ojciec założył dla mnie w grudniu 2003 roku umowę oszczędnościową w BHW. Obecna suma oszczędności wynosi około 4000 euro. Niestety nie mogę podać dokładnej kwoty, ponieważ znalazłem tylko wyciąg z 2009 roku. Jestem jednak dość pewien, że kwota mieści się w przedziale między 4000 a 4500 euro.

Chciałbym teraz wypłacić z tej wspomnianej umowy oszczędnościowej 1500 euro. Niestety umowa oszczędnościowa nie działa tak jak konto bieżące, z którego można wypłacać i wpłacać pieniądze według uznania. Ponieważ nie wiedziałem, czy możliwe jest wypłacenie pieniędzy z umowy oszczędnościowej, skontaktowałem się z doradcą z BHW.

Powiedziano mi przez telefon, że wypłata 1500 euro jest możliwa, pod warunkiem zapłacenia opłaty manipulacyjnej w wysokości 1%. Żeby wszystko mogło się udać, wystarczyłoby złożyć wniosek o podział. Ten wniosek jest łatwo dostępny za pośrednictwem wyszukiwarki Google.

I tak, znalazłem ten wniosek. Ale czy złożenie tego wniosku nie będzie miało dla mnie żadnych dalszych konsekwencji? Bądźmy szczerzy, banki doradzają swoim klientom wyłącznie w sposób zorientowany na sukces i działalności. Doradcy BHW mogą opowiadać mi różne rzeczy przez telefon. Niestety nie mam pojęcia, co oznacza „wniosek o podział” i czy taki wniosek nie niesie ze sobą ewentualnych negatywnych konsekwencji.

Chcę zdecydowanie zachować umowę i NIE ROZWIĄZAĆ JEJ! Rozwiązanie umowy nie wchodzi w grę dla mnie. Nie zrobię tego za żadne skarby. Pytanie, które mnie dręczy, brzmi teraz, czy ten „wniosek o podział” spowoduje utratę moich odsetek z ostatnich 10 lat lub przyniesie jakiekolwiek inne negatywne konsekwencje. W końcu nie chcę wyrządzić sobie krzywdy, ale potrzebuję tych 1500 euro, a pożyczka od przyjaciół czy znajomych (itp.) nie wchodzi w grę. Nie chcę tutaj poruszać alternatyw, ale wyłącznie umowę oszczędnościową w BHW.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

PS: Jak szybko można otrzymać wypłatę?

Re: Czy jest możliwe wypłacenie pieniędzy z umowy oszczędnościowej BHW WHEN Taryfa D maXX 5) bez jej anulowania?

Napisany przez sibileeee
Najlepiej zapytać w banku!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Pewne sumy oszczędności budowlanych nie mogą być niższe. \\
\n Przy niesproporcjonalnym podziale często postępuje się w ten sposób: \\
\n Przykład: \\
\n Suma oszczędności budowlanych nr 123456 wynosząca 50 000 EUR ma 10 000 EUR salda. \\
\n Wpłata VL. Stara numeracja ma być zachowana. \\
\n \\
\n A) 40 000 EUR Stara numer Bauspar nr 123456 z saldem 0 EUR. Tam nadal będą wpłacane VL. \\
\n B) 10 000 EUR Nowy numer Bauspar nr 876543 z saldem 10 000 EUR. Ten kontrakt oszczędnościowy chciałbyś potem zakończyć. Przy natychmiastowym wypłaceniu naliczana jest opłata manipulacyjna w wysokości 1%. Jeśli poczekasz 6 tygodni, możesz zaoszczędzić te 1%, ponieważ nie zostaną one potrącone od kwoty wypłacalnej. \\
\n \\
\n W twoim przypadku suma oszczędności budowlanych jest bardzo niska. Jednak jakie jest saldo Twojego konta?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata