Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Creditreform vs. SCHUFA

Napisany przez nici356
Cześć Kochani, zwracam się do Was z ogólnym pytaniem dotyczącym firmy Schufa Holding.

Pytanie jest dość istotne i decydujące dla dalszych działań w tej sprawie. Creditreform bądź zleceniodawca zgodzą się na raty jedynie wtedy, gdy roszczenie zostanie nadane tytułem egzekucyjnym. Innymi słowy, Creditreform złożyłby wniosek o nakaz zapłaty, przeciwko któremu nie można by było wnieść sprzeciwu. W ten sposób mieliby Państwo tytuł i zabezpieczenie. Moje pytanie brzmi, czy taka praktyka nie jest sprzeczna z zasadami uczciwości handlowej?

Jednak o wiele bardziej istotne jest następujące pytanie. Czy Schufa Holding otrzymuje wtedy informację (tytuł/nakaz egzekucyjny)? Jeśli tak, to musiałoby być to zrobione przez sąd, ponieważ od Creditreform nie słyszą (rzekomo) nic, ponieważ obie firmy są w konkurencji. Ani od zleceniodawcy Creditreform, ponieważ nie jest on klientem Schufy.

Podsumowując, czy ten tytuł/nakaz egzekucyjny, który zostanie wydany przez Creditreform, automatycznie trafia do Schufa Holding?

Myślę, że nie. Co o tym sądzą eksperci?

Dziękuję

Napisany przez 2Escorpio
Hej, to jest bardzo proste do odpowiedzi.

1. Oczywiście wierzyciel może żądać jednorazowej płatności raty, jeśli roszczenie jest zatytułowane.... Dłużnik nie ma prawnego prawa do płatności raty... Wyjątkiem byłaby ewentualnie krótka rata przez komornika. 

Ponadto roszczenie przeterminuje się po 2 latach (zmienia się w zależności od branży), jeśli nie jest zatytułowane i nie może być odzyskane za pośrednictwem sądu/komornika. 

2. Upomnienie lub tytuł wykonawczy nie są widoczne w rejestrze dłużników. Jeśli jednak wierzyciel żąda udostępnienia oświadczenia majątkowego (co może zrobić bez problemu z tytułem wykonawczym), komornik wpisze to do rejestru dłużników. LUB do rejestru w sądzie, z którego korzysta Schufa. 

3. To, że Creditreform i Schufa są konkurencją, nie oznacza koniecznie, że nie zgłaszają sobie wzajemnie dłużników. Wtedy naprawdę musisz upewnić się, że Creditreform nie wprowadza wpisu do Schufa. 

Serdecznie pozdrawiam, esco

Napisany przez nici356
Cześć Esco, najpierw dziękuję, no na to wygląda, że jednak nie jest tak prosto

Co do punktu trzeciego, gdzie powinienem się dokształcić, bezpośrednio w Creditreform, oni przecież nigdy nie ujawniają swoich kart.

Napisany przez 2Escorpio
Czego oznacza spojrzenie na karty? Załóżmy, że jeśli współpracowaliby z Schufą, to już byłoby to wpisane. A jeśli zapytasz w Creditreform, na pewno dostaniesz odpowiedź... Przecież i tak nic na to nie zmienisz.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata