Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Jak najlepiej wymienić rosyjskie ruble na czeskie korony?

Napisany przez margrue
Moja rosyjska przyjaciółka chce pojechać na wakacje do Czech i teraz chce wymienić rosyjskie pieniądze na czeskie. Chciałaby wymieniać po korzystnym kursie lub w sposób strategiczny i teraz ma następujące rozważania:

1.) Czy powinna w Rosji wymienić rosyjskie ruble na euro, a następnie w Czechach euro na korony czeskie?

2.) Czy powinna bezpośrednio w Rosji wymienić rosyjskie ruble na korony czeskie?

3.) Czy powinna w Czechach wymienić rosyjskie ruble na korony czeskie?

4.) Czy banki naliczają dodatkowe opłaty za wymianę?

5.) Jeśli chodzi o wymianę w Czechach, czy powinna robić to w banku czy na bankomacie (ze względu na opłatę)?

Co byłoby najlepszym sposobem na wymianę? Dziękuję za odpowiedzi.

Re: Jak najlepiej wymienić rosyjskie ruble na czeskie korony?

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

ja bym wymienił ruble na CZK bezpośrednio... najlepiej w banku... w żadnym wypadku w tych kantorach, które rzekomo pobierają 0% prowizji... za to kurs wymiany jest skrajnie niekorzystny.

Nie można ogólnie powiedzieć, czy lepiej to zrobić w Rosji czy w Czechach. Każdy bank ma inne warunki dotyczące wymiany... dlatego zarówno w Rosji, jak i w Czechach można znaleźć złe kursy wymiany... jednocześnie z pewnością można znaleźć dobre kursy wymiany w obu krajach.

Należy jednak zauważyć, że Czechy są dosyć znanym krajem prania brudnych pieniędzy pomiędzy Rosją a UE... dlatego warto się przygotować na to, że bank w Czechach może poprosić o potwierdzenie pochodzenia pieniędzy podczas wymiany. Z dużym prawdopodobieństwem jednak tylko przy dużych kwotach... albo i nie ;-)

W Pradze 1 jest wiele różnych banków, które na pewno mają różne kursy wymiany i/lub prowizje. Ponieważ, jak już zostało wspomniane, jest tam dość dużo banków... można po prostu zapytać w jednym czy drugim.

Pozdrowienia, esco

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata