Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Który bank oferuje lokatę terminową? 10-15.000€

Napisany przez snotch
Cześć wszyscy,

którą bank polecilibyście obecnie, aby ulokować tam kwotę od 10 do 15 tys. € na koncie oszczędnościowym?

Muszę przyznać, że kompletnie nie znam się na całej tej tematyce. Jednak moja mama oraz nawet pracownik mojego obecnego banku (Volksbank, pieniądze leżą tylko na koncie bieżącym) radzą mi, abym ulokował pieniądze w innym banku, żeby przynajmniej coś z tego mieć.

Nie zależy mi teraz na osiągnięciu dużej zyskowności. Chciałbym jedynie otrzymać kilka euro oprocentowania na koniec roku za moje pieniądze. Jednak absolutne bezpieczeństwo musi być zawsze gwarantowane dla moich pieniędzy! Chciałbym móc nimi w każdej chwili dysponować.

Mam tutaj majowy numer magazynu Stiftung Warentest, w którym RaboDirect, Renault Bank direkt i MoneYou znajdują się na czele listy.

Czy można na nich polegać? Który bank polecilibyście?

A może sądzicie, że jeśli naprawdę kompletnie nie mam pojęcia o całej tej tematyce, co niestety jest prawdą, powinienem trzymać daleko od kont oszczędnościowych i lepiej zostawić moje pieniądze na koncie bieżącym?

Pozdrowienia snotch

Napisany przez Ravemaster84
W zasadzie na początek tutaj:
Konta oszczędnościowe w porównaniu

Możesz to dobrze porównać.

Osobiście mam konto TG w MoneYou & RaboDirect. konto w RenaulBanku będzie także niedługo założone. Dlatego MoneYou musi odejść.

Ogólnie rzecz biorąc, wszystkie 3 są równie bezpieczne. W Rabo otrzymasz generator eTan. Czasem trochę on denerwuje. Jeśli chodzi o mTan, należy wybrać Renault lub MoneYou.

Faktem jest:
Jeśli trzymasz się jednego z tych 3 banków, nie możesz zbyt wiele źle zrobić. Nie zapomnij o zleceniu zwolnienia z podatku.

Napisany przez snotch
Ok, dziękuję już raz.
Co to jest generator eTan? Obecnie otrzymuję kody tan tylko za pośrednictwem SMS, czyli chyba mTan, prawda?

A co to jest zlecenie zwolnienia podatkowego?

Prawdopodobnie zwykle będę wpłacać tylko pieniądze na konto i zawsze zostawiać pewną kwotę (1-2 tys. €) na koncie bieżącym, z którą można pokryć miesięczne koszty.

Napisany przez Matthew Pryor
Zlecenie zwolnienia od podatku umożliwia uniknięcie płacenia podatku od dochodów z odsetek na rzecz urzędu skarbowego. Zostaje złożone w banku prowadzącym konto i jest limitowane kwotowo - 801€ rocznie dla singli/1602€ dla małżeństw.
Kwotę odsetek uzyskiwanych z lokaty terminowej powinieneś również zwolnić.

Sprawdź tutaj:
Zlecenie zwolnienia od podatku od dochodów kapitałowych banku: 2011/2012/2013

Tam jest trochę wyjaśnione na temat zlecenia zwolnienia.

Tak, mTan jest przez SMS. Preferuję to. Dlaczego? Ponieważ jestem zbyt leniwy.

W Rabo dostajesz taki Digipass. Musisz zawsze generować klucz podczas logowania. I także przy każdej transakcji.

Napisany przez Snowbird

Cześć wszystkim,

którą bank polecalibyście obecnie, aby zdeponować kwotę od 10 do 15 tys. € na koncie oszczędnościowym?

Muszę przyznać, że kompletnie nie znam się na całej tej tematyce. Jednak moja mama i nawet pracownik mojego obecnego banku (Volksbank, pieniądze trzymam tylko na koncie bieżącym) radzą mi, żebym zainwestował te pieniądze w inny bank, aby chociaż trochę na nich zarobić.

Nie chodzi mi teraz o robienie dużej kasy. Chciałbym jedynie otrzymać kilka euro odsetek pod koniec roku za moje pieniądze. Jednak absolutne bezpieczeństwo musi być zawsze gwarantowane dla moich pieniędzy! Chcę mieć nad nimi pełną kontrolę w każdej chwili.

Mam tutaj majowe wydanie testu Stiftung Warentest, gdzie RaboDirect, Renault Bank direkt i MoneYou są na czołowych miejscach na liście.

Czy można im zaufać? Czy polecilibyście któryś z tych banków?

A może uważacie, że jeśli naprawdę kompletnie nie mam pojęcia o całej tej tematyce, co niestety prawdopodobnie jest przypadkiem, to lepiej trzymać dłonie z dala od kont oszczędnościowych i lepiej pozostawić pieniądze na koncie bieżącym?

Pozdrowienia
snotch

Polecam zajrzeć na stronę modern-banking.de. Tam można znaleźć informacje o wszystkich bankach. Kliknij w dział Tagesgeld, a następnie Porównanie, tam wymienione są banki z najlepszymi oprocentowaniami. Korzystam z tej strony od lat. Powodzenia.

Napisany przez errie
Mam nadal konto oszczędnościowe w Cortal Consors. Chociaż oczywiście odsetki są teraz znacznie niższe niż te, które miałem wtedy, gdy je otworzyłem.

Ale ten sam problem będziesz miał wszędzie. Na początku dostajesz promocyjną ofertę, na przykład 3% nie brzmi tak źle dla kwoty 10-15 tysięcy. Po pewnym czasie odsetki zostaną dostosowane do poziomu rynkowego. Wtedy konto oszczędnościowe jest bezpieczną, ale nieopłacalną formą inwestycji.

Co do CC: Mam w zasadzie wszystko pod kontrolą w bankowości internetowej. Przelewy z konta oszczędnościowego na konto rozliczeniowe i odwrotnie są możliwe bez problemu i szybko. Mogę załatwić tu znaczną część moich spraw bankowych. Dodatkowo regularnie otrzymuję niewielkie odsetki.

Możliwe są także zakupy akcji (w moim przypadku była to część depozytu) i nie są one szczególnie drogie.

Wsparcie telefoniczne do tej pory również nie dawało powodu do narzekań.

Jeśli więc chcesz mieć konto oszczędnościowe, na którym twoje pieniądze leżą i masz swoje spokój, poleciłbym dalej CC. Jeśli szukasz krótkoterminowo większego zwrotu, wtedy oczywiście nadają się powyższe porównywarki.

Napisany przez Mauszeiger
Rabo i Moneyou....to są dwa najlepsze konta oszczędnościowe według moich informacji. Ale Rabo oferuje minimalnie wyższe oprocentowanie

Napisany przez Snowbird
Najlepszy jest net-m privatbank 1891 z oprocentowaniem 1,60%

Napisany przez Goran
Mam obecnie konto oszczędnościowe w Moneyou i jestem z niego bardzo zadowolony. Oprocentowanie jest w porządku w porównaniu z innymi oferentami i obowiązuje nie tylko dla nowych klientów, ale również dla obecnych oraz nie jest ograniczone do określonego czasu (chyba że zostaną dokonane obniżki stóp procentowych). Zarówno otwarcie konta, jak i zarządzanie nim przebiegają bezproblemowo. konto zostało otwarte i gotowe do użytku w ciągu kilku dni po wysłaniu wniosku i zidentyfikowaniu się przez procedurę Postident.

Fajne jest to, że można założyć kilka podkont dla różnych celów oszczędzania (aż do 5). Przelewy z konta oszczędnościowego z powrotem na konto referencyjne są realizowane bardzo szybko (bankowość internetowa z kodem TAN wysyłanym SMS-em). Zdecydowanie polecam Moneyou.

Napisany przez Marcelito
oraz jaka jest stopa oprocentowania Twojego salda?

Napisany przez Goran

I jak wysoki jest Twój oprocentowanie kapitału?

Oprocentowanie całkowicie zapomniałem wspomnieć: Obecnie w Moneyou wynosi 1,45% p.a. na lokacie terminowej.

Napisany przez Marcelito
Dziękuję Goran. Ale jeśli się nad tym zastanowić, to w ten sposób nawet nie nadążam za inflacją, oznacza to, że oszczędzam na siebie stratę siły nabywczej.

Napisany przez Goran

Dziękuję Goranie. Ale jeśli się nad tym zastanowić, to nawet to nie zrekompensuje inflacji, czyli oszczędzam na minusie (utrata siły nabywczej).

Niestety, to prawda, jednak ze względu na obecne niskie stopy procentowe jest to raczej reguła niż wyjątek i zawsze lepiej niż trzymać pieniądze na oszczędnościówce, gdzie praktycznie nie ma odsetek, lub zostawiać je na koncie bieżącym.

Napisany przez Marcelito
Ale jeśli doliczymy do tego 25% podatku od zysków kapitałowych, który nakłada się na te śmieszne odsetki, to praktycznie nie ma sensu trzymać pieniądze na banku (zwłaszcza że mogą one zostać skonfiskowane). W domu przynajmniej będą bezpieczniejsze niż oddane na chybił trafił.

Napisany przez Goran
Podatek odsetkowy można jednak ominąć poprzez wykorzystanie kwoty wolnej od podatku dla oszczędności oraz odpowiednie zlecenie zwolnienia podatkowego - przynajmniej do pewnego stopnia zysków z odsetek. Ostatecznie decyzja, czy lepiej trzymać pieniądze w domu niż na banku, pozostaje każdemu samemu.

Napisany przez Mauszeiger
Utrata siły nabywczej naprawdę mnie martwi. Mam obecnie dobrą sumę na koncie oszczędnościowym, ale chciałbym inwestować bardziej sensownie. W jakiś sposób nie mogę już znieść tego, że odsetki są poniżej inflacji -_-

Obecnie sortuję możliwości. Czytam coś o zamkniętych funduszach inwestycyjnych i innych funduszach. Istnieje wiele dostawców oferujących szeroką gamę produktów: https://www.fondsvermittlung24.de/ges...ene-fonds.html

Czy kiedykolwiek słyszałeś o funduszach private Equity?

Każde konto oszczędnościowe obecnie oferuje co najwyżej zrównoważenie inflacji. Zazwyczaj osiąga się wynik poniżej tego poziomu.

Jeśli martwisz się tym, musisz zainwestować w inne aktywa. Ale tutaj obowiązuje często wspominana zasada: Wyższy zysk = wyższe ryzyko!

Fundusze zamknięte są zbyt skomplikowane dla kogoś, kto po prostu chce więcej niż oszczędności. Moja rada to spróbować raczej z funduszami akcyjnymi/obligacjami.

To tylko moje przypuszczenie:
Jeśli martwisz się, że inflacja zjada twoją siłę nabywczą, być może jeszcze bardziej będzie cię to martwić, gdy twój portfel papierów wartościowych znajdzie się na 10, 20, 30 lub jeszcze większym minusie. To tylko drobna wskazówka z mojej strony.

Napisany przez gruberclaudia
Każde konto oszczędnościowe obecnie zapewnia tylko minimalne pokrycie inflacji. Zazwyczaj jest to niższe. Musimy niestety potwierdzić, że spojrzenie na trzeci wykres z inflacją pokazuje to bardzo wyraźnie, nawet najlepsze 5 kont oszczędnościowych znajduje się poniżej poziomu inflacji, średnio o 0,40%, nawet przy depozycie w wysokości 50 000 euro. Biorąc pod uwagę fakt, że EBC prawdopodobnie pozostanie przy swojej obecnej polityce, prawdopodobnie nie zmieni się to w najbliższej przyszłości, czy macie inne zdanie na ten temat? Ekstremalne zmiany, gdy się przyjrzeć tym statystykom...

Napisany przez f.siebert
Cześć,

jestem również ciekaw(a), czy w niedalekiej przyszłości podniesie się stopę procentową? Co myślicie, czy warto jeszcze poczekać trochę, czy lepiej szukać alternatyw, takich jak nieruchomości, fundusze, itp.?

Napisany przez 2titan1981
Niestety, kula szklana jest zepsuta, więc nie ma możliwości przewidywania. Prawdopodobnie stopy procentowe w końcu wzrosną, ponieważ nigdy wcześniej nie były tak niskie jak obecnie.

Napisany przez Kneifzange
Czy mogę zadać tutaj pytanie? Najlepiej byłoby, gdyby Ravemaster albo Matthew Pryor, ponieważ do tej pory wasze wpisy były dla mnie najbardziej pomocne. Freistellungsauftrag jest sensowny przy rachunku oszczędnościowym. Czy wiecie, czy jest to standardowo aktywowany na zwykłych planach oszczędnościowych, kontach itp.?

Chodzi o to, że chcę otworzyć mojej mamie konto oszczędnościowe w RaboDirekt i oczywiście chcę też ustanowić dyspozycję zwolnienia od opodatkowania. Nie chcę, żeby było ono już zużyte gdzie indziej... Ma przecież również fundusze...

Moja mama jest wdową, czy kwota wolna od podatku wynosi 801€?

Napisany przez domrepp

Oświadczenie o zwolnieniu z opodatkowania ma sens w przypadku konta oszczędnościowego. Czy wiecie może, jak jest w przypadku zwykłych planów oszczędnościowych, kont itp.? Czy standardowo jest tam aktywowane oświadczenie o zwolnieniu z podatku?

Chodzi o to, że chcę otworzyć mojej mamie konto oszczędnościowe w RaboDirekt i oczywiście także ustawić oświadczenie o zwolnieniu z podatku. Nie chcę, żeby było już gdzieś zużyte... Ma także Fundusze inwestycyjne...

Gdziekolwiek oświadczenie o zwolnienie z podatku nie jest ustawione standardowo. Dlatego Twoja mama (lub Ty) musisz zadbać o to samodzielnie przy każdej inwestycji generującej kapitał. W przypadku kont tagesgeldowych w bankach bezpośrednich jest to zazwyczaj bardzo proste do zrobienia wewnętrznej strefie użytkownika za pomocą jednego kliknięcia myszką, w najgorszym przypadku musisz wypełnić formularz i odesłać go do banku. Oczywiście należy zwrócić uwagę na limit zwolnienia. Przydałaby się tu przejrzystość.

Mała uwaga:
Mówisz o Rabo. Sprawdź sobie akf24. Te same warunki, ale instytut niemiecki. Bardzo polecam.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata