Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Co zrobić, jeśli wynajmujący nie zwraca kaucji?

Napisany przez Schachti
Cześć ekspertów finansowych,

Mam nadzieję, że ktoś będzie w stanie pomóc mi w mojej sprawie. Od prawie pół roku nie mieszkamy już w starej mieszkaniu. Jednak nasz poprzedni wynajmujący do dziś nie zwrócił nam kaucji. Argumentuje jakimiś wadami, podczas gdy w rzeczywistości nasze mieszkanie było w idealnym stanie podczas wyprowadzki. Kiedy wyprowadzaliśmy się, nie było mowy o żadnych rzekomych wadach. Co możemy zrobić, aby odzyskać naszą kaucję?

Dziękuję

Napisany przez Ravemaster84
Czy istnieje protokół przekazania, w którym obie strony potwierdzają podpisem, że nie ma/nie było żadnych wad? Jest to najważniejszy punkt.

Jeśli podpisał, że mieszkanie zostało poprawnie przekazane, to dla niego będzie trudne. Oczywiście nie musi natychmiast zwracać kaucji po wyprowadzce. Ale po pół roku dochodzi się do granicy wytrzymałości.

Napisany przez madddin
Pytanie: Czy podpisaliście protokół przekazania przy wyprowadzce?

Napisany przez Schachti
Dziękuję za szybką odpowiedź!

Tak, podpisaliśmy protokół przekazania. W nim zapisano, że odbyło się standardowe przekazanie mieszkania, a nie ma mowy o żadnych usterek. To oznacza, że przysługuje nam zwrot kaucji, nieprawdaż?

Jeśli w protokole nie ma wymienionych żadnych usterek i je podpisał, oznacza to, że nie może już wytykać wam żadnych usterek.

Zaproponowałbym mu ostatni termin na zapłatę kaucji wraz z odsetkami. W przypadku wątpliwości groziłbym wniesieniem upomnienia lub zwróciłbym się do lokalnego stowarzyszenia najemców. Sam jeszcze raz spojrzałem (miałem już taki przypadek), a wynika z tego, że właściciel ma 6 miesięcy po zakończeniu umowy najmu na zapłacenie kaucji.

Napisany przez madddin
Protokół przekazania ma wiążącą moc prawną. Służy on jako dowód w sądzie. Jeśli w nim nie ma wad, to znaczy, że nie ma żadnych usterek. Oznacza to, że możesz jednoznacznie zażądać zwrotu kaucji. Jeśli wynajmujący ma jeszcze jakieś zastrzeżenia, to spoczywa na nim obowiązek udowodnienia swoich racji.

Napisany przez Schachti
No dobrze, brzmi to całkiem nieźle. Musimy teraz zmienić podejście.

Napisany przez madddin
Tak, musisz teraz zdecydowanie wywierać presję. Wielu wynajmujących reaguje dopiero wtedy, gdy grożą im konsekwencje.

W celu uzupełnienia (na wypadek gdyby ktoś szukał tego wątku i go znalazł):
Po zakończeniu umowy najmu: kaucja podlega przedawnieniu - n-tv.de

Napisany przez Money13
Z protokołem zdawczo-odbiorczym jesteś, przynajmniej pod względem prawnym, zabezpieczony! Kaucja może być zatrzymana maksymalnie do 6 miesięcy. Miałam tak wiele złych doświadczeń z takimi sytuacjami, że teraz, tak drastycznie jak to brzmi, zawsze albo od razu udaję się do adwokata, albo do biura windykacyjnego. Wydaje mi się, że wasz wynajmujący nie ma zamiaru zwrócić kaucji. Może spróbujcie z windykacją? Często to pomaga natychmiast! Słyszałam od znajomych o sprawdzonym Inkasso w Moskwie, które jest tutaj polecane. Nie mam pojęcia. Po prostu spróbujcie?! W każdym razie życzę Wam powodzenia. I nie dajcie się oszukać.

Napisany przez MrHolle
Miałem już podobną sytuację. Napisałem pismo z wezwaniem do uregulowania należności w określonym terminie i nagle pieniądze wpłynęły. Kolejnym krokiem byłby natychmiastowy kontakt z prawnikiem...czasami trzeba niestety naciskać trochę.

Napisany przez Baldur74
Miałem kiedyś ten sam problem. W moim przypadku wynajmujący był prawnikiem i wydawało się, że spekuluje na temat przedawnienia. Wtedy miałem zdeponowane ponad 7000 EUR kaucji za starą i nową mieszkanie i nie wydawało mi się to zabawne. Wtedy zagroziłem m.in. gazecie Bild... to pomogło. Gdyby to nie zadziałało, prawdopodobnie najpierw zwróciłbym się do izby adwokackiej, że jedno z jej członków prowadzi nieuczciwe postępowanie.
Jeśli wynajmujący jest freelancerem (doradca podatkowy, prawnik, architekt), może warto zagrozić lub podążać tą drogą.

Napisany przez Schachti
Zażądałem ponownie wpłaty kaucji u mojego najemcy. Minęło już ponad dwa tygodnie. Nadal nie ma wpływu na konto.

Pamiętaj, że w wyjątkowych przypadkach ma on do 6 miesięcy od zakończenia umowy najmu na dokonanie przelewu. Czy te 6 miesięcy już minęły? Czy zagroziłeś mu podjęciem działań prawnych, jeśli nie dokona płatności?

Napisany przez madddin
Wygląda na to, że zwykłe przypomnienie o płatności nie wystarcza. Potrzebujesz właściwego nakazu zapłaty sądowego. Informacje na temat całej procedury znajdziesz tutaj.

Napisany przez Schachti
Dziękuję, będę was informował na bieżąco.

Napisany przez ivanrebro
Cześć

naturalnie sytuacja do kitu.
Na szczęście nigdy nie byłem jeszcze w takiej sytuacji. Musiałem tylko raz wysłać przypomnienie o płatności w starym mieszkaniu. Było to jednak tylko 800 euro
Mieszkanie dla praktykanta po prostu.

Od tamtej pory korzystam z ubezpieczenia kaucyjnego. Mogę polecić każdemu, za kaucję w wysokości 2300 euro płacę rocznie 114 euro

Ma to jednak kilka haczyków. Najlepiej zapoznać się z tym na przykład tutaj:

kautionsversicherung-vergleichen.de

lub

Kautionsfrei.de

lub

Deutsche Kautionskasse

lub

twojemu zaufanemu pośrednikowi

pozdrowienia

Od tego czasu korzystam z ubezpieczenia kaucyjnego. Mogę każdemu polecić, za kaucję w wysokości 2300 euro płacę rocznie 114 euro

Odpowiada to stopie procentowej wynoszącej prawie 5%.
W czasach niskich stóp procentowych to opłacalny interes... dla osoby udzielającej kaucji.
Takie ubezpieczenia kaucyjne są całkowicie zbędne, ale wydają się być nowoczesne w czasach, gdy musimy żyć całkowicie na kredyt.

Napisany przez Holger1984

Dziękuję za szybką odpowiedź!

Tak, podpisaliśmy protokół przekazania mieszkania. Wskazuje on na normalne przekazanie mieszkania. Nie ma mowy o żadnych usterek. To oznacza, że kaucja nam się należy, prawda?

Jeśli wynajmujący nie chce się dalej dogadać, pozostaje tylko droga sądowa. Ponieważ nie może on zatrzymać kaucji dłużej niż sześć miesięcy.

Napisany przez Dahut
Mam podobny problem z poprzednim właścicielem mojego wynajmowanego mieszkania. Mimo wielokrotnych żądań protokołu przekazania mieszkania i kaucji, on po prostu się nimi nie zajmuje. Jednak jeśli moja lokatorka kiedyś się wyprowadzi, będę zobowiązany zwrócić jej kaucję. Wysłałem poprzedniemu właścicielowi kolejny termin, ale jeśli to nie pomoże, będę musiał pewnie złożyć pozew.

Napisany przez Sally_Blub
Cześć.

Mam podobny problem...

Wymeldowałem się z mieszkania w czerwcu 2012 roku. Umówiłem się z właścicielem, że otrzymam kaucję wraz z rozliczeniem końcowym kosztów dodatkowych. Miało to nastąpić do końca grudnia 2012 roku. Jednak do dzisiaj czekam na rozliczenie kosztów dodatkowych oraz kaucję...
Kilka razy rozmawiałem już z właścicielem i zawsze mówił, że brakuje mu dokumentów do ukończenia rozliczenia kosztów dodatkowych. Teraz rozmawiałem z nim ponownie i powiedział, że już ponad tydzień temu przesłał dokumenty doradcy podatkowemu, który miał mi je wysłać już tydzień temu. Jednak do tej pory nie otrzymałem żadnej przesyłki i teraz właściciel mówi, że doradca podatkowy jest teraz na trzytygodniowym urlopie i nie może się z nim skontaktować... To oznacza, że muszę czekać PRZYNAJMNIEJ jeszcze trzy tygodnie...

Powoli zaczynam czuć, że nigdy nie zobaczę tych pieniędzy...

Nie znam zbyt dobrze przepisów prawnych i nie wiem, czy nadal ma rację... Mam nadzieję, że ktoś z was może mi pomóc, bo zaczynam tracić nadzieję, bo naprawdę potrzebuję tych pieniędzy teraz... Jestem jeszcze w trakcie nauki zawodu i finansowo nie radzę sobie dobrze...

W zasadzie wynajmujący nie będzie mógł sporządzić rozliczenia kosztów dodatkowych w grudniu za bieżący rok. Jak miałby to zrobić, skoro brakuje jeszcze dokumentów (jak teraz sam/a zauważasz) i okres rozliczeniowy zazwyczaj trwa do 31.12. xxxx. Nie może on po prostu oszacować zużycia.

Ogólnie pytam tutaj następująco:
Czy w protokole zdawczo-odbiorczym jest napisane, że nie ma żadnych usterek? Jeśli nie ma protokołu zdawczo-odbiorczego, sytuacja staje się nieco trudniejsza, jednak na razie przyjąłbym, że po około 1 roku nie można już zgłaszać roszczeń w związku z ewentualnymi usterkami. Być może ktoś inny wie więcej na ten temat.
Zatem:
6 miesięcy po zakończeniu umowy najmu musi zwrócić kaucję, jeśli nie ma żadnych roszczeń przeciwko Tobie. Rozliczenie kosztów dodatkowych z ewentualną dopłatą nie jest podstawą do zatrzymania całej kaucji.

W protokole przekazania nie odnotowano żadnych usterek.

Jednak wynajmujący nalega, aby zatrzymać kaucję do czasu zakończenia rozliczenia kosztów dodatkowych i ich przekazania do mnie... Jak mogę go zmusić do wypłacenia kaucji mimo to? On się jednak upiera, a ja nie mam pieniędzy na prawnika.

Właściciel ma prawo zachować część kaucji na ewentualne roszczenia z niezakończonego jeszcze rozliczenia kosztów dodatkowych. Oczywiście zależy to od kwoty. Jeśli z poprzednich rozliczeń wynika, że teraz musisz dopłacić 100,- euro, a on zatrzymuje 1500,- euro kaucji, to jest to nie do zaakceptowania.

W zasadzie właściciel ma 12 miesięcy od zakończenia okresu rozliczeniowego na sporządzenie rozliczenia kosztów dodatkowych. Oznacza to, że do 31.12.2013 roku może poświęcić na to czas. Oczywiście musi on w międzyczasie zatrzeć odsetki od kaucji (wiem, słabe pocieszenie).

Nie pozostaje Ci nic innego, jak czekać na rozliczenie.

Hmmm zła pogoda... No cóż, nic na to nie poradzimy. Pozostaje tylko czekać...

Napisany przez winfoer
Dopłata (lub nadpłata!) z rozliczenia kosztów mediów można również oszacować ... moim zdaniem nie ma powodu, aby nie wypłacić całości kaucji.

Już dawno bym coś zrobił. Gorąco polecam.

Napisany przez finanzexperte01
Taka sytuacja też mi się zdarzyła. Zagrozić adwokatem i pozwem, a w ostateczności wystąpić do sądu.

Napisany przez gruberclaudia
Czy coś się już zmieniło, skoro minęły już 2 miesiące?
Chciałbym jeszcze raz poruszyć kwestię terminu zwrotu pieniędzy: Jedna znajoma miała podobną sytuację, ale w jej przypadku wcześniej ustalono, że płatność będzie opóźniona. Tutaj nic takiego nie miało miejsca ani nie zostało uregulowane w jakikolwiek sposób umownie. Może w umowie najmu znajduje się coś na ten temat, co mogłoby również przynieść wyjaśnienie.
To jednak nie zmienia faktu, że Twój były wynajmujący zachowuje się bardzo źle.

pozdrowienia

Na razie nic nowego. W ostatnim kontakcie telefonicznym wynajmujący powiedział, że rzekomo jego doradca podatkowy popełnił błąd w rozliczeniu końcowym i teraz musi to poprawić, po czym mój (były) wynajmujący skontaktuje się ze mną natychmiast po dokonaniu tej korekty. Minęły teraz ponad 3 tygodnie i na razie nie otrzymałem żadnej informacji zwrotnej od mojego (byłego) wynajmującego...

No cóż, dlaczego nie może/nie chce on przygotować rozliczenia, to już nie twoja sprawa, pod warunkiem że zachowa termin składania. W razie wątpliwości można skorzystać z pomocy stowarzyszenia lokatorów, jeśli chcesz. To może być kolejny etap eskalacji, ale nawet to nie sprawi, że wynajmujący zapłaci wcześniej. Na jaką kwotę kaucji liczysz?

Napisany przez trey
Mam ten sam problem, wszystko ustalone dotyczące protokołu itp., ale właściciel mieszkania jest uparty i nalega na zwrot pieniędzy dopiero po 2 latach (?!).

Postanowię również skonsultować się z biurem ochrony najemców.

Napisany przez Oterio
W każdym razie należy poinformować związek ochrony najemców. Warto także zadbać o kilka zabezpieczeń - listy od adwokata i tak dalej. Chociaż strona wynajmującego jest bardzo w niekorzystnej sytuacji prawnej wobec najemców. Ale kaucja to kaucja, i jeśli protokół przekazania jest poprawny, nie ma powodu do zatrzymania zwrotu.

Napisany przez speaker2013
Właściciel może zatrzymać pieniądze nawet do 6 miesięcy, ale w końcu zdecydowanie bym go pozwał do sądu

wynajmujący może zatrzymać pieniądze nawet do 6 miesięcy, ale w takim przypadku bym go pozwał do sądu

Prawdopodobnie jeden z powodów, dla których ubezpieczenia prawne nie są tanie.... :/

Napisany przez trey
Teraz zamierzam skontaktować się z Mieterschutzbundem, tymczasem były wynajmujący jest nieosiągalny i trzyma się swoich 2 lat.

Napisany przez 2Escorpio

Prawdopodobnie jeden z powodów, dla których ubezpieczenia ochrony prawnej nie są tanie.... :/

Dlaczego? Jeśli ma rację i wygra sprawę, to przecież druga strona musi ponieść koszty adwokata

Napisany przez trey
No cóż, jeśli ktoś boi się przegrać?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata