Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Koszty dojazdu - Proszę o wyjaśnienie.

Napisany przez Helgomat
Cześć!

Dostałem ofertę pracy. Miejsce pracy znajduje się 106 km od mnie. Praca niestety nie jest zbyt dobrze płatna, ale ponieważ nie chcę korzystać z zasiłku HartzIV, wolę ją przyjąć. Ponieważ mój samochód jeździ na LPG, podróż na taką odległość jest jeszcze w miarę wykonalna.
Chciałbym jednak wpisać kwotę wolną od podatku na moją kartę podatkową.
Doszedłem do kwoty wolnej od podatku w wysokości około 4700 euro. Kiedy wprowadzam tę kwotę na przykład na stronie Nettolohn.de i obliczam swoje nowe wynagrodzenie, oznacza to tylko około 30 euro więcej miesięcznie.
Czy to możliwe, że ta kwota wolna od podatku się nie opłaca, czy też zrobiłem coś źle?
Nie bardzo rozumiem.
Gdybym złożył zeznanie podatkowe i odliczył koszty podróży, otrzymałbym znacznie więcej niż 30 euro miesięcznie.

Napisany przez schmiddileo
Sprawdź, czy ten blog informacyjny może ci pomóc. Zawsze korzystam z niego, aby znaleźć informacje na temat podatków

Napisany przez VivaVivi377
Myślę, że dobrze to obliczyłeś. Mam ten sam problem i kwota wolna od podatku jest naprawdę niska. No cóż, nie można nic z tym zrobić. Jestem zadowolony, że przynajmniej nie muszę żyć z zasiłku Hartz4.

Napisany przez Dahut

Jeżeli złożę deklarację podatkową i odliczę koszty dojazdu, wychodzi mi znacznie więcej niż 30 euro miesięcznie.

Jesteś w każdym razie zobowiązany do złożenia deklaracji podatkowej, jeśli masz ulgę na karcie podatkowej, i wtedy otrzymasz zwrot kosztów dojazdu (opłata podatkowa brutto zmniejsza się o 0,30 euro na kilometr w jedną stronę).
Różnica polega na tym, że raz najpierw przekazujesz pieniądze urzędowi skarbowemu, a następnie odzyskujesz je w przyszłym roku, lub że od samego początku płacisz mniejsze podatki co miesiąc.

Napisany przez Dahut

Witaj!

Teraz mam kwotę wolną od podatku w wysokości około 4700 euro. Gdy wpisuję ją na przykład w Nettolohn.de i obliczam swoją nową pensję, otrzymuję tylko około 30 euro więcej miesięcznie.

Im wyższe wynagrodzenie i stawka podatkowa, tym większe oszczędności podatkowe. Tak to już jest. Kto zarabia blisko kwoty wolnej od podatku w wysokości 8500(?) euro, nie ma z tego wiele korzyści. Natomiast dla kogoś, kto ma stawkę podatkową 45%, opłaca się to od razu. Obliczenia prawdopodobnie nie do końca się zgadzają, ale w przybliżeniu 4700*45%=około 2100 euro mniej podatku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata