Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Rozwiązanie umowy oszczędnościowej

Napisany przez Peoplz
Cześć, mam pytanie dotyczące umowy oszczędnościowo-kredytowej.Trzy miesiące temu podpisałem umowę oszczędnościowo-kredytową na kwotę 50 000 €. Opłata za zawarcie umowy wyniosła 500 €.Niestety z powodów finansowych nie jest mi już możliwe dalsze dokonywanie wpłat na tę umowę. Moje pytanie brzmi: Jeśli rozwiążę umowę, czy będę musiał jeszcze zapłacić pozostałą opłatę za jej zawarcie, czy nie? Niestety minęłam już okres odstąpienia od umowy i już dokonałam trzech wpłat. Jestem świadoma, że kwota, którą wpłaciłam, zostanie stracona w przypadku rezygnacji.Bardzo dziękuję za odpowiedź!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Możesz zrezygnować z umowy oszczędnościowej, jednak wpłacona kwota zostanie utracona.
W międzyczasie zalecamy sprawdzenie ewentualnego błędu w doradztwie przez finansistę i opisanie sprawy na piśmie bausparkasse. W takim przypadku cała umowa zostanie anulowana.
Z drugiej strony, trzy wpłaty zostaną utracone, jeśli strony nie dojdą do porozumienia.
Brak okresu wypowiedzenia. Po prostu złoż wypowiedzenie na piśmie do bausparkasse.

Napisany przez Peoplz
Cześć,
dziękuję za odpowiedź. Niestety, nie dotyczy ona mojego pytania.
Chciałbym wiedzieć, czy muszę jednak zapłacić resztę opłaty za przetwarzanie czy nie..! Było mi jasne, że opłata, którą wpłaciłem, jest już stracona, jak opisałem. Chodziło mi tylko o opłatę za przetwarzanie!!

Nie musisz wpłacać nic więcej. Wpłacone kwoty w ramach opłaty końcowej są utracone.

Napisany przez Peoplz
Czy muszę jeszcze zapłacić opłatę za zamknięcie konta czy nie?
Chodzi o opłatę, nie o już opłacone składki. Chodzi TYLKO o opłatę.. Jestem świadomy/świadoma, że mogę rozwiązać umowę.
Pozostaje jednak wtedy wciąż zadłużenie wobec kasy oszczędności budowlanej..!

Nie, nie musisz! Sam 17 lat pracowałem w banku i widziałem kilka martwych kont oszczędnościowych. Nie ma obowiązku płacenia pozostałej opłaty za zamknięcie. Napisz do instytucji oszczędnościowo-budowlanej, że chcesz anulować umowę.
Jednak mam dla Ciebie strategiczną radę. Jeśli to błąd doradcy przy zawieraniu umowy, a Ty już zapłaciłeś ponad 50% opłaty za zamknięcie, możesz nawet zawrzeć układ z doradcą.
On otrzyma swoją prowizję dopiero, gdy opłata za zamknięcie zostanie w całości uiszczona.
Kiedy zostanie ona opłacona, otrzymuje on prowizję. Wtedy możecie się z nim podzielić na pół. Oczywiście wszystko należy wcześniej udokumentować na piśmie.
Ale co do Twojego pytania: Nie musisz dalej płacić.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata