Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestowanie w fundusze indeksowe - gdzie tanio lub za darmo?

Napisany przez Paul3
Cześć,

przez długi czas inwestowałem w fundusze akcyjne w ebase. Teraz zastanawiam się nad funduszami indeksowymi, ponieważ większość funduszy ma zbyt wysoką opłatę zarządzania (TER).

Kto może mi powiedzieć, gdzie mogę nabyć fundusze indeksowe tanio, być może nawet za darmo, w którym instytucie (platforma funduszy, bank bezpośredni itp.)?

Dziękuję za wasze wskazówki!

Pozdrowienia
Paul3

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

dobro jest często tak blisko!
ebase oferuje różne ETF-y. Zakładam, że masz na myśli fundusze indeksowe, prawda?

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Paul3
Cześć EuroPaule,

dziękuję za twój list.

ebase oferuje fundusze indeksowe akcji (ETF-y), ale pobiera opłatę w wysokości 0,23%, do której dochodzą opłaty giełdowe, o ile wiem.

Ponieważ planuję zainwestować większe jednorazowe kwoty w ETF-y i szybko zrealizować zyski, będzie to droższe niż inwestycja w fundusze zarządzane (tu nie płacę prowizji za udział).

Jeśli rynki zawalą się, zamierzam przeczekać straty. W przypadku ETF-ów koszty wewnętrzne nie są tak wysokie.

Co sądzisz o tej strategii, czy popełniam tu błąd myślowy?

Dzięki za Wasze sugestie!

Pozdrowienia
Paul3

Napisany przez EuroPaule

ebase oferuje fundusze indeksowe akcji (ETF-y), ale nalicza opłatę w wysokości 0,23%, do której dochodzą opłaty giełdowe, o ile się nie mylę.
Ponieważ planuję krótkoterminowe inwestycje w ETF-y za większe kwoty i chcę szybko zrealizować zyski, wyjdzie to drożej niż inwestycja w fundusze zarządzane (w przypadku których nie płacę 0% prowizji).

Cześć,

Musisz więc sprawdzić oferty brokera, takiego jak DAB czy Consors. Jednak sprawa jest taka, że chcesz skorzystać z usługi, którą też trzeba opłacić. Również tutaj obowiązuje zasada: Nie ma darmowego lunchu!

Cytat od Paula3

Jeśli rynki splajtują, zamierzam przeczekać straty. Przy ETF-ach wewnętrzne koszty nie są wtedy tak wysokie.
Co sądzisz o tej strategii, czy może popełniam błąd myślowy?

Nie jestem w stanie ocenić, czy popełniasz błąd myślowy, ponieważ nie znam Ciebie ani Twojej błyskotliwości w ocenie krótkoterminowych zmian w indeksach giełdowych. Moje osobiste doświadczenie wskazuje, że rzadko ktoś zarabia długoterminowo na aktywnym handlu. Albo bardzo niewielu to robi.
Nie znam nikogo. Obowiązuje zasada: Chodzenie tam i z powrotem pustoszy portfele.

Przeczekać straty uważam za bardzo bolesne. Straty indeksu DAX z lat 2000-2003 nie zostały przez Ciebie odzyskane (uwzględniając inflację) do dzisiaj. Aby zrekompensować stratę 50%, musisz osiągnąć zysk 100% itd. .
Uważam, że strategie ograniczające straty są najbardziej sensowne. Unikanie dużych strat i rozsądne uczestniczenie w rosnących rynkach wydaje mi się właściwym podejściem.
Ale to tylko jedna opinia spośród wielu....

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Paul3
Cześć EuroPaule,

dziękuję za twoje wyjaśnienia.

Radzisz odnośnie aktywnego tradingu, czyli unikania realizacji zysków, ale zachęcasz do ograniczania strat. Czy to też nie jest aktywny trading? Moim problemem jest, jak mogę wiedzieć, kiedy mam wyjść i tym samym ograniczyć straty.

Na stronie zysków również nie jest to takie proste. Kiedyś po prostu pozwalalem sytuacji rozwijać się - w stylu zaangażowania długoterminowego - i zyski ponownie się topiły. Dlatego teraz skłaniam się ku krótkoterminowym wejściom i wyjściom - i to z ETF-ami.

Pozdrowienia
Paul3

Napisany przez Ravemaster84

Moj problem polega na tym, jak mogę dowiedzieć się, kiedy powinienem wyjść i w ten sposób ograniczyć straty.

To, o czym mówisz, nazywa się Market Timing. Jeśli jesteś kimś, kto potrafi to robić, powinieneś natychmiast zrezygnować z pracy i zacząć zarabiać pieniądze tylko na giełdzie. Istnieją pewne wskaźniki dla wejściowych i wyjściowych punktów. Istnieje metoda, która w pewnym stopniu to zabezpiecza, ale nie jest absolutnie pewna. Przyjrzyj się aktywnym funduszom inwestycyjnym. Starają się oni przewidzieć rynek. Czasami im to wychodzi, ale bardziej jest to kwestia przypadku niż nauki. Przed czasem nigdy nie będziesz wiedział, czy to właściwy moment.

Cytat od Paula3.

Dlatego teraz skłaniam się ku krótkoterminowym wyjściom i wejściom - i to z ETF-ami.

Tutaj również: Kiedy wchodzisz, a kiedy wychodzisz? Ponadto: Ponieważ ETF-y są notowane na giełdzie, będziesz musiał zapłacić opłatę za każdą transakcję (kupno/sprzedaż) (www.orderrechner.de). Ponadto istnieje coś takiego jak tzw. spread w przypadku ETF-ów. To również kosztuje. Więcej informacji tutaj: Zwracaj uwagę na spread! Wnikamy w... | Morningstar

Napisany przez EuroPaule

Doradzasz zrezygnować z aktywnego handlu, czyli brania zysków, ale zachęcasz do ograniczania strat. Czy to również jest aktywny handel, czyż nie? Moim problemem jest, skąd mam wiedzieć, kiedy sprzedać i tym samym ograniczyć straty.

Cześć

Nie zalecam zrezygnowania z brania zysków, wręcz przeciwnie. Chcę przede wszystkim odradzić pozostawianie strat bez kontroli.

Oczywiście można próbować wyczytać jakieś sygnały z wskaźników lub wykresów. Ale ostatecznie wszystko to jest czystą wróżbą z fusów i próbą pozorowania niezbędności przez różnych dostawców usług.
Jednak to, co można zrobić, to na przykład wyznaczyć sobie jasne granice dla strat i zysków.
Przykład: Na pewno sprzedam, jeśli odnotuję 10% straty.
Na pewno sprzedam, jeśli osiągnę 15% zysku.

Problemem jest jednak konieczność wyznaczenia klarownych kryteriów dla ponownego wejścia na rynek. To jest znacznie trudniejsze.
Głównym problemem jest jednak własna dyscyplina...

Cytat od Paula3

Również ze strony zysków nie jest to takie proste. Kiedyś po prostu pozwalałem wszystkiemu przeciekać - tak jak w długoterminowym zaangażowaniu - i zyski znikały z powrotem. Dlatego teraz skłaniam się raczej ku krótkoterminowym wejściom lub wyjściom - i to z funduszami ETF.

Może więc kontrakty terminowe na indeksy byłyby lepszym rozwiązaniem?

Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata