Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Fundusze inwestycyjne Deka, jak powinienem postępować dalej?

Napisany przez MamaMel
Cześć wszystkim!
Jutro mam spotkanie w naszym lokalnym oddziale banku Sparkasse.
Wygląda na to, że doradcy znów potrzebują nowych zamykań, ponieważ po raz pierwszy od otwarcia wspomnianego funduszu inwestycyjnego otrzymaliśmy osobiste zaproszenie w sprawie jego rozwoju.

Chodzi o inwestycję dla naszego starszego syna. W 2010 roku chcieliśmy w zasadzie otworzyć zwykłą książeczkę oszczędnościową, żeby odłożyć trochę pieniędzy na bok, ale po bardzo długiej konsultacji wyszliśmy z... funduszem inwestycyjnym Deka (Deka-Immobilien Europa (DE0009809566)).

Teraz jestem bardzo niezadowolony z tej decyzji z następujących powodów:
1. W zasadzie powinno się trzymać z dala od rzeczy, których się nie rozumie -> a ja nie mam pojęcia o funduszach inwestycyjnych.
2. Mam wrażenie, że jesteśmy mocno obciążeni opłatami za zarządzanie, opłatami emisyjnymi itp.
3. Wydaje mi się, że otrzymaliśmy złe doradztwo. Celem było zapewnienie możliwości oszczędzania części zasiłku rodzinengo (50 €/miesiąc), żeby zawsze mieć coś na boku na większe zakupy (buty, foteliki samochodowe itp.). Teraz gdybym chciał wypłacić pieniądze, nie mogę brać pod uwagę aktualnej wartości + wszystkie opłaty poszłyby na marne.

Teraz chcę zmniejszyć kwotę oszczędzania (na 25,-€/miesiąc)

Kto ma trochę doświadczenia w tej dziedzinie i może mi wyjaśnić:
- jak z najmniejszą stratą dla oszczędności mojego dziecka wycofać się z tej sprawy?
- czy sensowne jest obniżenie wpłat na początek? Czy powinienem w ogóle przestać wpłacać? Czy mogę po prostu ustawić to na pauzę?
- czy doradztwo było w porządku i czy powinienem kontynuować oszczędzanie tak jak dotychczas?

Dla naszego młodszego syna mam konto oszczędnościowe, na które wpłacam 50 euro/miesiąc. Dla obu dzieci co miesiąc wpłacam dodatkowe 50 euro w ramach produktu firmowego Aachen Münchener w ramach konceptu Junior-Zukunfts.

Napisany przez Ravemaster84
Można natychmiast zawiesić zwykłe plany oszczędnościowe na funduszach inwestycyjnych. Fundusz Deka jest otwartym funduszem nieruchomościowym, który jest teraz niestety zamknięty (podobnie jak wiele funduszy nieruchomości). Oznacza to, że nie można po prostu zwrócić udziałów w funduszu spółce; trzeba poczekać, aż zostanie zwolniona gotówka. Albo można sprzedać z dyskontem na giełdzie.
Tak jak to brzmi, najpierw zaleciłbym zaprzestanie opłacania składek oszczędnościowych. Wygląda na to, że nie jesteś zainteresowany tym produktem, a jeśli nie wiesz, w co inwestujesz, najlepiej jest poczekać i dowiedzieć się więcej. Wtedy zawsze można podjąć decyzję.

Ale:
AachenMünchener wydaje się być powiązane z DVAG (Deutsche Vermögensberatung AG)... jeśli tak jest, to również zalecam poszukanie informacji w tej sprawie w tej dziedzinie. W internecie jest wiele informacji na ten temat.

Napisany przez Ravemaster84
Przepraszam, pomyliłem fundusz. Wygląda na to, że fundusz Deka-Immo nie przypada do tego przypadku. Co oznacza, że nie zwrócenie go spółce nie ma zastosowania. Ale tylko dla informacji: takie ryzyko istnieje w przypadku funduszy inwestujących w nieruchomości.

Napisany przez MamaMel
Oba produkty zostały zamknięte niezależnie od siebie, fundusz Deka w Sparkasse, a koncept Junior-Zukunfts w Aachen Münchener poprzez DVAG.

Przeczytałem już wiele na temat DVAG, ale faktycznie zawarłem tam tylko te dwa umowy, ponieważ oferta Aachen Münchener najbardziej mi odpowiadała. W zasadzie nie jestem stałym klientem DVAG.

Nie, nie jestem zadowolony z tej sprawy i niestety nie mam teraz zbyt wiele czasu, aby się nią zajmować, aby móc podjąć (oby dobra) decyzję.

Jeśli nie niesie to ze sobą żadnych negatywnych skutków dla już zainwestowanych pieniędzy, wolałbym odłożyć ten cały plan oszczędnościowy na później i tymczasem oszczędzać dla Dziecka na rachunku oszczędnościowym.

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

biorąc pod uwagę, że początkowo chciałeś mieć zawsze płynne inwestycje, konto oszczędnościowe jest lepszym wyborem niż fundusz nieruchomościowy, który sprzedał Ci Bank.
Pod względem samego funduszu nie jest katastrofą, jak pokazuje wykres rozwoju wartości:

Nie jest zbyt ekscytujący, ale jest solidny... .
Jednak prowizja przy zakupie na początku naturalnie pochłania znaczną część zysku... .
Uważam, że w tej chwili nie robisz niczego złego, gromadząc pieniądze na koncie oszczędnościowym, a następnie w przyszłości możesz pomyśleć o innej formie inwestycji - jeśli jest taka potrzeba.
Ogólne informacje na temat inwestycji w fundusz dla dzieci znajdziesz także tutaj.
Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata