Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Odpowiedzialność cywilna dla syna!

Napisany przez Jester68
Cześć,

bardzo bym prosił o informację na temat ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej dla dzieci! Mój 6-letni syn jest zameldowany u swojej matki. Ona ma ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej, w ramach którego dziecko jest ubezpieczone. Jednakże jest w zaległościach z opłatami. Według informacji od ubezpieczyciela, ochrona ubezpieczeniowa dla dziecka jest zapewniona tylko wtedy, gdy w razie szkody znajduje się w mojej okolicy, ponieważ mam również prywatne ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej. Dla mnie jest to nie do przyjęcia. Jeśli nie jest w mojej bliskości, to praktycznie nie jest ubezpieczony. Dlatego chciałem dodatkowo wykupić dla niego ubezpieczenie. Według informacji od ubezpieczyciela nie jest to możliwe.

Co robić? Co jest możliwe?

Dziękuję za każdą informację :-)

Pozdrawiam, Andreas

Napisany przez Matthew Pryor
Nie jest ubezpieczony, jeśli nie jest w mojej pobliżu.

Co konkretnie uważasz za nie do zniesienia? Małe dziecko jest niezdolne do popełnienia przestępstwa zgodnie z prawem, aż do ukończenia 7 lat.

Zatem na co koniecznie powinno być ubezpieczone? W ruchu drogowym granica ta obowiązuje nawet do 10 roku życia.

Napisany przez Jester68
Okej, tego nie wiedziałem...dlatego pytałem!
Ale co w sytuacji, gdy ma on 7 lat... Kto płaci za szkodę?
Pozdrawiam

Napisany przez Matthew Pryor
W zasadzie, dziecko wtedy ponosi pełną odpowiedzialność. Odpowiedzialność ta jest uregulowana w § 828 BGB:

(1) Kto nie ukończył siódmego roku życia, nie ponosi odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną innemu.
(2) Osoba, która ukończyła siódme, ale nie dziesiąte urodziny, nie ponosi odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną innemu w wyniku wypadku z udziałem pojazdu mechanicznego, kolei lub kolejki linowej, chyba że wyrządził szkodę celowo.
(3) Osoba, która nie ukończyła 18 lat, z zastrzeżeniem wyłączenia odpowiedzialności zgodnie z ustępem 1 lub 2, nie ponosi odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną innemu, jeśli w chwili popełnienia czynu szkodliwego nie ma ona świadomości odpowiedzialności.

Zasadniczo obowiązuje zasada: Im starsze dziecko, tym bardziej zdolne do wyobraźni. Jest to równoznaczne z większym ryzykiem odpowiedzialności. Istnieje wiele orzeczeń w tym zakresie. W takim przypadku dziecko powinno być ogólnie ubezpieczone.

Według informacji od ubezpieczyciela, ochrona ubezpieczeniowa dla
dziecka jest zapewniona tylko wtedy, gdy znajduje się w mojej
pobliżu w przypadku szkody. Ponieważ ja także mam ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej.

Moim zdaniem to bzdura. Proszę, niech Państwo dokładnie to wyjaśnią u siebie w swojej placówce ubezpieczeniowej.

Napisany przez Jester68
Wszystko jasne... dziękuję bardzo!!!!

Zadzwonię do ubezpieczyciela jeszcze raz...

Pozdrowienia, Andreas

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata