Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Pierwsza praca - początkujący

Napisany przez Tapete
Cześć,

Właśnie ukończyłem studia inżynierskie w zakresie elektrotechniki i zamierzam rozpocząć moją pierwszą prawdziwą pracę od 1 czerwca. W obecnych czasach, gdy pieniądze są ważnym tematem, chciałbym już teraz zacząć dowiadywać się, jak najlepiej oszczędzać pieniądze, itp.

Ponieważ wszystko jest jeszcze trochę nowe, nie wiem od czego zacząć planowanie. Czy macie może jakieś podstawowe wskazówki/poradnik dla początkujących?

Dodatkowym atutem może być to, że mogę mieszkać w domu przez pierwszy czas, co oznacza, że moje wydatki są stosunkowo niskie.

Napisany przez 2Bolitho
Cześć,

Ta seria artykułów na blogu Reich mit Plan bardzo mi się podoba:
Podsumowanie serii artykułów - Budowa własnej strategii majątkowej | Reich-mit-Plan.de

Poza tym gorąco polecam książkę Cashkurs autorstwa Dirka Müllera.
Po prostu poszukaj mojego wskazania książek tutaj na forum.

Napisany przez Gluehwurm331
Mogę podzielić się z Tobą radą, którą dostałem od wysokiego menedżera dużej banku: Pracownicy banku oferujący Ci fundusze często chcą się tylko wzbogacić. Musisz zapłacić dość wysokie opłaty, które sprawiają, że dopiero po 2 latach fundusz staje się opłacalny. A potem bank próbuje Ci sprzedać kolejny, argumentując to dobrym powodem... Istnieje jednak wiele alternatyw, na przykład ETF-y są całkiem niezłe.

Napisany przez SchumannKev
Cześć Tapeto,

Jeśli chcesz uzyskać poradę: niedawno przeczytałem interesujący artykuł na temat jakości doradztwa różnych banków. Sprawdź tutaj: images.finanzen.net/mediacenter/unsortiert/es2013_062_063.pdf - tabela środkowa jest przeznaczona dla osób rozpoczynających karierę zawodową. Artykuł odnośnie tego obrazu można przeczytać tutaj: finanzen.net/nachricht/private-finanzen/Vermoegensaufbau-Beratung-im-Qualitaets-Check-Bloss-kein-Risiko-2439700

Cheers,
Kev

Napisany przez familie-mustan
Cześć, dzięki za informacje, zerknę na podane linki.

Pozdrawiam,
Mark

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata