Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Co jeszcze warto rozważyć w kwestii zabezpieczenia emerytalnego prawie w wieku 44 lat?

Napisany przez Lolle1805
Cześć wszystkim! Niestety nie mam ukończonego wykształcenia i pracuję jako niezależny DJ z zatrudnieniem na część etatu. W ciągu lat niestety nie myślałem zbyt wiele o emeryturze. Teraz mam stałą partnerkę i zależy nam na posiadaniu dziecka w najbliższej przyszłości. Chciałbym rozpocząć studia. Chciałbym teraz zdecydować się na coś konkretnego. Co moglibyście polecić w moim wieku? ubezpieczenie na życie, emerytura Riester, oszczędzanie pieniędzy na książce oszczędnościowej????? Będę wdzięczny za szybką odpowiedź. Może ktoś ma propozycję, gdzie mógłbym się poradzić w Hamburgu. Dziękuję za pomoc!

Re: Co jeszcze warto rozważyć w kwestii zabezpieczenia emerytalnego prawie w wieku 44 lat?

Napisany przez Dahut
Rozumiem to dobrze? Dotychczas nie płaciłeś składek na ubezpieczenie emerytalne ani prywatne ubezpieczenie emerytalne i nie zaoszczędziłeś nic? W takim razie podejrzewam, że nie ma sensu zaczynać teraz, chyba że zarabiasz na tyle dużo pieniędzy, że możesz odkładać wysokie kwoty co miesiąc, co jako DJ czy student raczej nie będzie możliwe. W innym przypadku wydaje mi się, że i tak nie będziesz mógł osiągnąć emerytury przekraczającej kwotę Hartz-4, a raczej mniej. A jeśli i tak będziesz musiał otrzymać dodatkowe wsparcie, możesz w późniejszym wieku po prostu całkowicie przejść na Hartz-4 i teraz lepiej zainwestować swoje pieniądze w dzieci.

Napisany przez 2Escorpio

możesz również całkowicie utrzymywać się z Hartz-4 w późniejszym wieku i teraz lepiej zainwestować swoje pieniądze w dzieci.

Nie zgadzam się z tym. Oczywiście, masz rację co do twoich przypuszczalnych danych wejściowych i obliczeń. Ale proszę, niech płaci składki emerytalne jak wszyscy inni i niech nie pozwoli, by wszystko kończyło się na 100% finansowane ze środków podatkowych. Co by było, gdyby wszyscy tak zrobili? oO

Napisany przez jus
Cześć Lolle1805,

jest to oczywiście dość późno, jeśli chodzi o emeryturę. Jeśli masz trochę gotówki do dyspozycji, możesz ją zainwestować w jednorazową wpłatę.

Możesz to na przykład zrobić w przypadku funduszu Rürup Rentenversicherung. Jest to bardzo praktyczne rozwiązanie, ponieważ nie musisz regularnie wpłacać składek. Możesz również czasami zrezygnować z opłat. Szczególnie przydatne dla osób prowadzących własną działalność gospodarczą.

Ponadto, jeśli teraz jesteś żonaty, możesz rozważyć, czy fundusz emerytalny Riester byłby dla Ciebie sensowny. Oczywiście jest to dość późno, więc nie będziesz w stanie wyciągnąć z niego zbyt wiele, ale lepiej późno niż wcale.

Najlepiej skonsultuj się z specjalistą i poproś o doradztwo. Określenie, który rodzaj zabezpieczenia emerytalnego pasuje do Ciebie, jest trudne. Życzę Ci powodzenia w planowaniu swojej emerytury.

Napisany przez Dahut

Nie widziałem tego w ten sposób. Oczywiście, masz rację odnośnie twoich przypuszczalnych danych wejściowych i obliczeń. Ale powinien on, proszę bardzo, wpłacać składki na emeryturę jak wszyscy inni i nie pozwalać sobie na emeryturę w 100% z opłat podatkowych na koniec. Co by było, gdyby wszyscy tak zrobili? oO

Na szczęście nie robi tego każdy. I dla mnie to także nie wchodzi w grę. Już w wieku 20 lat nie potrafiłem sobie wyobrazić życia kosztem moich rodziców i opłaciłem moje studia w całości samodzielnie. Kiedy straciłem pracę, wolałem pracować w agencji pracy tymczasowej niż pobierać zasiłki.
Jednak pod względem finansowym, to jest najrozsądniejsze rozwiązanie.

Napisany przez dunkeltier
Czy wszyscy nie płacą składek na ubezpieczenie emerytalne?

Napisany przez Thom
To również kwestia, czy udało ci się oszczędzić trochę pieniędzy na przestrzeni lat? Gdzie trzymasz pieniądze? Czy kiedykolwiek myślałeś o zainwestowaniu w nieruchomość lub coś podobnego? Czy nie byłoby to sensowne w Hamburgu?

Napisany przez 2Escorpio

Czy nie płaci się do ubezpieczenia emerytalnego każdemu?

Tylko standardowi pracownicy muszą tam płacić.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata