Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Negocjacje płacowe i bilet pracowniczy dla początkujących pracowników.

Napisany przez mathias_
Hej drodzy członkowie forum,

Mam nadzieję, że jestem we właściwym miejscu ze swoim problemem. Chodzi o to, że w najbliższych dniach podpiszę moją pierwszą umowę o pracę (Marketing Biznesowy). Z mojego punktu widzenia, wynagrodzenie jest odpowiednie. Teraz chodzi bardziej o to, czy pracodawca zapewni mi bilet na transport publiczny i jak ten proces będzie rozliczany.

Zaproponowano mi, że cena biletu będzie potrącana z mojego wynagrodzenia brutto (około 60€), a w zamian bilet zostanie mi dostarczony.

Teraz zastanawiam się, czy to jest dobra oferta i czy w ogóle przyniesie mi to jakąś korzyść. Z tego co widzę, potrącenie tej kwoty z wynagrodzenia brutto zmniejsza obciążenie podatkowe. Według kalkulatora wynagrodzeń, otrzymam około 32€ mniej wynagrodzenia netto. W zamian mam jednak bilet. Czy może popełniam jakiś błąd?

Do jutra mam się zdecydować. Może możecie mi w tym pomóc, lub wskazać inny model, który mogę zaproponować mojemu pracodawcy?

Pozdrawiam

Mathias

Napisany przez SchumannKev
Cześć Mathiasie,

Termin twojego rozliczenia już minął, ale chciałbym się wyrazić: Poprzez uwzględnienie kosztów podróży w Twojej pensji brutto, Twój pracodawca może opodatkować bilet w sposób zryczałtowany. Dodatkowo, zarówno Twoje składki na ubezpieczenie społeczne, jak i pracodawcy faktycznie trochę maleją. Nie dużo, ale trochę. Wybrałem dla Ciebie dwa artykuły, które mogą Ci to bardziej szczegółowo wyjaśnić: [badische-zeitung.de/geld-finanzen-1/wenn-das-jobticket-mehr-bringt-als-die-lohnerhoehung--46356825.html](badische-zeitung.de/geld-finanzen-1/wenn-das-jobticket-mehr-bringt-als-die-lohnerhoehung--46356825.html) & [lohn-info.de/fahrkostenersatz.html](lohn-info.de/fahrkostenersatz.html) - w razie wątpliwości zalecam konsultację ze specjalistą od podatków; nie mogę precyzyjnie określić, jak aktualne są artykuły.

A co Ty wybrałeś?

Napisany przez Seimon
Wybrałbym to... ;-) Gdzie indziej dostaniesz bilet za 32 euro...

Napisany przez Holger
[cytuj=Seimon">
Ja bym się na to zdecydował... ;-) Gdzie jeszcze dostaniesz bilet za 32 euro...
[/cytuj]
zgadzam się w pełni!

Napisany przez Karnigel
Uważam to również za dobrą rzecz. Może powiedzieć: Musisz to zapłacić sam, a wtedy braknie Ci znacznie więcej niż 32 euro :P

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata