Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy możliwa jest jednorazowa wpłata na umowy oszczędnościowe Wohnriester?

Napisany przez _Fragensteller_
Kochani uczestnicy forum, drodzy eksperci,
oto sprawa: w 2010 roku zdecydowaliśmy się na sfinansowanie budowy domu jednorodzinnego (wartość rynkowa około 600 tys. euro) zgodnie z poniższym planem finansowym.

· pożyczka na 5 lat w wysokości 3,5% (170 tys. EUR) (bank domowy)· pożyczka na 5 lat w wysokości 3,1% (65 tys. EUR jako dodatkowe sfinansowanie) (bank domowy)· pożyczka na 10 lat w wysokości 3,0% (50 tys. EUR) (KfW-wypłacona przez bank domowy)· Kontrakt Wohnriester z wcześniej udzieloną pożyczką na około 4% na okres 10 lat (40 tys. EUR) (małżonek)· Kontrakt Wohnriester z wcześniej udzieloną pożyczką na około 4% na okres 10 lat (40 tys. EUR) (małżonek)
Po podpisaniu umów i zakończeniu budowy nadszedł czas pierwszych rozczarowań. Ponieważ zarówno moja żona, jak i ja nie jesteśmy ubezpieczeni emerytalnie (Kasa Żywienia Zawodowego), nie otrzymujemy żadnych dopłat do kontraktów Riester. Odszkodowałem się pozasądowo z bankiem domowym jako pośrednikiem w sprzedaży kasy oszczędnościowo-kredytowej w związku z błędnym doradztwem i otrzymałem zwrot opłat za zakończenie umowy kontraktów Wohnriester. Wtedy problemem było to, że ostatecznie te kontrakty nie wyrządziły większej szkody, ponieważ na 10-letnie pożyczki wówczas obowiązywały mniej więcej takie same odsetki jak w przypadku kontraktów Riester. Ale teraz idźmy dalej. Około 8 tygodni temu nasz doradca od kasy oszczędnościowo-kredytowej odwiedził nas i po pokazaniu mu 10-letnich kontraktów Riester wyjaśnił nam, że możemy wpłacić wymaganą sumę oszczędności w ramach kontraktów kasy oszczędnościowo-kredytowej jako jednorazową wpłatę w wysokości 20 tys. EUR na każdy kontrakt. Te oszczędności będą oprocentowane 1% i kontrakt stanie się gotowy do alokacji po około 2,5 roku. Następnie przedstawił nam ofertę dla jednego z małżonków. Na tej ofercie wymieniona jest cała długość trwania do alokacji (31.10.2015 r.). Po alokacji mielibyśmy możliwość wyboru, czy przejść do następnej fazy pożyczkowej, czy zerwać kontrakty. W związku z tym zaciągnęliśmy prywatne pożyczki w wysokości po 20 tys. EUR, aby dokonać jednorazowych wpłat na kontrakty oszczędnościowe-kredytowe. Te wpłaty zostały przekazane przez pożyczkodawcę na wskazane przez doradcę konto kasy oszczędnościowo-kredytowej podając numer odpowiedniego kontraktu oszczędnościowo-kredytowego na początku maja tego roku. Pomimo wielokrotnych próśb do doradcy o potwierdzenie otrzymania jednorazowych wpłat oraz całego harmonogramu płatności i spłat, nic więcej się nie stało. Wczoraj otrzymałem telefon od wspomnianego doradcy, który przeprosił za brak wcześniejszego kontaktu, ale jest problem. Kasa oszczędnościowo-kredytowa nie akceptuje jednorazowych wpłat i wymaga kontynuacji na cały okres trwania.

doradca powiedział dalej przez telefon, że również nie wie, dlaczego teraz nie są już możliwe jednorazowe wpłaty.

W obszarze bankowości internetowej mojego banku domowego mogę również obejrzeć kontrakty Riester. Zauważyłem, że na moim kontrakcie została zaksięgowana jednorazowa wpłata. Na kontrakcie mojej żony nie ma żadnej zaksięgowanej wpłaty! Teraz moje pytania. Czy kasa oszczędnościowo-kredytowa musi zaakceptować jednorazową wpłatę i w konsekwencji przyznać kontrakt oszczędnościowo-kredytowy na 1.11.2015 r.? Co stało się z pozostałymi 20 tys. EUR, które nie zostały zaksięgowane na koncie kasy oszczędnościowo-kredytowej? Do tej pory nie zostały zwrócone pożyczkodawcy i prawdopodobnie nadal znajdują się na koncie kasy oszczędnościowo-kredytowej! Wreszcie doradca zaoferował mi zerwanie kontraktów za odszkodowaniem w wysokości 6 tys. EUR każdy! Na tyle na razie. Pozdrowienia z nad Jeziorem Bodeńskim.

Re: Czy możliwa jest jednorazowa wpłata na umowy oszczędnościowe Wohnriester?

Napisany przez 6Bankkaufmann
W zasadzie bardzo prosto. Umowa oszczędnościowa opiera się na ogólnych warunkach umowy i ogólnych warunkach umowy dotyczących kredytów budowlanych. Zazwyczaj w umowach oszczędnościowych istnieje limit wpłaty w wysokości 10% kwoty oszczędnościowej. Nie można wpłacić więcej. Następnie pojawia się pytanie, czy umowa oszczędnościowa jest związana z finansowaniem czy nie. Jeśli nie - czyli jest to zwykła umowa oszczędnościowa - istnieją dokumenty określające, czy wpłata zostanie przyjęta czy nie.
Ale dlaczego nie zadzwonić bezpośrednio do kasy oszczędnościowo-budowlanej?
Która to kasa?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata