Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: konto oszczędnościowe, plan oszczędnościowy??

Napisany przez syrincs02
Cześć,

po pierwsze witaj wszystkich, jestem tu nowy i mam pytanie.

Cztery lata temu urodził się nasz syn, od razu założyliśmy dla niego plan oszczędnościowy w banku VR.

Obecnie wpłacamy na ten plan oszczędnościowy każdego miesiąca 25 euro jako kapitał.

Chcemy, żeby w przyszłości mógł sobie z tego np. kupić samochód lub coś innego.

Przeczytałem trochę w internecie na temat kont oszczędnościowych itp.

Obecnie ma na koncie około 1500 euro.

Moje pytanie do was, co byłoby bardziej sensowne również pod względem odsetek.

VR-Sparplan
Tagesgeldkonto
Lub coś innego.

Na ten plan oszczędnościowy wpłacamy każdego miesiąca 25 euro.

Zastanawiałem się również nad założeniem konta oszczędnościowego, na które co miesiąc zostałby przelany przeze mnie 25 euro lub pobrane z naszych pieniędzy. I za co byśmy otrzymywali odsetki, mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi.

Czy coś takiego jest możliwe.

Co można zrobić?

Bo wydaje mi się, że na koncie oszczędnościowym oprocentowanie jest lepsze niż w takim planie oszczędnościowym...

Pozdrowienia, Andreas

Napisany przez Matthew Pryor
Co można zrobić?

Przy okresie trwania i miesięcznym wkładzie? Otwórz plan oszczędzania na akcje, który będzie jak najbardziej opłacalny. Z lokatami terminowymi, depozytami terminowymi i większością listów inwestycyjnych / drabiną depozytową prawdopodobnie nie będzie można dużo zyskać w dłuższej perspektywie. Raczej wykorzystałbym to po to, aby być płynnym.

Napisany przez syrincs02
Ok, dziękuję za odpowiedź...

Oczywiście mogę zrobić coś innego z tymi pieniędzmi, na przykład zainwestować...

No cóż, to nie jest dużo pieniędzy, ale czy opłaca się w ogóle taki plan oszczędnościowy VR z uwzględnieniem tych kilku odsetek??

Napisany przez Matthew Pryor
Ok, to teraz nie dużo pieniędzy, ale czy naprawdę opłaca się ten plan oszczędnościowy VR, biorąc pod uwagę te niewielkie odsetki??

Nie znam dokładnych warunków tego planu oszczędnościowego. Ostatni plan oszczędnościowy, z którym miałem do czynienia, trwał przez okres 10 lat i obiecywał podstawową stopę oprocentowania w wysokości 0,25%, plus rosnący z biegiem lat bonusowy procent aż do 150%, jednakże tylko od danego rocznego wkładu. To brzmi na początek imponująco, ale po bliższym przyjrzeniu się przynosi roczny zwrot w wysokości 1,99%. Jednakże tylko wtedy, jeśli plan oszczędnościowy zostanie utrzymany przez 10 lat. W przypadku wcześniejszego zakończenia po 9 latach, roczny zwrot spada do zaledwie 1,33%.

Dla mnie osobiście to nie jest atrakcyjne. Może jednak macie lepsze warunki.

Edycja: 25€ miesięcznie może wydawać się niewiele dla jednego, a dla drugiego to dużo, co musi odłożyć sobie ze swojej pensji. Osobiście uważam więc za bardzo godne pochwały, że odkładacie cokolwiek dla swoich dzieci.

Napisany przez domrepp
syrincs02, spójrz tutaj:

Formy inwestowania świadczenia na dziecko. Stopa zwrotu, ryzyko, elastyczność | finanzdeutsch

Uważam, że jest to dość interesujące w kontekście oszczędzania dla dziecka.

Napisany przez syrincs02
Super, dzięki Wam... już jestem trochę mądrzejszy...

Napisany przez winfoer
Jakie są warunki planu oszczędnościowego? Jeśli działa on już od czterech lat, powinny być one znacznie lepsze niż to, co można obecnie uzyskać za zwykłe produkty oszczędnościowe, prawda?

Napisany przez Ravemaster84
Jeśli ustalono zmienną stopę procentową (często w przypadku planów oszczędnościowych w banku), to poziom został obecnie dostosowany do panującego obecnie poziomu rekordowo niskiego.

Napisany przez syrincs02
Muszę od razu sprawdzić w moich dokumentach... jakie są tam odsetki... w bankowości internetowej jest obecnie 0,10%

Ale bez bonusu. Ważne jest również, jakie są dostępne stopnie i czy bonusy są udzielane odsetkom czy wpłatom.

Napisany przez syrincs02
OK, sprawdzę później, co jest napisane w dokumentach...
skontaktuję się ponownie...

dzięki

Napisany przez syrincs02
Więc, wysłałem teraz plan:

tutaj jest umowa, jestem ciekawy, co o niej sądzicie:

Okej, to pomaga.

Zakład oprocentowania dla planu oszczędnościowego jest oczywiście beznadziejny w obecnych czasach. Jest on oparty na niemieckich obligacjach skarbowych. To, co dodatkowo przynosi trochę korzyści planowi oszczędnościowemu, to premie przyznawane od wpłat. Te premie są jednak zawsze przyznawane tylko od tych 300,-, które wpłaciłeś. Następnie pieniądze są oprocentowane dalej z minimalną stopą procentową, efekt składania zobowiązań przepadł.

Jeśli symulujesz to na Zinsen-berechnen.de | Kalkulator online dla Twoich finansów przez 15 lat przy stałej stopie procentowej 0,10%, otrzymasz rentowność prawie 2,3% rocznie. W zamian nie możesz do nich dotknąć i nie możesz zmieniać wysokości wpłat.

Napisany przez syrincs02
innymi słowy, czy nie lepiej zainwestować te prawie 1500 euro, które już masz, na lokacie terminowej albo lokacie oszczędnościowej??
Czy nie byłoby to bardziej opłacalne niż ten plan oszczędnościowy??

Przy saldzie i stopie oszczędzania, różnice w oprocentowaniu w zakresie 0,x% nie odgrywają ogromnej roli.

Następujące opcje:
- Po prostu pozostaw plan oszczędnościowy w ruchu.
- Anuluj plan oszczędnościowy do 31.10.2013, nadal wpłacaj raty do tego czasu, a następnie wypłać środki. Umowa zostanie w ten sposób zakończona, a otrzymasz przynajmniej na ten rok premię. Możesz wtedy wykorzystać pieniądze gdzie indziej.

Możliwe alternatywy:
- Plan oszczędnościowy funduszy: Istnieje szansa na wyższy zwrot zysku. Jednak istnieje także ryzyko utraty kapitału. Jeśli to dla Ciebie wchodzi w grę, konieczna jest większa wiedza na temat funduszy.
- Plan oszczędnościowy bankowy u innego dostawcy: Alternatywy znajdziesz poniżej.
- konto oszczędnościowe: Porównanie kont oszczędnościowych. Należy pamiętać, że oprocentowanie na koncie oszczędnościowym również jest obecnie w zapaści (właśnie dzisiaj oprocentowanie w RaboDirect zostało obniżone).

Oprocentowanie lokaty nie ma sensu. Nie możesz zainwestować rat oszczędnościowych, ponieważ jest to jednorazowa wpłata. Jeśli chodzi o lokatę, to zalecam korzystanie z systemu schodkowego, patrz tutaj:
Bezpieczne i elastyczne inwestowanie z pomocą listu z pamięcią.

Inne alternatywy:
- VTB Direktbank (kombinacja lokaty terminowej/konta oszczędnościowego z oprocentowaniem 2,50% na 4 lata, po upłynięciu okresu 3-miesięczny okres wypowiedzenia)
- Edekabank (plan oszczędnościowy z oprocentowaniem 2,50% na 7 lat i bonusem zamykającym w wysokości 14%, również posiadam taki, jednakże środki muszą zostać wpłacone przez Twojego pracodawcę w formie vL ---> kolejna przeszkoda)
- Plan oszczędnościowy Chemnitzer Siedlungsgemeinschaft (2,20% oprocentowania, regularna skala premii, możliwe także dla dzieci z nieco lepszą skalą, jednorazowe nabycie udziału w firmie o wartości około 16€, co zostaje zwrócone, ALE: Gwarancja depozytowa nie jest taka jak w bankach! Jeśli coś się zepsuje, nikt nie potrafi powiedzieć jak/kiedy/czy gwarancja depozytowa zadziała! Osobiście podejmuję to ryzyko i oszczędzam w 1892 (Strona główna 1892).

Istnieje wiele innych planów oszczędnościowych. To tylko kilka alternatyw. Być może musisz po prostu trochę przemyśleć kwestię ryzyka, a następnie wybrać rodzaj produktu. Wtedy zawsze można poszukać odpowiedniego produktu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata