- czw maja 24, 2007 7:28 pm
Ferkelberg wygląda na to, że ma problem, który nie da się rozwiązać samym pieniądzem.... hehe, jakoś mi to pasuje...
Vekselberg narzeka na kłopoty w Szwajcarii - zakupy w Austrii
24.05 08:05
Rosyjski miliarder i biznesmen Viktor Vekselberg wydaje się chcieć kupować w Austrii. Mam wiele kłopotów w Szwajcarii, dlatego chcę zainwestować więcej w Austrii - cytuje go gazeta Österreich.
Trzy do czterech projektów są w węższej analizie. Ponadto Vekselberg, który jest zaangażowany w szwajcarskie firmy Sulzer i OC Oerlikon, chce znacząco rozwinąć swoje relacje biznesowe z austriacką firmą budowlaną Strabag.
Do 2020 roku chcę budować w Rosji z firmą Strabag za 25 mld euro - wyjaśnił Vekselberg w wywiadzie. Niedawno do Strabaga dołączył rosyjski oligarcha Oleg Deripaska, posiadając 30 procent udziałów.
Koncern podpisał umowy przy okazji wizyty prezydenta Rosji Władimira Putina w środę w Wiedniu, które potroiły jego zlecenia w Rosji z 1 mld euro do 3 mld euro. Umowa z w Zurychu zarejestrowanym podmiotem inwestycyjnym Renova Vekselberga dotyczy tym samym największego projektu.
W wywiadzie dla Österreich Vekselberg chwalił swoje kontakty biznesowe z austriackimi przemysłowcami Ronnym Pecikiem i Georgiem Stumpfem. Mam bardzo dobre doświadczenia z moimi przyjaciółmi biznesowymi - powiedział Vekselberg.