Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Pomoc

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim. Mam w tej chwili ogromny problem. Mam, jak wielu z was, adres HOtmail do MSN. Teraz mam następujący problem: Dostaję wezwania od Easy IT-Solutions GmbH (firma z Wiednia), że zarejestrowałem się u nich i muszę im zapłacić 96 euro. Wydaje mi się to podejrzane, ponieważ nie znam tej firmy i tej strony internetowej. Tak samo podejrzane jest to, że zwracają się do mnie jako pan Müller. Wniosek jest taki, że ktoś wziął moje dane i zarejestrował się tam. Co mogę zrobić??? Mam się bać windykacji?? Nie wiem, czy mogę to tutaj opublikować. (Jeśli nie, proszę usunąć)

Napisany przez Simona
:P Czy już pytałeś w administracji? A biedny młynarz nie wie o niczym? Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Springer
Cześć Mühlebach Teoretycznie każdy może wszcząć postępowanie egzekucyjne przeciwko każdemu, decydujący jest właściwy adres zamieszkania. Tragicznie mogę więc wszcząć przeciwko tobie egzekucję i wtedy nawet pojawi się wpis, nawet jeśli nie jesteś mi nic winien, niestety tak to działa. Jednak wszelkie wnioski egzekucyjne muszą być wysłane pisemnie za pomocą formularza oficjalnego pocztą, a nie na twój adres e-mail (według mojej wiedzy prawniczej), odbiorcy musi bowiem zostać udzielona możliwość zgłoszenia sprzeciwu (można to zaznaczyć na formularzu, co wstrzyma proces egzekucyjny). W takim przypadku w Szwajcarii obowiązuje prawo SCHKG (ustawa dotycząca długów, egzekucji i upadłości). Jednak myślę, że nie masz się czego obawiać, bo wysyłanie upomnień drogą e-mailową jest nierealistyczne. Dla pewności skontaktowałbym się telefonicznie z tą firmą i zażądał wyjaśnień, ponieważ istnieje kilka możliwości: 1. Zły żart lub fałszywe e-maile w postaci oszustwa internetowego 2. Firma wysłała do Ciebie upomnienia przez pomyłkę (formalności????) 3. To próba wyłudzenia pieniędzy, a naiwni płacą Mam nadzieję, że to nieco pomoże.

Napisany przez Springer
Dodatkowo: Kodeks SCHKG Art. 34: Wszystkie komunikaty urzędów zajmujących się egzekucją i upadłością są sporządzane pisemnie i, o ile ustawa nie stanowi inaczej, doręczane za pośrednictwem listu poleconego lub osobiście z potwierdzeniem odbioru. Jak dotąd jeszcze nie masz tego, masz tylko upomnienie, które moim zdaniem jest bezwartościowe. Spokojnie ?

Napisany przez ADMCI4
Dziękuję wam za waszą wiedzę. Pozdrowienia, mühlebach

Napisany przez richard100
Tak przy okazji: E-maile, których pochodzenia nie rozpoznaję, w ogóle nie są przeze mnie otwierane. Jest to mój osobisty wkład w ochronę przed wirusami, a teraz również przed niemożliwymi groźbami egzekucyjnymi. :wink: Pozdrowienia Rich

Napisany przez Globalist
Cześć Mühlebach Proszę NIE wpłacać. Nie musisz się też obawiać windykacji. Po prostu ignoruj dalsze maile! Prawnie to tutaj (jeszcze) nie ma znaczenia. I nie wszczną postępowania sądowego z powodu kwoty. Nawet jeśli podałeś swoje dane osobowe i oni grożą Ci zapisanym adresem IP. :P Po drugim mailu i kolejnym gróźbym będziesz mieć spokój. :lol: Po prostu zignoruj ten bajzel. Możesz mi wierzyć. :! 1. Na stronie musi być wyraźne i czytelne ostrzeżenie, że korzystanie z produktu jest płatne. To musi być wyraźnie i czytelnie zaznaczone. Nie wystarczy wskazanie w regulaminie. 2. Jeśli jest płatne, operator musi ponownie poinformować Cię przed pobraniem. Kwota, ilość itp. muszą być poprawne, abyś mógł/mogła podjąć decyzję: tak czy nie. :lol: 3. Musi istnieć prawo do odstąpienia od umowy w określonym terminie. 4. Zagraniczni operatorzy nie będą prowadzić postępowań sądowych przeciwko Szwajcarom z takimi niewielkimi kwotami. Więc zachowuj spokój Jeśli nie usłyszysz nic więcej, napisz do nich trochę zuchwalego maila... :wink: :wink: :wink:

Napisany przez fritz
Takie e-maile otrzymuję codziennie, ale żadnego jeszcze nie otworzyłem. Nie martw się, po prostu próbują swojego szczęścia w tysiącach adresów i od czasu do czasu odnoszą sukces, za który otrzymują opłatę. Lepiej też nie odpowiadać, bo w ten sposób potwierdzasz nadawcy, że przeczytałeś tę wiadomość. To zachęca go do wysyłania Ci kolejnych e-maili z podobnymi próbami lub po prostu z reklamami lub próbami phishingu. Pozdrowienia fritz

Napisany przez beta
Dostajesz to także codziennie. Możesz od razu zapomnieć i oznaczyć jako spam. Po prostu pozwól temu odejść. Nie podejmuj żadnych działań, zwłaszcza nie odpisuj ani nie dzwoń. Po prostu zapomnij o tym. Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata