Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyt z odroczeniem spłaty

Napisany przez toulouse
Dziękuję bardzo

Napisany przez Daniel2504
Witaj,

wyciągnąłem następujące wnioski z Twoich informacji:

Pierwsza pożyczka, oprocentowana 4,5% rocznie, ma termin dostosowania warunków w 09/2016, druga pożyczka oprocentowana 4,7% rocznie w 09/2018, a trzecia oprocentowana 4,9% p.a. w 09/2021.

Czy dobrze rozumiem? Zinterpretowałem Twoje informacje 10/12/15 jako okres wiązania oprocentowania.

W mojej opinii, w przypadku wszystkich spłat, termin wstępnego finansowania odpowiadającego pożyczce Forward byłby zbyt długi, aby był opłacalny. Prawdopodobnie ostateczne oprocentowanie, które ustalono w transakcji Forward, zbliżyłoby się do obecnych stóp procentowych.

Co więcej, pożyczki Forward są zazwyczaj ograniczone do okresu wstępnego finansowania wynoszącego 5 lat. Zatem pożyczka Forward byłaby rozważana jedynie dla pierwszej pożyczki. Niemniej jednak nie opłacałoby się tego zrobić.
Polecam poczekać, regularnie pozyskiwać informacje i samemu ocenić sytuację:

Dobrym wskaźnikiem rozwoju oprocentowania kredytów hipotecznych są obligacje skarbowe euro BUND FUTURE. Ten indeks odzwierciedla obligacje rządowe, które są ważnym źródłem finansowania dla banków przy transakcjach hipotecznych. Jeśli indeks ten rośnie, tendencją jest spadek stóp procentowych kredytów, a jeśli indeks spada, tendencją jest wzrost oprocentowania kredytów. Nie jestem w stanie tutaj wyjaśnić dlaczego tak jest, ponieważ wykraczałoby to poza ramy tej wiadomości. Możesz śledzić ten indeks na każdej dobrze zaopatrzonej stronie giełdowej.

Drugim rozwiązaniem byłoby zapytanie banku, czy możliwe byłoby wcześniejsze spłacenie kredytów na podstawie opłaty za wypowiedzenie umowy (oprocentowanie, które musiałeśbyś zapłacić, gdybyś nie spłacił kredytu wcześniej) oraz opłaty za obsługę. Bank mógłby zgodzić się na to, ale nie jest zobowiązany. Jeśli bank nalega na kontynuację kredytów do końca okresu wiązania oprocentowania, ma do tego prawo i nie ma szans, żeby wyjść wcześniej ze zobowiązania, poza sprzedażą nieruchomości.

Jeśli jednak bank zgodziłby się na wcześniejszą spłatę, postępowanie mogłoby wyglądać następująco:

1. Poproś o obliczenie opłaty za wypowiedzenie umowy przez bank, związanej z obecnym spłaceniem 3 kredytów. Bank poda kwotę x, którą musisz uiścić w razie spłaty.

2. Poproś różne banki o warunki spłaty obecnych kredytów w banku. Oczywiście wybierz najkorzystniejszą ofertę.

Następnie musisz policzyć.

Oto przykładowa sytuacja:

Najkorzystniejszy bank oferuje ci spłatę wszystkich trzech kredytów w banku, jako jeden kredyt z oprocentowaniem 2,6% na 10 lat.

Średnie oprocentowanie trzech kredytów w banku wynosi 4,7% rocznie.

Zatem Twoje oszczędności wyniosłyby (4,7% - 2,6% =) 2,1% rocznie.

Załóżmy, że masz pozostałą kwotę kredytu w wysokości 120 000,00 EUR. Twoje oszczędności wynosiłyby zatem (120 000,00 x 2,1% / 100 =) 2 520,00 EUR rocznie.

Średni pozostały okres wiążących oprocentowania 3 kredytów w banku wynosi około 5 lat. Stąd wynika przeciętna data zakończenia wiążącego okresu 30.09.2018.

Teraz, na podstawie podanych danych, obliczmy opłatę za wypowiedzenie umowy. Aby tego dokonać, możesz skorzystać z kalkulatora dostępnego w Internecie. Wyszukaj go w Google, wpisując hasło: Vorfälligkeitsentschädigung Rechner.

Data spłaty: 30.06.2013
Początkowa data spłaty zamykanego kredytu: 01.09.2006
Pozostała kwota kredytu do spłaty: 120 000,00 EUR
Koniec wiążącego okresu oprocentowania: 30.09.2018
Obecne oprocentowanie: 4,7% rocznie
Wysokość miesięcznej raty: 750,00 EUR

Otrzymujemy następujące obliczenia:

Strata z tytułu odsetek: 15 675,12 EUR
- Oszczędność związana z ryzykiem: 628,22 EUR
- Zwrot kosztów zarządzania: 222,11 EUR
= Opłata za wcześniejsze spłacenie: 14 824,79
+ ewentualna opłata manipulacyjna: 1 200,00
= Łącznie: 16 024,79 EUR

Teraz zestawimy nasze oszczędności z kosztami:

Zatem musielibyśmy zapłacić 16 024,79 EUR za opłatę, gdybyśmy spłacili wcześniej kredyt, a oszczędności w ciągu pięciu lat przy spłacie wyniosłyby (2 520,00 (oszczędność rocznie) x 5 (pozostały czas wiążącego oprocentowania)=) 12 600,00 EUR. Oznacza to, że w tym przypadku ponieślibyśmy dodatkowy koszt w wysokości 3 424,79 EUR po spłacie kredytów.

Wynika z tego zasada:
Czy oszczędność (tutaj 12 600,00 EUR) związana z niższym oprocentowaniem (tutaj 2,6% zamiast 4,7%) po spłacie kredytów, w okresie (tu jeszcze 5 lat), w którym nadal bylibyśmy związani wysokim oprocentowaniem (tutaj 4,7% rocznie), jest większa od opłaty (tutaj 16 024,79 EUR), którą musielibyśmy zapłacić starej bank?
Jeśli na to pytanie można odpowiedzieć tak, opłaca się spłacić kredyty przed zakończeniem okresu wiążącego oprocentowania.

Podsumowanie: w tym przypadku ten sposób postępowania się nie opłaca, a nawet straciłbyś pieniądze.

Jednakże w innych przypadkach taka strategia może być opłacalna. Dlatego zawsze zalecam sprawdzenie tej możliwości według powyższego schematu.

Mam nadzieję, że trochę Ci pomogłem.

Pozdrawiam
Daniel

Napisany przez 6Bankkaufmann

Cześć!
Na pewno już istnieje ten temat, ale chciałbym usłyszeć, czy powinienem teraz skorzystać z pożyczki typu Forward czy jeszcze poczekać?
Kupiłem w 9/2006 roku, bez pojęcia podpisałem 3 różne kredyty w Sparkasse z oprocentowaniem 4,5 / 4,7 / 4,9 % na 10 / 12 / 15 lat, łącznie 215 000 euro (cena zakupu 265 000)
Jestem urzędnikiem i mam około 4500 euro czystego dochodu miesięcznie.

Czy teraz to załatwić, czy poczekać?
W jakim banku?

Dzięki za kilka wskazówek

Jaki jest twój cel? Urzędnik pisze o braku wiedzy, czy to możliwe? Nie ma prawnego prawa do refinansowania przez obcy bank. Chyba że Sparkasse odrzuci refinansowanie. W takim przypadku możesz przenieść zadłużenie do innego banku, ale musisz zapłacić odszkodowanie za wcześniejszą spłatę. A to może być także kosztowne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata