Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: kredyt na przetrwanie

Napisany przez 8anno5
Cześć wszystkim,

mam nadzieję, że ktoś tutaj może mi pomóc.
Byłem wolnym agentem handlowym dla jednego z największych firm budowlanych.
Prowizje z sprzedanych domów przysługują mi nadal, ale otrzymam je dopiero po ich zbudowaniu. Finansowanie dla planowanych budów jest już ustalone, więc jest zapewnione, że domy zostaną zbudowane.

Teraz jednak potrzebuję kredytu na przetrwanie. Banki wymagają stałych dochodów, faktoring odpada, ponieważ nie wystawiam faktur, a po prostu otrzymuję wypłatę. Na podstawie kwot umów i mojej umowy z agentem handlowym mogę udowodnić, jakie płatności są oczekiwane, ale nie mam faktur, które mogę pokazać firmom faktoringowym.

Chodzi jedynie o pośrednie finansowanie maksymalnie na 12 miesięcy. Jest około 35 000 € prowizji do otrzymania, potrzebuję 23 000 €, które zostałyby spłacone w ciągu 12 miesięcy wraz z odsetkami.

Czy ktoś może polecić mi tutaj forum, do którego mogę się zwrócić?

Pozdrowienia!

Napisany przez Daniel2504
Cześć,

chętnie pomogę Ci w Twojej sprawie.

Przed rozpoczęciem mam kilka pytań do Ciebie:

1. Czy obecnie otrzymujesz dochód (oprócz ewentualnych świadczeń socjalnych), skoro wcześniej wspomniałeś, że byłeś wolnym przedstawicielem handlowym?

2. Zakładam, że byłeś/jesteś samozatrudniony?

3. Czy istnieją dokumenty bezpośrednio dotyczące tych oczekiwanych prowizji?

4. Czy kredyt mostkowy ma być spłacany miesięcznie, czy gdy oczekiwane prowizje zostaną otrzymane?

5. Czy możesz ewentualnie zaoferować bankowi jakieś zabezpieczenia? Jeśli tak, to jakie?

Pozdrawiam
Daniel

Napisany przez 6Bankkaufmann
Zabezpieczeń prawdopodobnie nie może zapewnić.
Poza przekazaniem roszczeń prowizyjnych. Jednak należy dołączyć do tych obiektów, którymi są zabezpieczone roszczenia prowizyjne, zdjęcia, aby zobaczyć, o jakie obiekty chodzi.
Ważne jest także uzasadnienie, dlaczego piszesz.

Napisany przez 8anno5
Procenty są określone w umowach domowych. W umowie z przedstawicielem handlowym można ustalić, jak wysokie będą procenty.
Jeśli kredyt zostanie spłacony natychmiast po wypłacie prowizji i nie obejmie miesięcznej spłaty, wystarczy kwota 15 000€. W przypadku miesięcznej spłaty wymagana byłaby wyższa kwota.
Niestety nie ma żadnych zabezpieczeń.

Napisany przez Daniel2504
Cześć,

Dziękuję za odpowiedzi.

Niestety nie odpowiedziałeś na pytanie kluczowe:

Obecnie pracujesz (samodzielnie/niesamodzielnie) i jeśli tak, to w jakiej branży?

Jeśli obecnie nie masz pracy, to niestety jest to kryterium dyskwalifikacyjne. Ponieważ bieżące odsetki od pożyczki muszą być regularnie regulowane. Ponadto na podstawie świadczeń społecznych i podobnych nie można zatwierdzić kredytu.

Niestety muszę powiedzieć od razu, że bez zabezpieczenia trudno będzie uzyskać finansowanie przejściowe prowizji w tak delikatnym przedsięwzięciu.

Osobiście jako opiekun klientów biznesowych nie mogę pozytywnie zdecydować o przedsięwzięciu, nawet jeśli kwota kredytu nie jest nierealna, jeśli nie zostaną zaoferowane zabezpieczenia. Możesz zagwarantować, że prowizje zostaną przelane?

W szczególności w przypadku transakcji deweloperskich i całego tego procesu banki są bardzo restrykcyjne w udzielaniu kredytów.

Niestety uważam szanse tutaj za raczej niskie.

Jeśli masz obecnie zatrudnienie lub dochód, który nie pochodzi ze świadczeń społecznych, to decyzja mogłaby zostać podjęta jedynie na podstawie dobrej długotrwałej relacji z klientem. Wówczas rozważane będą następujące kwestie:

- Jak dotychczasowe zarządzanie kontem? (czy debet jest zawsze na granicy, czy były zwroty wobec obciążenia lub niepodjęte czeki, czy były przekroczenia?)
- Jakie korzyści bank wypracował z ciebie do tej pory?
- Czy wcześniejsze porozumienia i kredyty były bez zarzutu przestrzegane?
- Jak długo jesteś już klientem?
i tak dalej...

W każdym razie nie chcę robić tutaj fałszywych nadziei. Z punktu widzenia banku uważam to przedsięwzięcie za raczej trudne.

Pozdrowienia,
Daniel

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata