Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Ubezpieczenia dodatkowe do OC samochodu.

Napisany przez Studebaker
Cześć,

kiedy właśnie przeglądam moje ubezpieczenia, zauważyłem, że w mojej polisie OC mam różne dodatkowe ubezpieczenia, nad którymi teraz się zastanawiam.

Na przykład ubezpieczenie na pasażerów pojazdu i ochrona w Europie...

Kto z was ma takie dodatkowe ubezpieczenia w swoim OC?
Jak jest z możliwością ich wypowiedzenia? W mojej polisie jest napisane, że OC można wypowiedzieć rocznie,... ale nie można tego zrobić w przypadku tych dodatkowych ubezpieczeń. Tam jest napisane Nowa umowa ważna od 28.06.2011 do 01.07.2021.

Czy to oznacza, że jeśli wypowiem OC, aby przejść do innego dostawcy, muszę kontynuować dodatkowe ubezpieczenia? Zasadniczo ubezpieczenia są powiązane, więc w zasadzie powinny zostać wypowiedziane razem, czy nie?

Pozdrowienia, Stude

Edycja: jestem trochę zdziwiony tym, co pani z biura obsługi klienta firmy ubezpieczeniowej powiedziała mi na temat klasy bonusowo-malusowej. W mojej polisie jest napisane, że co roku zostanie zmniejszona klasa bonusowa, jeśli nic się nie wydarzyło. Ponieważ minęły prawie 2 lata, chciałem dowiedzieć się, w jakiej klasie bonusowej teraz będę. I oto... teraz zostanę przypisany do klasy 8.

Wyjaśnienie jest następujące: Zawsze zostaniesz przypisany do klasy rok po okresie obserwacyjnym. To oznacza...klasyfikacja za okres obserwacyjny 2011-2012 zostanie przeprowadzona w 2013 itd.?

Jednak nikt mi tego wcześniej nie wyjaśnił,... i w polisie nie ma takiego zapisu. Pani z Call Center powiedziała tylko, że tak reguluje ogólne prawo ubezpieczeniowe i jest to tam uregulowane.

Trochę zabawne, prawda?
Zastanawiam się teraz, jak to będzie wyglądać, jeśli zmienię ubezpieczyciela? Czy będę musiał znów czekać 2 lata, zanim zostanę do niego po raz pierwszy przypisany? Wiem, że inne ubezpieczyciele przejmują klasę bonusowo-malusową, ale czy również to samo okres obserwacyjny?

Napisany przez Matthew Pryor
Cześć,

Kto z was korzysta z takich dodatkowych ubezpieczeń w swojej odpowiedzialności cywilnej?

Ja nie, i uważam to za bez sensu, przynajmniej ubezpieczenie od nieszczęśliwego wypadku pasażerów, ponieważ jest to jedynie częściowe pokrycie. Ryzyko lepiej jest ubezpieczyć poprzez normalne prywatne ubezpieczenie od nieszczęśliwego wypadku.

Czy to oznacza, że jeśli zrezygnuję z odpowiedzialności cywilnej, aby przejść do innego dostawcy, muszę zachować te dodatkowe ubezpieczenia? Ogólnie rzecz biorąc, ubezpieczenia te są powiązane, więc jeśli wszystko zostanie anulowane, to muszą być anulowane wszystkie, czyż nie?

Nie, są to osobne umowy prawne. Możesz jednak również anulować ubezpieczenie na pasażerów osobno. Jeśli natomiast zrezygnujesz z polisy odpowiedzialności cywilnej, wszystkie dodatkowe umowy również uznane będą za zakończone.
Masz jednak prawo według § 11(4) UFG do anulowania umowy, która została zawarta na dłuższy okres niż 3 lata, po upływie 3 lat od daty zawarcia umowy, a następnie z każdym głównym terminem.

To oznacza...Przejście z klasyfikacji obserwacyjnej na rok 2011 na 2012 zostanie przeprowadzone w 2013 itd.?

Legendy związane z call center. To bzdura. Jeśli byłeś bezszkodowy w 2011 roku, automatycznie przechodzisz w 2012 roku do następnej, lepszej klasy bezszkodowości.

Napisany przez Studebaker
Tak więc...niestety nadal jestem w dziewiątej klasie.
Informacja dodatkowa: jestem Austriakiem. Dotyczy to więc austriackich ubezpieczeń, jeśli ma to znaczenie.

Edycja:
No fajnie...wygląda na to, że tutaj w Austrii faktycznie trzeba czekać nawet do roku, aby przeprowadzić ponowne klasyfikowanie.

Dla każdego właściciela pojazdu rejestracja rozpoczyna się dnia 01.10. każdego roku, tzw. okres obserwacyjny kończy się dnia 30.09. następnego roku. Jeśli w tym okresie nie odnotowano żadnej szkody, która musiałaby zostać wypłacona z ubezpieczenia OC, to po najbliższej zmianie roku w momencie głównego terminu płatności składki następuje przesunięcie na następny, bardziej korzystny poziom składki (patrz wykaz na górze). W przypadku szkody przesunięcie o 3 poziomy w górę następuje również po kolejnej zmianie roku i kolejnym głównym terminie płatności. Przy braku szkód w czasie kolejnych lat obserwacji przechodzi się o jeden poziom w dół, co umożliwia ponowne uzyskanie korzystniejszego poziomu składki.

Źródło: bonusmalus.at (na razie nie mogę zamieścić linków...)

Więc teraz naprawdę przesuwam się tylko na poziom bonusu 8.
Ale spoko..najważniejsze, że mogę jeszcze w tym roku anulować polisę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata