Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestycja dla mojego dziecka?

Napisany przez Kalle99
Cześć,

już zgromadziłem wiele informacji, ale ponieważ jestem dosyć niedoświadczony w tej dziedzinie, chciałbym uzyskać jeszcze kilka informacji i mam nadzieję, że znajdę je tutaj.
Mam córkę kilka miesięcy temu.
Chciałbym otworzyć dla niej konto inwestycyjne, aby miała jakąś porządną sumę pieniędzy w chwili osiągnięcia pełnoletniości, tak jak to się chce robić.

Poradzono mi albo otworzenie konta oszczędnościowego (gdzie moim zdaniem nie ma zbyt dużego zysku, ponieważ warunki gospodarcze nie są najlepsze - widzę na moim rachunku oszczędnościowym, że stopa procentowa bardzo spadła)

Albo zdecydowanie na otwarcie stałego planu oszczędnościowego, do tego bardziej skłaniam się, ponieważ niektóre banki oferują dobrą stopę procentową, która dzisiaj jest uznawana za dobrą i jest ustalona na okres, który wybierasz.
Również już rozejrzałem się w internecie, ale niestety jeszcze nie otrzymałem odpowiednich informacji na temat dobrych warunków.

Czy ktoś zna stronę internetową, na której są obecne warunki dotyczące stałych planów oszczędnościowych albo czy jakiś artykuł w gazecie oferuje to, albo ktoś ostatnio to zrealizował?

Będę wdzięczny za każdą informację.

Pozdrowienia, Stefan

Napisany przez Seimon
Cześć Stefan,

Nie wiem, gdzie się informowałeś na temat kont oszczędnościowych, ale jeśli chodzi o stopy procentowe, występują tam czasami duże różnice, nawet wśród dużych banków. Darmowy kalkulator porównawczy z wszystkimi głównymi i renomowanymi ofertami może pomóc w uzyskaniu pełnego obrazu sytuacji.

A jeśli chodzi o ogólny poziom odsetek:
Aktualnie faktycznie jest on bardzo niski, głównie ze względu na niski wskaźnik stóp procentowych ustalany przez EBC. Banki ustalają swoje stopy procentowe na kontach oszczędnościowych w oparciu o te wskaźniki. Przyjdzie z czasem, mam nadzieję, że stopy procentowe wzrosną, a zmienne odsetki na kontach oszczędnościowych zostaną dostosowane z opóźnieniem. Dużą zaletą konta oszczędnościowego jest codzienna dostępność środków, a w porównaniu z klasyczną książeczką oszczędnościową oprocentowanie jest zdecydowanie lepsze. Zawsze można później przełączyć się na inne formy lokowania środków. Na początek nie można nic złączyć z wyborem konta oszczędnościowego. Ponadto w większości przypadków te konta są również darmowe. Mam nadzieję, że trochę pomogłem.

Pozdrowienia

Napisany przez verschaukelt
Dobry wieczór,

jak sobie to wyobrażałeś?

comiesięczna suma X - jaka kwota?

czy jednorazowa opłata?

Na co można zwrócić uwagę w razie ewentualnego pożaru:

konto/plan oszczędnościowy na nazwisko córki, a nie na jej własne nazwisko.

Jak już wspomniano, obecnie sytuacja wygląda niestety słabo jeśli chodzi o wysoką stopę zwrotu - szczególnie jeśli pieniądze wpłacane mają być bezpiecznie ulokowane wraz z ich pomnażaniem. W tym przypadku na pewno nie zaszkodzi założyć na początek konto oszczędnościowe, które można monitorować i w razie potrzeby zmienić. Niemniej jednak byłoby to jedynie utrzymanie wartości pieniądza - z perspektywy siły nabywczej.

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

tutaj artykuł 2.0 na ten temat

Formy inwestowania w zasiłek rodzinny. Zwrot zysku, ryzyko, elastyczność | finanzdeutsch

Jeśli pojawią się pytania .....

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Matthew Pryor
Sperling, powinieneś pilnie przejrzeć swoje artykuły. Czyżby nie ponosił pan odpowiedzialności za udzielane porady? Przykład?

Bausparkassen nie finansują się na rynku kapitałowym, lecz ze środków zgromadzonych przez oszczędzających na cele budowlane.

Proszę zapoznać się z ustawą o oszczędnościach budowlanych BauSparG, szczególnie z § 4. To jest bardzo pouczające.

Jeśli się pojawią pytania...

...znajdźcie sobie rozsądnego doradcę, chociażby odwiedźcie biuro rzecznika konsumenckiego i zainwestujcie swój czas w poznanie różnych możliwości inwestycyjnych i związanych z nimi ryzyk. I unikajcie takich blogów obarczonych błędami. Przyszłe pokolenia będą wam wdzięczne.

Napisany przez EuroPaule
Drogi Panie Pryorze, jeśli chcesz tylko realizować swoje urojenia, to w porządku. Jeśli natomiast chcesz wnosić merytoryczny wkład w poprawę artykułu, polecam skorzystanie z funkcji komentarzy lub wysłanie e-maila na podany w stopce adres. Prawdziwy Sperling nie czyta bowiem tego forum. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez EuroPaule

Przeczytaj uważnie ustawę o oszczędnościach budowlanych, w szczególności § 4. To niesamowicie się opłaca.

Ponieważ w zasadzie interesuję się edukacją, postanowiłem poszukać ustawy BausSparG przez Google.
Bez skutku! Ależ przecież takiej nie ma.

Czy miałeś na myśli ustawę BausSparkG? Ale generalnie raczej nie zwracasz uwagi na takie drobiazgi, co nie?

Jeśli to jest mowa o tej ustawie, to §4 opisuje - niesamowicie pouczająco:

(1) Kasy oszczędności budowlanych mogą prowadzić oprócz działalności oszczędnościowej tylko następujące transakcje: Następuje długa lista innych pomysłów biznesowych BauSparkG - ustawa o kasach oszczędności budowlanych

A co to ma wspólnego z refinansowaniem kas oszczędnościowych budowlanych??
Nawet jeśli niektóre z tych transakcji mogłyby służyć refinansowaniu, gdzie jest napisane, że faktycznie wykorzystują je w znacznym stopniu?
Na tak słabe argumenty nie da się postawić.
Ale można coś z tym zrobić:
...załatw sobie rozsądnego doradcę, skorzystaj na przykład z porady Centrum Konsumenckiego lub poświęć czas, aby zaznajomić się z różnymi możliwościami inwestycji i ich ryzykiem. I unikaj tak łagodnych postów na forum. Młodzież ci za to podziękuje :wink:.
Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata