Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy jest możliwe dokonanie dopłaty do Riester za rok 2012?

Napisany przez Obiwan
Cześć,
Podczas tegorocznej deklaracji podatkowej zauważyłem niestety dopiero teraz, że nie została zapłacona minimalna kwota własna dla pośredniego podwójnego ubezpieczenia emerytalnego mojej żony za rok 2012.

Z listu BSK z stycznia 2012 wynika, że ja lub moja żona musimy wpłacić minimalną kwotę na podwójne ubezpieczenie, aby być uprawnionym do zasiłków, niestety wtedy zinterpretowałem to zdanie inaczej.

W skrócie - czy mamy teraz możliwość dopłacenia 60 euro i skorzystania z zasiłku za rok 2012?

Pozdrowienia

Napisany przez Matthew Pryor
Jeśli chodzi o zmianę uprawnień do wsparcia, raczej nie powinno być problemu z otrzymaniem dopłat poprzez wpłacenie składek zaległych nawet w późniejszym czasie.

Napisany przez Obiwan
To byłoby bardzo miłe, ale to dokładnie przeciwieństwo odpowiedzi od kasy budowlanej. Jaką drogą muszę pójść, aby uzyskać jednoznaczną odpowiedź od odpowiednich organów. I do kogo w ostateczności mam się w ogóle zwrócić? Kasa budowlana jest tylko pośrednikiem, a nie instytucją, która przyznaje dodatki.

Napisany przez Obiwan
Uprawnieni do otrzymywania wsparcia, którzy teraz dokonują dodatkowych wpłat na rzecz konta Riester, mogą ostatecznie zachować swoje państwowe dopłaty. Po porównaniu danych przez Centralną Kancelarię Dotacji wiosną 2011 roku, wielu oszczędzających na Riester-Rente zostało pozbawionych dopłat wstecznie, ponieważ zostały niewłaściwie wypłacone. Osoby, które teraz dokonają dodatkowych wpłat na rzecz konta Riester w ciągu najbliższych 24 miesięcy, odzyskają odjęte środki na dopłaty.

Kryzys związany z dopłatami
W mediach zwrot 500 milionów euro ze strony ZfA, który w zdecydowanej większości przypadków został przez uprawnionych do finansowania odczuł jako niezapowiedzianą obciążkę na ich koncie, został nazwany katastrofą. Prawnie cała sytuacja była zgodna, ale moralnie była to super-GAU. Zdecydowanej większości oszczędzających nie zdawało sobie sprawy, że otrzymali dopłaty nieprawnie.

Może wystąpić wiele drobnych błędów, które uprawnieni do finansowania popełniają podczas składania wniosku i realizacji Riester-Rente. Już w momencie składania wniosku są pułapki. Na przykład wpłaty na Riester muszą być zdecydowanie zbyt niskie, a także istnieje wiele drobnych pułapek związanych z Riester-Rente. Na przykład narodziny dziecka, podwyżki pensji lub bezrobocie zmieniają status, jaki uprawnieni do finansowania mają w zakresie swojej Riester-Rente. Wszystko to musi zostać zgłoszone i może wpłynąć na wpłaty do Riester, które trzeba następnie dostosować.

Złe postrzeganie Riester-Rente
Po tym aktach samowoli urzędowej, prestiż wsparcia Riester spadł natychmiast. Firma doradcza Faktenkontor ustaliła, że 60% wszystkich oszczędzających zamierza w przyszłości zadbać o swoje zabezpieczenie finansowe inaczej.

To fatalny rozwój wydarzeń. Rząd federalny szybko zareagował i uchwalił ustawę, która ratuje dopłaty. O ile oczywiście wpłaty na Riester zostaną dokonane. Czasami kwoty wpłat na Riester nie są duże. Na przykład małżonkowie, którzy dotąd nie musieli wnosić własnego wkładu, zostają uprawnieni do korzystania z dopłat bezpośrednio po narodzeniu dziecka, ale muszą wtedy opłacić roczny wkład własny w wysokości 60 euro. Wielu nie było świadomych tej zmiany statusu.

Dostawcy umów Riester-Rente powinni teraz ponownie poinformować dotkniętych o szczegółach swoich umów, a następnie udzielić dwuletniego okresu na dokonanie dopłaty wpłat. Oszczędzający na Riester po prostu wpłacają zaległe wpłaty na swoje konto Riester.

Źródło: Die-Riester-Rente.de

Czy mogę użyć któregoś z tych tekstów jako dźwigni?
(Natknąłem się na kilka innych, ale nie mogę podać linków, ponieważ nie mam wystarczającej liczby postów).
Wszystkie opisują jednak scenariusz, który trochę różni się od naszego, ponieważ my nie dostaliśmy dzieci podczas trwania umowy.
Mimo to, w dwóch z nich mowa jest o możliwości dokonania dodatkowych wpłat w ciągu dwóch lat.

Napisany przez obelix
Jeżeli małżonka również była pośrednio uprawniona w 2011 roku i nie nastąpiła żadna zmiana, nie można dokonać zwrotu.

Napisany przez Obiwan
Dobrze, jak dotąd słabo.
Więc moja żona nie otrzyma podstawowej dopłaty.

A co z dodatkiem dla dzieci? Dotychczas wypłacany był na umowę mojej żony.
Czy mogę to uratować, zgłaszając w zeznaniu podatkowym, że przejdzie on na mnie za rok 2012?
Ponieważ na moją umowę została wpłacona minimalna kwota.

Napisany przez obelix
Dodatek dla dzieci nie ma nic wspólnego (bezpośrednio) z podatkiem dochodowym. Zmiany należy zgłosić bezpośrednio u danego dostawcy. Warto się tam zwrócić w tej sprawie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata