Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Otrzymać przekaz bankowy z USA w dolarach w Niemczech.

Napisany przez markus963
Cześć,
oczekuję regularnych płatności z USA w dolarach amerykańskich.

Płatności mogą być dokonywane za pośrednictwem PayPala, który jest dobrze znany w USA, lub jako przelew bankowy (koszty przelewu bankowego ponosi strona przeciwna w USA).

Niestety moje obecne konto bankowe ani żaden inny produkt mojego obecnego banku nie jest w stanie przetworzyć przelewu bankowego z USA w dolarach. Taka próba już się nie powiodła. Po tej próbie rozmawiałem z pracownikiem działu przelewów zagranicznych mojego banku, który tak mi powiedział.

Kilka dni temu odwiedziłem kilka banków, aby sprawdzić, czy którykolwiek z ich produktów może przetwarzać przelewy bankowe z USA w dolarach (w tym oczywiście niemieckie banki komercyjne).

Wyniki są bardzo zniechęcające i przerażające jednocześnie:
Zawsze patrzono na mnie ze zdziwieniem (jakbym chciał handlować denarami rzymskimi), ale nigdy nie potrafiono mi odpowiedzieć, czy którykolwiek z produktów/kont banku byłby w stanie to zrobić, nawet po nawet 30 minutach oczekiwania i szałowym telefonowaniu przez pracownika banku. Tylko w jednym banku polecono mi konto walutowe.

Dlatego pytam Was:
Czy znacie jakiś produkt/konto banku w Niemczech lub w UE, dzięki któremu mogę otrzymywać przelewy bankowe z USA w dolarach?
Najlepiej gdyby pieniądze w dolarach po otrzymaniu zostały przeliczone na euro po bieżącym kursie walutowym i mogły zostać przesłane dalej przeze mnie w UE.

Dziękuję z góry!
Markus

Napisany przez Doso
Odkrywasz właśnie dlaczego PayPal odnosi taki sukces...

Napisany przez markus963
Generalnie nie mam nic przeciwko PayPalowi, aktualnie korzystam z niego do otrzymywania pieniędzy z USA. Gdybym mieszkał w USA, również nie szukałbym alternatywy, ponieważ wtedy PayPal mógłby przelać dolary bezpośrednio na moje konto w USA. Ponadto opłaty związane z otrzymaniem pieniędzy poprzez PayPal są pokrywane przez kontrahenta w USA.

Problem w UE polega na tym, że gdy przekazuję pieniądze z PayPal na moje konto bankowe (które prowadzę w dolarach), to PayPal automatycznie przelicza je na euro, zamiast przekazać dolary. PayPal w tym przypadku zarabia sporym marżą, ponieważ nie tylko kurs wymiany nie jest aktualny, ale również jest ustawiony tak, aby korzystać na tym PayPal. Nie mam nic przeciwko opłatom za wymianę walut na poziomie 0,5-1,5%, ale gdy przekraczają 3%, dla mnie to już nie jest zabawa...

Czy ktoś ma doświadczenie z usługami takimi jak:
- XE Trade Money Transfers
- knightsbridgefx
- hifx.co.uk
(przepraszam, jeszcze nie mogę zamieszczać linków)

Bądź inną alternatywą albo zalecanym bankiem w UE do transakcji transatlantyckich?

Pozdrowienia
Markus

Napisany przez Scholl
zrób to poprzez PayPal, jeśli istnieją tylko dwie możliwości i jedna z nich nie wchodzi w grę (przelew bankowy), pozostaje tylko ta :P

Otrzymuję również pieniądze w USD $, ale moi partnerzy oferują mi trzecią możliwość o nazwie moneybookers. Przyjmują dolary i przekazują odpowiednią kwotę w € (bez potrąceń) na moje niemieckie konto.

Istnieje mnóstwo innych alternatyw, takich jak Neteller, itp. Możesz zapytać, czy nie ma innych opcji poza PayPal i przelewem bankowym.

Przy okazji, moim bankiem nie ma problemu z transakcjami transatlantyckimi (Sparkasse)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata