Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Jak najlepiej wymienić pieniądze na wakacje?

Napisany przez Studebaker
Cześć,

teraz wybieram się na tydzień z rodziną i przyjaciółmi na Węgry. W zasadzie wiem, że w regionie turystycznym można również płacić euro, ale sądzę, że kurs wymiany może być dla mnie droższy niż gdybym wymienił forinty wcześniej.

Wiem też, że wymiana w banku jest droga, ponieważ doliczają dodatkową opłatę.

Mój przyjaciel weźmie pewną niewielką kwotę w euro i zostawi ją w tej walucie, a następnie będzie pobierać forinty z bankomatu na Węgrzech. Czy byłoby to sensowne, czy może lepiej jest wymienić pieniądze w kantorze? Gdzie mogę dowiedzieć się, jakie opłaty będą naliczane, gdy będę pobierać forinty z bankomatu na Węgrzech? Czy w moim banku?

Pozdrowienia, Stude

Napisany przez DerFreibierFred
Kantory są zawsze drogie, ponieważ zazwyczaj oferują ci a) złe kursy wymiany i b) dodatkowo pobierają opłatę.

Ja osobiście mam dobre doświadczenia z tym, że wymieniam większość pieniędzy tutaj w Niemczech w moim banku.

Napisany przez 2Escorpio
Zawsze wypłacam gotówkę z bankomatu w danym kraju.

Napisany przez Dahut

Zawsze wypłacam gotówkę z bankomatu w danym kraju.

... a jeśli posiada się odpowiednią kartę kredytową, to nawet nic to nie kosztuje. :-)

Napisany przez finanzexperte01
Najlepiej na miejscu, moim doświadczeniem.

Napisany przez gruberclaudia
Najlepiej w domu, w banku domowym. Na miejscu, jak już zostało wspomniane, nie ma się w ogóle kontroli, czy wszystko odbywa się regularnie, problem kantorów już został wspomniany. Ogólnie rzecz biorąc, korzystam z dostępnych bankomatów, również za granicą, nawet jeśli wiąże się to z opłatą. W domu można wymienić część gotówki na start, aby być płynnym po przylocie, reszta jest potrzebna na miejscu, a na wakacjach mam tendencję do niezbyt dużej ilości gotówki przy sobie. Ponadto wiele krajów ma określone limity, ile gotówki można przywieźć.

cy

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata