Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Kooperacyjny kurs zawodowy po ukończeniu studiów

Napisany przez Finanzexp
Cześć,

Jestem prawie gotowy z nauką i dotychczas ubezpieczony jako student. Jeśli teraz skończę i nie znajdę od razu pracy, co się stanie? Czy pozostanę na razie w ubezpieczeniu studenckim?

Pozdrowienia

Napisany przez verschaukelt
Kiedy skończysz pracę i będziesz bezrobotny, będziesz musiał udać się do Agencji Pracy / Centrum Pracy / Urzędu Gminy, w zależności od nazwy w Waszym regionie. Oni będą Cię dalej ubezpieczać w ZUS.

Napisany przez isabs
ubezpieczenie zdrowotne zostanie wtedy opłacone przez urząd pracy. Po prostu zgłoś się tam...

Napisany przez VivaVivi377
Również byłem bezrobotny przez 3 miesiące zaraz po ukończeniu studiów. Musiałem udać się do urzędu pracy. Oni to potem uregulowali.

Napisany przez MaNiBu
ubezpieczenie zdrowotne jest zapewnione tylko wtedy przez AfA lub JobCenter, gdy pobierane są również świadczenia (por. § 5 ust. 1 pkt 2 + 2a SGB V). W przeciwnym razie obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne studentów zostaje zakończone i należy dobrowolnie się ubezpieczyć. Jest to konieczne na przykład w przypadku, gdy przed rozpoczęciem studiów nie zgromadzono prawa do zasiłku dla bezrobotnych i nie ma się prawa do ALG II z powodu majątku.

Napisany przez Bernson
Ale czy student po ukończeniu studiów nie zgromadził majątku, więc roszczenia związane z zasiłkiem Hartz 4 przestają obowiązywać, czy może coś tu nie rozumiem?
Przepraszam za głupie pytanie...

Napisany przez Matthew Pryor
Mają istnieć studenci, którzy dziedziczą majątek lub w inny sposób posiadają zbywalne aktywa.

Napisany przez Dahut
Tak, znałem wystarczającą liczbę studentów, którzy mieli już wystarczające majątki przed rozpoczęciem studiów. Po prostu nie wszyscy muszą pracować dla swoich pieniędzy.

Napisany przez JeanetteR
Dokładnie, miałam to samo. Zaraz po studiach zostałam wyrzucona z ubezpieczenia i musiałam się ponownie ubezpieczyć. Na szczęście nie musiałam iść do urzędu pracy, bo od razu znalazłam pracę. Ale uważaj, żebyś nie został bez ubezpieczenia. Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata