Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy zmiana umowy Riester na innego dostawcę jest sensowna?

Napisany przez ADMCI4
Cześć ludzie...

blisko pięć lat temu, założyłem zwykłą umowę Riester. Wtedy jeszcze o tym nie wiedziałem i zgodziłem się na nią podczas rozmowy z bankiem.
Chodzi tutaj o udziały w funduszach, a cała sprawa powinna być względnie bezpieczna. Ostatnio zauważyłem jednak, że ta inwestycja jest dość mało dochodowa i w moich latach emerytalnych przyniesie mi maksymalnie 60 euro miesięcznie.
Czy opłacałoby się teraz przeprowadzić porównanie i ewentualnie zmienić na bardziej efektywną umowę, jeśli taka zostanie znaleziona?

Napisany przez Sergio
Cześć!

Jak widzę, jeszcze nie otrzymałeś odpowiedzi. Uważam, że wymiana umowy Riester na coś lepszego jest sensowna. Jednak nie opłaca się dokonywać wymiany w ramach tej samej klasy aktywów - czyli Riester na Riester. Istnieją lepsze możliwości inwestycyjne niż Riestern. Jeśli jesteś zainteresowany, skontaktuj się ze mną prywatnie. Jeśli zamierzasz wymienić tę umowę Riester na nową umowę Riester, musisz ponownie zapłacić wszystkie opłaty, co mogłoby zniwelować lepszy zwrot z inwestycji. Jeśli masz zamiar zmieniać, to musi to być znacznie bardziej opłacalna inwestycja.

Wszystkiego dobrego!

Napisany przez Matthew Pryor
Zamiana umowy Riestera na coś lepszego wydaje mi się sensowne.

Co to jest coś lepszego? Czy znowu mamy błądzić w mgle? Szczególnie interesujące wydaje się to stwierdzenie w kontekście braku informacji na temat dofinansowania. Nie wiemy więc, z jakim wysiłkiem osiągnięta zostanie wymarzona emerytura.

Jeśli zamienią Państwo tę umowę Riestera na nową umowę Riestera, to będą musieli ponownie opłacić wszystkie opłaty, co mogłoby zniweczyć lepszy zwrot z inwestycji.

Uważam to za nie do pomyślenia, gdy takie stwierdzenie pochodzi od przedstawicieli branży. Nadal można uzyskać plan oszczędnościowy bankowy bez opłat, które ostatecznie pokrywane są przez obniżkę oprocentowania. I Riester nie jest klasą inwestycji, a konstruktem na starość.

Napisany przez Ravemaster84

Uważam to za niewiarygodne, gdy taka deklaracja pochodzi od przedstawicieli branży. Plan oszczędnościowy w banku nadal można uzyskać bezpłatnie, opłaca się to ostatecznie poprzez obniżenie oprocentowania.

Tutaj jednak nie ma żadnych lub tylko niewielkie prowizje..... Dlatego wystarczy nie oferować takich produktów. Mam nadzieję, że ta mgła zostanie rozwiana.

Napisany przez crs
Dlaczego zmiana z Riester na Riester nie jest opłacalna? Riester nie jest po prostu Riesterem. Ponadto argument, że nowe koszty niszczą odsetki, jest dość wątpliwy, szczególnie biorąc pod uwagę istnienie umów z gwarancją wpłaty, które zwracają klientowi koszty umowy pod koniec.

DLaczego wartość zamiany Riester na Riester nie jest opłacalna?

Proszę stwórz scenariusz, który w ciągu 5 lat sprawi, że zamiana będzie opłacalna.

Riester nie zawsze jest po prostu Riesterem.

Ale tak, jest.

Ponadto uważam, że argument, że nowe koszty zniszczą odsetki, jest dość wątpliwy,

Może być. Nikt tutaj tego nie twierdził. Jedyne sformułowanie, które w jakimś stopniu ma związek z oprocentowaniem, padło ode mnie i jest słuszne. Plan oszczędnościowy w banku pochłania rentowność poprzez obniżenie oprocentowania. A nowe koszty zakupu wymagają nadwyżki przy krótszym okresie trwania. To prosta matematyka.

Ponieważ istnieją umowy z gwarancją składki, które zwracają klientowi koszty umowy pod koniec.

Więc dostaję zwrot opłaconych składek. Jakie jest w takim razie oprocentowanie mojego zainwestowanego kapitału według Adama Riesa?

Napisany przez crs

Proszę wyobraź sobie scenariusz, w którym zmiana po 5 latach nadal się opłaca.

Poczekaj chwilę, muszę otworzyć Paint.

Cytat od Matthew Pryor

Tak, jest.

Nie, nie jest. Riester to tylko szata. Strategie inwestycyjne różnych firm mają ogromny wpływ na to, co ostatecznie wyjdzie.

Cytat od Matthew Pryor

[..] Możliwe. Nikt tutaj tego nie twierdził. Jedyna wypowiedź, która w najmniejszym stopniu ma związek z odsetkami/zyskami procentowymi, pochodzi ode mnie i jest prawdziwa. [..]

Tę wypowiedź złożył Sergio.

Cytat od Matthew Pryor

Więc dostanę z powrotem wpłacone składki. Jakie jest zatem oprocentowanie mojego kapitału?

Oczywiście celem nie jest liczenie na gwarancję składki, ale mimo wszystko klient otrzymuje zwrot kosztów, bez względu na zyski procentowe.

Warto w końcu otworzyć Paint.

Możesz również wystawić uzasadniony i zwięzły rachunek, na jakich warunkach opłaca się wpłaty nowych opłat zamykających, na przykład w postaci nadwyżki, i jakie działania będą podejmowane po pokryciu kosztów.
To jest oczywiście wymagające.

Nie, nie jest. Riester jest tylko opakowaniem. Strategie inwestycyjne różnych firm mają ogromny wpływ na to, co się ostatecznie okaże.

Riester pozostaje Riestrem, bez względu na to, w jakie opakowanie jest zapakowany. To jest i pozostaje koncepcją, która może być różnie ukształtowana. To, co wychodzi na koniec, ma na to bardzo niewiele wpływu i oczywiście musi być również ocenione pod kątem jakiego ryzyka chcę podejmować dla jakiej stopy zwrotu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata