Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Czy bonusy od kas chorobowych powinny być zgłoszone urzędowi skarbowemu?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim

Od zeszłego roku kalendarzowego można odliczyć składki zdrowotne od podatku, jeśli dobrze się orientuję. To jak dotąd dobra i miła informacja.
Wybrałem w mojej kasie chorych taryfę, w ramach której otrzymuję premię lub zwrot kosztów, jeśli przez dłuższy czas nie chodzę do lekarza lub wykonuję określoną profilaktykę.
Czy to oznacza teraz, że muszę zgłosić takie płatności od mojej kasy chorych jako dochód w moim następnym zeznaniu podatkowym, ponieważ wcześniej korzystałem z ulgi podatkowej przez składki?

Pozdrawiam Kiki

Napisany przez pete
Cześć kiki,

masz rację, że można odliczyć składki. Jeśli więc opłata, którą zapłaciłeś, się zmniejsza, na przykład o zwrot pieniędzy, to można odliczyć tylko mniejszą kwotę. Nie jest to traktowane jako dochód, tylko po prostu wpisywane w wierszu 16 załącznika dotyczącego kosztów uzyskania przychodów i ponownie rozliczane.

Mam nadzieję, że pomogłem.

Napisany przez verschaukelt
Tak, tylko w ograniczonym stopniu poprawne. Bonusy za zdrowe zachowanie są wolne od podatku. Nie trzeba ich zgłaszać. Bonusy te są oferowane w ramach ubezpieczeń GKV i PKV.

Zwrot składek w PKV z powodu niezłożonych faktur:

Zwroty składek zmniejszają opłaty składkowe - w zamian należy wprowadzić koszty faktur opłaconych samodzielnie!

Kłopotliwe jest jedynie rozróżnienie płatności w PKV - ponieważ zazwyczaj bonusy są wypłacane razem z zwrotem składek. Próbuję wyjaśnić to mojemu PKV - 2 decyzje i 2 przelewy proszę! Wtedy będzie łatwiej.

Napisany przez pete
@verschaukelt

Bez względu na samochód osobowy czy ubezpieczenie zdrowotne. Deklaracja podatkowa dotyczy wszystkich w tej samej mierze i jest obowiązkowa. Jeśli otrzymam zwrot pieniędzy, niezależnie w jakiej formie, to zmniejszy się mój wkład na zabezpieczenie społeczne i będę mógł/kiedyś odprowadzić mniej.
Cheers

Napisany przez crs
W załączniku Koszty uprzednie pytamy zarówno o wpłacone składki na ubezpieczenie zdrowotne (GKV/PKV), jak i o składki refundowane przez ubezpieczyciela zdrowotnego (GKV/PKV). Zatem należy podać oba rodzaje składek.

Napisany przez pete

To nie jest traktowane jako dochód, ale jest po prostu wpisywane w linii 16 formularza Odprowadzanie na ET i ponownie rozliczane.

Zgadza się crs

Napisany przez crs

Poprawne crs

Przepraszam, przeoczyłem, że już to wcześniej wymieniłeś, przebacz.

Napisany przez pete
Zostało ci wybaczone

Napisany przez Griessemer
jeszcze krótkie pytanie na temat opodatkowania składek zdrowotnych od premii. O ile mi wiadomo, te wypłacone premie są również przekazywane przez ubezpieczycieli zdrowotnych do urzędu skarbowego. Czy mimo to nadal muszę podać te informacje w formularzu dotyczącym wydatków na ubezpieczenie społeczne, w linii 16? Podejrzewam, że tak. Niestety nigdy tego nie zrobiłem (z powodu niewiedzy, która nie zwalnia mnie od kary). Czy złamałem przepisy podatkowe, czy mogę to jeszcze uzupełnić (dla lat 2010 i 2011, chociaż decyzja podatkowa została już dawno otrzymana)?

Napisany przez Baldur74
Zeszłego roku otrzymałem premię w wysokości 120 EUR od kasy chorych (GKV) i zapomniałem ją zgłosić w zeznaniu podatkowym.
Jednak urząd skarbowy już o tym wiedział i automatycznie skorygował wpłaty.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata