Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy z Riestrem mieszkaniowym i pożyczką KfW

Napisany przez Sassenach
Cześć wszystkim,

w moich poszukiwaniach dotyczących finansowania budowy natrafiłem na tę informacyjną platformę i mam nadzieję uzyskać porady lub opinie w mojej sprawie.

Dwurodzinny Dom
Całkowite koszty wraz z pośrednikiem, notariuszem, ...
220.000,- euro
60.000,- euro wkład własny

Do finansowania pozostał kwoty w wysokości 160.000,- euro przez moją siostrę i mnie.
Planowana miesięczna rata to 700,- euro, co pozwoliłoby nam na spłacanie domu nawet w przypadku choroby lub utraty pracy. Dodatkowo planowane są coroczne dodatkowe spłaty (premie świąteczne)

Nasz doradca z Sparkasse (Nadrenia Północna-Westfalia) zaproponował nam następującą ofertę:

2x LBS Riester Zuhause Flex 4 L po 70.000€
Oprocentowanie lokaty: 0,25%
Roczna stopa oprocentowania 2,9% lub 3,21% z ubezpieczeniem na życie w razie ryzyka
Dodatkowe spłaty powinny być możliwe
Planowany koniec spłaty: 31.05.2042 (0€) dla siostry lub 15.11.2030 dla mnie (34.500€)

w dodatku kredyt KfW w wysokości 20.000€, okres kredytowania 35 lat, okres wiązania oprocentowania 10 lat po 2,75%. Pozostały dług po 10 latach = 16.370 euro

Ten pozostały dług ma zostać spłacony przez dodatkowy kredyt budowlany w LBS w wysokości 80€ miesięcznie = okres spłaty 20 lat.

Czy ta oferta ma sens, czy doradca chce tylko zarobić dużą prowizję na tych wielu kredytach budowlanych? Miesięczne raty wynosiłyby w każdym razie nieco ponad 700€, więc dla nas są w porządku.

W międzyczasie jestem kompletnie zdezorientowany - może lepiej zainwestować 170€ w konsultację w Stowarzyszeniu Konsumentów?

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć,

W Twoich liczbach powinno być jak następuje:

140 000 EUR przy 3% skutecznego oprocentowania na 20 lat z 3% spłatą kapitału = rata 700 EUR/miesiąc.

Pozostałe zadłużenie 25 000 EUR po okresie wiązania oprocentowania, całkowity okres spłaty BEZ dodatkowych spłat to 23,5 lata.

Nie mogę teraz sobie wyobrazić, żeby inny wariant był lepszy, chyba że dla banku....

Napisany przez Sassenach
Dziękuję za odpowiedź, Panie Müller.

Do sfinansowania potrzebne są jednak 160 000 euro.
Według oferty jaką nam przedstawiono, musielibyśmy płacić dwukrotnie 320,83 euro na mieszkanie + raz 75,51 euro na KfW. W sumie wyniosłoby to 717,17 euro.

Pożyczka Wohnriester na kwotę 70 000 euro dla mojej siostry, oprocentowanie 3,21%
Oszczędzanie 157,50 euro do 01.12.2027
Spłata 280,00 euro do 30.04.2042
Pozostałe zadłużenie 0 euro

Pożyczka Wohnriester na kwotę 70 000 euro dla mnie, oprocentowanie 3,21%
Oszczędzanie 157,50 euro do 01.12.2027
Spłata 280,00 euro do 31.10.2030
Pozostałe zadłużenie 34 458,82 euro

KfW 20 000 euro, oprocentowanie 2,78%
Rata 75,51 euro x 120 miesięcy
Pozostałe zadłużenie 16 368,29 euro

Przecież nie żyję wiecznie (rocznik 1962), a kwotę 34 458 euro musiłaby wywiązać się sama moja siostra... (jest 12 lat młodsza odemnie).

Wydaje mi się to takie skomplikowane; tak naprawdę chciałabym sfinansować to poprzez kredyt bankowy, na okres 25 lat. Może coś podzielonego z pożyczką KfW. Ale Sparkasse oferuje tylko 15-letnią okres zatrzasku.

Czy mogę zapytać, gdzie można dostać kredyt o około 3% oprocentowania? W internecie jeszcze nie znalazłem żadnego. A co myślicie na temat finansowania poprzez ubezpieczenie, np. HUK? Czy są rzetelni??

Napisany przez 6Bankkaufmann
EUR 160.000 kredyt bankowy
3,08% oprocentowanie nominalne
3,12% roczna stopa oprocentowania
2,00% spłata bezpośrednia
EUR 677,33 miesięczna rata
100% wypłata = kwota netto kredytu

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Po prostu poszukiwanie w porównywarce internetowej, takiej jak ta:

kredyt budowlany na Vergleich.de - znajdź najlepszego dostawcę finansowania swojej budowy!

Wprowadź swoje dane i zacznij.

Jak już wspomniałem, przy spłacie 3% wkładu, po 23 latach wszystko będzie spłacone.
W przypadku oferty, którą otrzymacie, początkowo płacicie tylko odsetki i jednocześnie oszczędzacie w systemie BSV. Jeśli zamiast tego systematycznie spłacacie wkład własny, wyjdzie to znacznie taniej.

Napisany przez Sassenach
Dziękuję już wszystkim, którzy odpowiedzieli na mój wątek. Pomogliście mi już w takim stopniu, że nie skorzystam z oferty SSK, którą mam, tylko zwrócę się o kolejne oferty bez BSV.
Zresztą nie znałem jeszcze kalkulatora na stronie vergleich.de.

To naprawdę świetne forum!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata