Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: ubezpieczenie stomatologiczne

Napisany przez Flexy
Cześć wszystkim,

czy myślicie, że powinienem zainteresować się dodatkowym ubezpieczeniem stomatologicznym? Obecnie nie mam żadnych problemów ze swoimi zębami i od roku nie byłem u dentysty. Jednak dbam o moje zęby bardzo starannie. Teraz, że w mojej rodzinie wielu osób traci zęby w ciągu lat pomimo tego, że mieli piękne i zadbane zęby w młodości, pojawia się pytanie, czy dla pewności nie powinienem ubezpieczyć zębów. Mam na myśli, że jeśli będę potrzebować implantów czy czegoś podobnego, będzie to bardzo kosztowna przyjemność

Dzięki

Napisany przez verschaukelt
Jeśli masz już ubezpieczenie chorobowe i ubezpieczenie od niezdolności do pracy, a dodatkowo masz jeszcze trochę pieniędzy, to warto się zastanowić. Najpierw zabezpiecz swoją siłę roboczą, a potem sprawdź różne dodatkowe opcje ubezpieczenia, które są postrzegane indywidualnie.

Ale najpierw powinieneś zrobić dwie rzeczy: dwa razy w roku odwiedź dentystę i wykonaj profesjonalne oczyszczanie zębów. W ten sposób już zatroszczysz się o utrzymanie zdrowych zębów i dziąseł. Ponadto, regularne wizyty - odnotowane w książeczce zdrowia jamy ustnej - dają ci wyższe prawo do świadczeń z NFZ.

Tak, implanty są drogie, solidne uzupełnienia zębów również, a profesjonalne oczyszczanie zębów często kosztuje nawet sto euro. Ale zastanów się, w jakim stosunku stoją składki ubezpieczeniowe do świadczeń ubezpieczenia - z wyjątkiem wypadków. Być może bardziej opłacalne jest oszczędzać trochę pieniędzy każdego miesiąca? To podobne do twoich urządzeń elektrycznych - wiesz, że będą wymagały wymiany, ale nikt nie odkłada co miesiąc 50 euro czy więcej i zaskakuje się, gdy po 5 lub 6 latach pralka albo zmywarka nagle odmówią posłuszeństwa. Oczywiście istnieje na to ubezpieczenie, ale ma niewielkie zastosowanie.

Napisany przez VivaVivi377
No cóż, jeśli nie masz problemów ze swoimi zębami, to tym lepiej dla Ciebie. Ale jeśli już sam mówisz, że Twoja rodzina jest znana z takich problemów, to zdecydowanie powinieneś to zrobić. Myślę, że za niewielką kwotę możesz się ubezpieczyć. Dla kogo opłaca się ubezpieczenie dodatkowe na zęby? Przeczytaj to i jeszcze raz się zastanów. Myślę jednak, że powinno to być pomocne.

Napisany przez gruberclaudia
Hej

Tak więc nie mogę w pełni zgodzić się z argumentami verschaukelt. W zasadzie prawda jest taka, że można odkładać pieniądze na różne rzeczy, bo wiem, że w końcu będę musiał na coś wydać, ale gdzie zaczyna się to i gdzie kończy? Jeśli postąpię w ten sposób we wszystkich obszarach, nie zostanie już nic na codzienne potrzeby. To jest jedno.

Po drugie, wracając do tematu ubezpieczenia dodatkowego na zęby: Tutaj argument może być istotny w pojedynczych przypadkach, ale przeważnie nie będzie działał. Jeśli zakładam, że przez 20 lat pozostanę bez skarg, to oczywiście mogę przez 30 lat odkładać pewną kwotę. Zakładając, że otrzymuję imponującą sumę 10 000 euro, w przypadku protez zębowych i implantów zębowych jestem w dobrej sytuacji, ale jeśli mam pecha, ta kwota może nie wystarczyć na wszystkie kolejne zabiegi. Ponadto muszę odjąć jeszcze drobne koszty, które się pojawią, inne zabiegi dentystyczne, wspomniane oczyszczanie zębów i wiele innych.
Jeśli zdecyduję się na dodatkowe ubezpieczenie dentystyczne i odpowiednią taryfę, to wszystkie inne leczenie będzie pokryte, będę miał dostęp do 2 lub więcej oczyszczania zębów rocznie w zależności od taryfy, a także większość kosztów związanych z implantami zębowymi lub protezami będzie pokryta, ponadto mogę oczekiwać podwojenia refundacji ze strony ubezpieczenia publicznego, jak w przypadku tego ubezpieczenia dodatkowego na zęby. Przy cotygodniowej składce w wysokości 30 euro w tym samym okresie 30 lat uzyskam tę samą kwotę 10 000 euro.... To, co ostatecznie jest tańsze w normalnym przebiegu i procesie starzenia się zębów, można obliczyć tutaj, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że po tych 30 latach mogą nadal występować kolejne lata z drogimi zabiegami.
Decyzja o wyborze dodatkowego ubezpieczenia na zęby i odpowiedniej taryfy jest kwestią indywidualnego uznania, której ani ja, ani tak ogólnikowy argument jak w przypadku verschaukelt nie możemy jasno wyjaśnić i odpowiedzieć. W przypadku przewidywalnych problemów wymagających kosztownych leczeń, zdecydowanie skłaniam się ku dodatkowemu ubezpieczeniu na zęby, a nie do oszczędzania, które z pewnością zostanie wyczerpane i natrafi na swoje ograniczenia.
I oczywiście, trzeba bardzo dokładnie zastanowić się, jakie świadczenia oferuje dodatkowa taryfa dentystyczna i czy są one dla mnie istotne. Warto również porozmawiać z dentystą, kto inny mógłby lepiej ocenić nadchodzące problemy.

Napisany przez Andy34

Nóżka, jeśli nie masz problemów ze swoimi zębami, tym lepiej dla ciebie. Jeśli jednak już sam mówisz, że twoja rodzina jest znana z takich problemów, to koniecznie to zrób. Mam na myśli, że za niewielką opłatą możesz się ubezpieczyć. Dla kogo warto jest dodatkowe ubezpieczenie dentystyczne? Przeczytaj to i jeszcze raz to przemyśl. Myślę jednak, że to powinno być całkiem pomocne

Zgadzam się z tym. Jednak należy pamiętać, że możliwe jest żądanie tych informacji. Jeśli ich nie dostarczysz, ubezpieczyciel może odmówić wypłaty, gdy zajdzie taka potrzeba lub opóźnić proces.

Może warto jeszcze raz zrobić test tutaj. Wtedy będziesz miał wynik odniesienia do pierwszego porównania.

Dodatkowo, nie należy traktować wyników zbyt poważnie. Na co zwrócić uwagę to warunki umowy. Zdecydowanie zalecam umówienie kolejnej wizyty u maklera ubezpieczeniowego i przeanalizowanie kilku scenariuszy. Zawsze powinno się upewnić, że podpisuje się właściwą polisę.

Pozdrowienia

Napisany przez Schlumpf1978
Tak więc polecam znalezienie publicznej kasy chorych, która oferuje program bonusowy. W wielu przypadkach profesjonalne czyszczenie zębów jest oferowane przez lekarzy partnerskich i można skorzystać z niego za darmo. Wtedy polisa dentystyczna nie musi już zawierać tego świadczenia. Można skupić się na polisach, które obejmują tylko protezy dentystyczne. Więcej informacji można znaleźć na tej stronie internetowej: Porównanie ubezpieczeń dodatkowych dla zębów i testy zwycięzców ubezpieczenia dentystycznego

Napisany przez financefish
Cześć!
Tak naprawdę sam odpowiedziałeś sobie już na swoje pytanie, nie sądzisz? Oczywiście, jeśli masz obciążenie rodzinne!
Albo jak już wcześniej wspomniano, odkładać pieniądze na ten cel.

Ale w każdym razie regularnie chodzenie do dentysty już wiele zaoszczędza!

Napisany przez Objektiv33
Oczywiście! Zawsze się opłaca. Zawsze może zajść konieczność większej interwencji stomatologicznej, co wiąże się z ogromnymi kosztami. Aktualnie spłacam swoją dopłatę w wysokości około 1000 € za leczenie. Obecnie bardzo żałuję, że nie wykupiłem jej wcześniej. Dodatkowe opłaty miesięczne naprawdę są niewielkie, a na koniec ma się wiele korzyści...

Napisany przez 2titan1981

Na pewno! Zawsze warto. Zawsze może zajść potrzeba większej interwencji stomatologicznej, a koszty mogą być ogromne. Obecnie spłacam dopłatę w wysokości około 1000 € za leczenie. W międzyczasie bardzo żałuję, że nie wykupiłem tego wcześniej. Dodatkowe koszty każdego miesiąca naprawdę są niewielkie, a na końcu ma się wiele z tego...

Jeśli dodatkowe ubezpieczenie pokrywa wszystko, co zostanie zrobione. Ale nie zawsze tak jest... W przypadku mojej żony, pomimo wkładu z GKV i dodatkowego ubezpieczenia, musiałem zapłacić dodatkowo 2500 €...

Napisany przez lolania
Również wszystko było już tutaj: Link wygasł

Napisany przez Rolli123

Jeśli dodatkowe ubezpieczenie pokrywa wszystko, co zostało zrobione. To również nie zawsze jest takie proste.... W przypadku mojej żony musiałem zapłacić dodatkowe 2500 € z własnej kieszeni pomimo udziału w ubezpieczeniu podstawowym i dodatkowym...

Oczywiście zależy to również od wybranych świadczeń w danym pakiecie. Nie można porównywać jabłek z gruszkami. Im więcej świadczeń obejmuje dodatkowe ubezpieczenie, tym wyższa jest składka.

prawidłowo
ARAG Dental Z100 aby wymienić tylko kilka nazw nieznanych jabłek i brionów. Był to zatem wydajny pakiet usług

Napisany przez Matthew Pryor
Czy mogę zapytać od kiedy istnieje umowa kobiety?

Oczywiście, można. Wtedy działał od ponad 3,5 roku, czyli dłużej niż limit kwoty 500€ w pierwszym roku i 1.000€ w drugim roku.

Napisany przez Matthew Pryor
Wówczas w rozliczeniu powinny być również zawarte zabiegi lekarza prywatnego. Każda taryfa musi mieć jakiś limit świadczeń, aby być obliczalną. W związku z tym całkowita kwota rachunku mogła być wysoka?

Gdy dodatkowe ubezpieczenie pokrywa wszystko, co zostanie zrobione. To również nie zawsze ma miejsce... W przypadku mojej żony, mimo udziału w systemie ubezpieczeń zdrowotnych i dodatkowego ubezpieczenia, musiałem zapłacić dodatkowo z własnej kieszeni 2 500€...

To odnosi się również do mojego wcześniejszego komentarza. Ubezpieczyciel nie zawsze pokrywa wszystko, co zostanie zrobione, ale to, co jest określone w warunkach ubezpieczenia. W przypadku implantów pokrywa on 80% kosztów ogólnych i tak, rachunek był naprawdę spory.

Chciałem więc powiedzieć, że sama polisa nie jest zła, ale również nie zawsze pokrywa 100% kosztów.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata