Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Czy istnieje zwrot składek w ubezpieczeniu od wypadków?

Napisany przez ADMCI4
Jako rodzina posiadamy prywatne ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków, które kosztuje ponad 500 euro rocznie, ale moim zdaniem jest bardzo drogie. Przeszukując internet, nie znalazłem jednak bardziej korzystnej opcji. Wciąż mogę to znosić, gdybym miał nadzieję na częściowy zwrot składek w przypadku braku potrzeby skorzystania z ubezpieczenia. Czy istnieją firmy oferujące takie modele ubezpieczenia od nieszczęśliwych wypadków, w których po pewnym czasie można otrzymać część wpłaconych składek z powrotem? Inne rozwiązania są po prostu nie do opłacenia?

Napisany przez verschaukelt
Tak, istnieje. Nazywa się to ubezpieczeniem od następstw nieszczęśliwych wypadków z gwarantowanym zwrotem składek. Jednakże są one nadal znacznie droższe. Ponieważ pobierana jest tu składka ryzyka oraz składka oszczędnościowa. Można wtedy u niektórych dostawców wybrać, w jakiej wysokości ma być gwarantowany zwrot składek. Dla małych dzieci lub w przypadku jednorazowej wpłaty może to być czasami dobry interes. Jednakże zabezpieczamy się na wiele lat z tym kontraktem. Należy również uważać na warunki! Skorzystaj z wyczerpującej konsultacji - także u kilku dostawców i zastanów się, które świadczenia można zrezygnować. Jednakże składka dla 2 dorosłych i 2 dzieci może wynieść około 500 euro, nawet bez wielu dodatkowych usług.

Napisany przez Dahut
Jestem kompletnie zszokowany kosztami. Moje ubezpieczenie od wypadków osobistych kosztuje mnie 34 € rocznie. Jak się składa, że suma wynosi 500 €?

Napisany przez Matthew Pryor
Moje ubezpieczenie od wypadków kosztuje mnie 34,- rocznie.

Dlatego też powinien być adekwatny zakres świadczeń.

Jak więc doszło do 500,-?

4 ubezpieczone osoby, suma podstawowa, progresja, specjalne taryfy członkowskie, dobre warunki ubezpieczenia, ubezpieczeni fizycznie pracujący... Nie ma potrzeby być przerażonym, trzeba znać kalkulację ubezpieczenia od wypadków.

Napisany przez Ravemaster84
Mój ówczesny związek i ja mieliśmy wspólne ubezpieczenie od nieszczęść z zwrotem składki. Ona pracowała w handlu detalicznym (łagodna praca fizyczna), ja pracowałem w biurze (bez pracy fizycznej). Razem płaciliśmy roczną składkę w wysokości około 160€. Wliczając wszystkie wspaniałe premie, ponieważ mieliśmy już ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej, ubezpieczenie mienia oraz nawet świetne ubezpieczenie szklane u tego samego dostawcy. Oczywiście również wliczając (po fakcie ustalone) słabe warunki ubezpieczenia.

Napisany przez Matthew Pryor
Można wybrać u niektórych dostawców, w jakiej wysokości ma być gwarancja zwrotu. To chciałbym bardziej wyjaśnić. Do jakiej wysokości ta gwarancja może być udzielana przez ubezpieczyciela? I w jaki sposób jest ona prezentowana? Przez stopę procentową? Udział w zyskach? Przy małych dzieciach lub jeśli można dokonać jednorazowej wpłaty, czasami jest to dobry interes. Nie, nigdy nie jest to dobry interes. Ponieważ nie ma przykładu rozsądnego warunku. A jeśli musi to być koniecznie ubezpieczenie (oszczędnościowe) dla małych dzieci, to lepiej to zrobić bez ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków, które można dodatkowo wykupić. Z tego typu konstrukcjami branża nadal oszukuje i nie robi sobie tym przysługi.

Napisany przez verschaukelt

Chciałbym to bardziej wyjaśnić. Do jakiej wysokości ta gwarancja może zostać udzielona przez ubezpieczyciela? I w jaki sposób ta gwarancja jest prezentowana? Stopa odsetkowa? Udział w zyskach?

Nie, nigdy nie jest tak. Ponieważ nie ma przykładu rozsądnego warunkowego planu.
A jeśli dla małych dzieci koniecznie musi to być ubezpieczenie (oszczędnościowe), to lepiej zrobić to bez ubezpieczenia na wypadek nieszczęśliwego zdarzenia, które można potem wykupić osobno.
W ten sposób branża nadal próbuje oszukiwać i robi sobie tym samym przykrość.

Co do pytania 1.

jest wyrażana w procentach opłaconych składek. Maksymalnie, moim zdaniem, było to między 90 a 100% np. w SI

W przypadku SI: Chociaż istnieje udział w zyskach, jedyną rzeczą, która jest gwarantowana, jest łączna opłacona składka - jednak jeśli w tym czasie wydarzy się coś, to otrzymuje się świadczenia, które nie zagrażają zwrotowi składki. Ponadto to zabezpieczenie można również wypowiedzieć w trakcie - wówczas zwraca się opłacone składki pomniejszone o składkę ryzyka. W innych firmach nie jest to często przypadkiem.

W prostych słowach: Zysk z odsetek ze składki na ryzyko i składki oszczędnościowej ubezpieczającego jest w zasadzie używany na koszty i inne. A jedynie reszta później idzie jako zysk odsetkowy do klienta. On, jak sama nazwa wskazuje, nie ponosi strat, ale oczywiście również nie osiąga znacznego zysku z odsetek - najwyżej może dokonać neutralizacji inflacji. Oraz para elementów obowiązkowych takich jak pomoc kryzysowa, koszty eksploatacji, ratownictwo itp. i można szybko dojść do 70 euro na rok - miesięcznie!

Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata