Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: zdolność kredytowa i finansowanie.

Napisany przez dreamhaus
Cześć drodzy eksperci finansowi,

chociaż trochę mi się wstydzi, chciałbym zadać Wam kilka pytań dotyczących mojej sprawy.

Chcielibyśmy sfinansować Dom o następujących danych:
Cena zakupu: 130 000 euro
Koszty pośrednika (2,95%): 3835 euro
Koszty notarialne i sądowe (2%): 2600 euro
Podatek od nieruchomości (5%): 6500 euro
Koszty remontu: 5000 euro
Wkład własny: 0
Potrzebne finansowanie: 147 935 euro

Rata do 1000 euro miesięcznie (maks. 240 miesięcy)
Koszty dodatkowe 200 euro miesięcznie
Utworzenie rezerw 250 euro miesięcznie

Całkowity koszt 1450 euro

Moja żona ma dochód netto w wysokości 1500 euro i jest zatrudniona na stałe jako pracownik.
Ja mam dochód w wysokości 2500+ euro i też jestem pracownikiem, ale już nie do wypowiedzenia.
Nasze ogólne wydatki na czynsz, samochód, prąd, ubezpieczenie itp. wynoszą 1900 euro.
Nie mamy kredytów. Żadnych Leasingów itp.

Wynik w BIK mojej żony jest czysty!
Ja:
RAPORT BIK Finansowanie Wartość 98,37%
Podstawowy wynik BIK (14 dni później) wynosi 97,27%.
Muszę jeszcze spłacić długi dwóm firmom windykacyjnym (ugoda). Raz 75 euro, raz 150 euro.
Żadne z nich nie jest widoczne w BIK, ale w innych biurach informacji gospodarczej!!!

Zapytałem dwóch pośredników kredytowych, którzy specjalizują się w takich przypadkach.

A) 150 000,00 euro, stopa procentowa 7,57%, spłata 3,0%, rata 1 321,25 euro, RRSO 9,09%, okres kredytowania 20 lat
Okres zabezpieczenia odsetek 5 lat lub 10 lat do wyboru.
B) 145 000,00 euro, stopa procentowa 7,27%, spłata 1,5%, rata 1 059,71 euro, RRSO 8,61%
Okres zabezpieczenia odsetek 5 lat

Nie wiem, na ile te oferty są wiarygodne i czy za nimi faktycznie stoi propozycja kredytu.

Teraz moje pytania:
Czy istnieje możliwość uzyskania dla mnie wiarygodnych i uczciwych ofert?
Czy istnieją pośrednicy finansowi, którzy podjęliby się takiego zadania?

Dziękuję i pozdrawiam
Dreamhaus

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć
Na pewno masz na myśli vEB jako partnera bankowego.
Jednak oprocentowanie w twojej Schufa nie jest akceptowalne.
Jeśli historia windykacji nie znajduje się w Schufie, to potrzebujesz jedynie banku, który sprawdzi jedynie Schufę i tyle, prawda?
Dla kredytu w wysokości 148 000 EUR, rata w wysokości 1 000 EUR jest realistyczna.
Proszę zasięgnij kolejnej oferty od banku. Jednakże ma to sens tylko wtedy, gdy bank posiada wszystkie dokumenty dotyczące dochodów i obiektów. Nie da się niczego ogólnie powiedzieć.
Jednak pełne sfinansowanie jest łatwe do osiągnięcia przy twoim dochodzie.

Napisany przez dreamhaus
Cześć Panie Bankierze,
w zasadzie masz rację, że vEB jest partnerem bankowym, ale pomiędzy nimi był jeszcze pośrednik.
Całkowicie słusznie, że potrzebuję banku, który sprawdzi tylko Schufę. Czy istnieją jeszcze banki, które polegają tylko na Schufie?
Pytam z tego powodu, ponieważ w ostatnich tygodniach widziałem raport, w którym mówiono, że banki sprawdzają wszystkie biura informacji gospodarczej.

Inny pan z tego samego miejsca zajął się moją sprawą. Nie wiem, czy byłoby mu na rękę, gdybym podał jego imię tutaj.
Jego oferta była moim zdaniem bardzo dobra i znacznie poniżej 1000 euro.
W każdym razie już teraz dziękuję.

Kolejne pytanie, które chciałbym zadać wszystkim, na pierwszy rzut oka nie ma nic wspólnego z finansowaniem, ale może szybko przerodzić się w problem finansowy.
Pytanie jest proste - podczas oglądania domu lub mieszkania, na co należy zwrócić uwagę?
Nawet nie należy ślepo ufać rzeczoznawcy budowlanemu.

Pozdrowienia
Dreamhaus

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć,

co mówi bank macierzysty?
Znają Was najlepiej i jeśli można przekonać ich do problemu windykacji i nie występują żadne inne przeszkody, powinni zagwarantować takie finansowanie. Ale 7,x% to zdecydowanie zbyt wysoko!!

Odnośnie oględzin:
Najpierw sprawdźcie, czy lokalizacja pasuje pod względem pomieszczeń, a następnie najlepiej przeprowadźcie oględziny z fachowcem (rzeczoznawcą budowlanym). On będzie pobierany opłatę, ale będzie ponosił odpowiedzialność, jeśli źle doradza.

Oczywiście istnieją banki, które pobierają tylko raport z Schufa.

Napisany przez fragmichoffline
wybierz dsl lub diba. Żadne z nich nie powinno stanowić problemu. Lub skorzystaj z lokalnej kasy oszczędnościowej (o ile nie znają twojego konta!).

Napisany przez dreamhaus
Cześć moi drodzy,
Zawsze marzyłem o posiadaniu małego domu, a Wy dodajecie mi otuchy. Dziękuję!!

DreamHaus

Napisany przez crs
Twój wynik SCHUFA mieści się w normie. Nie wolno zapominać, że nie istnieje wynik SCHUFA wynoszący 100%.

Co więcej, twoje dwa porównania płatności nie znajdują się w SCHUFA, więc są one właściwie całkowicie nieistotne (trzeba po prostu wiedzieć, do jakiego banku kierujesz swoje zapytanie i do którego nie).

Według mnie oferowane ci stopy procentowe są dość bezczelne.

Napisany przez dreamhaus
Tak, wiem, że moje Schufa jest w porządku.

Kiedyś zadzwoniłem do Schufa i zapytałem o wynik SCHUFA-Score. Ponieważ mój wynik SCHUFA spadł bez jasnych powodów. Bardzo polecam! Nie otrzymuje się naprawdę odpowiedzi, ale obsługa jest bardzo miła.

@CRS, trzeba po prostu wiedzieć, do jakiego banku zwrócić się z zapytaniem, a do jakiego nie? Masz rację, ale podejrzewam, że 80% ludzi w Niemczech tego nie wie. Jak tego się dowiedzieć?
Dla mnie to nie ma znaczenia, ponieważ mam szczęście i otrzymuję pomoc, ale jestem ciekaw ;-)

Oferty nie wchodziły w grę. Tylko zadłużylibyśmy się do ostatniego dnia.

Pozdrowienia
DreamHaus

Napisany przez crs
To, że bierzesz nogi za pas i biegniesz do jednego banku, a do innego nie, odnosi się bardziej do doradcy niż do klienta (a tym bardziej do ciebie).

Jeśli jako doradca wiem, że jakaś informacja znajduje się w jednym z rejestrów informacji, ale nie w Biurze Informacji Gospodarczej (SCHUFA), to po prostu udaję się do banku, który sprawdza jedynie dane w SCHUFA.

Napisany przez dreamhaus
To może nie byłoby sensowne udostępnianie tej wiedzy tutaj. Ale istotne jest, że istnieje taka możliwość.

Napisany przez Dahut
To z oceną w Schufa jest dziwna sprawa. Dotychczas nie miałem tam praktycznie żadnych wpisów, tylko otwarcie różnych kont bankowych, zmiana banku i 1 umowa na telefon komórkowy. Ponieważ nigdy nie brałem kredytu ani nie składałem wniosków kredytowych, nie było żadnych wpisów, a moja ocena nie była tak dobra, jak się spodziewałem. Jednak od kiedy zaciągnąłem kredyt hipoteczny i regularnie go spłacam, moja ocena poprawiła się. To naprawdę schizofreniczne. Dopóki nie miałem długów, moja ocena była tylko w porządku, a teraz, gdy mam długi, jest lepsza.

Napisany przez dreamhaus
Przypuszczam, że były to tzw. Geo-score. Jeśli Twoi sąsiedzi mają długi lub jest więzienie 3 ulice dalej, Twój wynik jest gorszy. Teraz, kiedy się przeprowadziłeś, wszystko się zmieniło! Moim zdaniem Geo-Score to zła rzecz, ale zgodna z prawem według ustawodawcy.

Pozdrawiam serdecznie
DreamHaus

Napisany przez Dahut
Nie, nie przeprowadziłem się, nadal mieszkam tam, gdzie zawsze mieszkałem, w dość dobrej okolicy z samodzielnymi domami jednorodzinnymi. Oczywiście nie wiem, ile długów mają moi sąsiedzi. Mieszkanie, które kupiłem, jest czystą inwestycją kapitałową.

@dreamhaus.
Nie ma znaczenia, czy sąsiedzi mają długi czy nie, jeśli chodzi o Twój wynik w Biurze Informacji Kredytowej.
To, czy obok znajduje się więzienie, czy mieszkania socjalne, czy ulice, gdzie często się przeprowadza, ma znaczenie w wycenie nieruchomości.
Jednak w przypadku wyniku w Biurze Informacji Kredytowej nie ma to znaczenia.

Napisany przez dreamhaus
Dzień dobry wszystkim,
nie chcę rozpoczynać dyskusji, ale program WDR Markt mówi coś innego.
Nie mogę jeszcze udostępniać linków, ale jeśli jesteś zainteresowany, po prostu zajrzyj na stronę WDR i wyszukaj program Markt z 15 kwietnia 2013 roku.
Jest bardzo pouczający.

Pozdrowienia
DreamHaus

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata