Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Kupno domu lub mieszkania! Wynajem mieszkania czy sprzedaż?!

Napisany przez Scorpra
Cześć wszystkim,

obecnie planuję trochę z wyprzedzeniem.

Mam zamiar zamieszkać może razem z moją dziewczyną, na razie tylko teoretycznie :-).

Od zawsze wynajmowałem mieszkanie, ona natomiast od kilku lat spłaca kredyt hipoteczny.

Mieszkanie byłoby zdecydowanie za małe dla nas obojga. Osobiście też nie chciałbym wprowadzać się do niej, chciałbym, abyśmy zaczęli coś wspólnie budować i kupili razem Dom lub mieszkanie, w innym przypadku będę czuł się jak na długotrwałą wizytę. Tego nie mogę znieść.

Krótko mówiąc, czy ona musiałaby sprzedać swoje mieszkanie, aby móc sfinansować nowe, czy też można je wynająć, aby mieszkanie sfinansowało się samo z dochodów z najmu.

Myślę, że sprzedaż jest stosunkowo złym pomysłem, ponieważ do tej pory spłaciła zaledwie około 5 lat i prawdopodobnie byłoby to duże straty finansowe.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Scorpra,

w zasadzie można wynająć mieszkanie własnościowe i kupić nowe, finansując je, decydującym czynnikiem jest zdolność kredytowa, czyli dochody do sytuacji wydatków.

Napisany przez Scorpra
Cześć noelmaxim,

Czy dochody z najmu, pomniejszone o podatek handlowy i inne tego typu rzeczy, są również uważane za dochód od banku?

Załóżmy, że wynajmujemy mieszkanie, czy myślisz, że możliwe jest spłacenie starego finansowania i spłacenie go wraz z nowym finansowaniem nieruchomości.

Bardzo prawdopodobnie zależy to od banku finansującego, prawda, i oczywiście od zdolności kredytowej.

Trudno mi oszacować, co oznacza dochód wystarczający!? Na przykład, oboje mamy umowy czasowe i pracujemy na zasadach taryfowych, zarabiając razem około 4000 netto miesięcznie, bez dodatkowych bonusów. A obecnie wydatki dla Ciebie to oczywiście rata kredytu za mieszkanie i normalne opłaty takie jak telefon itp., a dla mnie do tej pory po prostu czynsz zawrotny, który oczywiście by zniknął.

Dziękuję za informacje!!!

Napisany przez winfoer
Podatek od działalności gospodarczej w przypadku prywatnej dzierżawy? Nie istnieje. Prawdopodobnie masz na myśli podatek od nieruchomości i tak, można odliczyć go oraz większość innych kosztów od dochodów z najmu.

Przerefinansowanie kredytu prawdopodobnie nie zostanie zatwierdzone przez bank! Jeśli w ogóle, to tylko jeśli nowa nieruchomość również będzie finansowana przez obecnego kredytodawcę. Jednak, jak już wspomniałem, trudno mi sobie to wyobrazić.

Dlaczego sprzedaż mieszkania byłaby stratna? Zła lokalizacja? Zły stan techniczny?

Czy mieszkanie jest w stanie pokryć swoje koszty dzięki dochodom z najmu, musicie sami ocenić, jednak pamiętajcie o ewentualnej pustostanie, podczas której będziecie musieli ponieść ratę kredytu sami.

Napisany przez NaTwoim13
Wpływy z najmu są uznawane za dochód, ale nie w całości, w większości banków wynoszą one około 80% czynszu netto.

Pod względem dochodu można mówić o dobrej zdolności kredytowej, jeśli inne parametry, takie jak wydatki, również są odpowiednie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
One zgłasza dochody z najmu w zeznaniu podatkowym za pomocą formularza Anlage Vermietung Verpachtung.
Obejmuje to odpisy amortyzacyjne oraz odsetki od długu, a także gedöns takie jak podatek gruntowy i inne.
To nie stanowi przeszkody w analizie finansowania nieruchomości dla Was obojga.
Ważne jest także dotychczasowe spłaty kredytu i aktywa.
Czy spłaciliście już dużą część kredytu? Czy posiadacie inne aktywa?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata