Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zastąpienie kredytu KfW umową oszczędnościową budowlaną

Napisany przez rochigiani
Cześć wszystkim,

Mam nadzieję, że tutaj znajdę pomocną radę: w celu sfinansowania zakupu mieszkania na sprzedaż biurerkowej (ETW) zabieram pożyczkę w wysokości 240 tysięcy euro.

190 tysięcy euro zostanie pokryte klasycznym kredytem hipotecznym oprocentowanym 3,29% w skali roku na 30 lat. Po tych 30 latach, kredyt zostanie spłacony w całości, z przybliżoną stopą spłaty w wysokości 1,96%. Jak dotąd wszystko w porządku, dla mnie ważniejsze jest przewidywalne zabezpieczenie przed wzrostem stóp procentowych niż kilka punktów procentowych odsetek.

50 tysięcy euro zostanie pokryte przez KfW w skali roku 1,9% na 10 lat. Problemem jest to, że po zakończeniu okresu wiązania oprocentowania, nadal pozostanie otwarta kwota około 37 tysięcy euro jako pozostałe zadłużenie. Zaproponowano mi spłatę tego salda za pomocą ubezpieczonej sumy oszczędnościowej (BSV). Miałbym więc przez 10 lat regularnie wpłacać około 100 euro, a następnie spłacić pozostałe zadłużenie z KfW po oprocentowaniu 2,9% przez pozostałe 20 lat. W ten sposób i to kredyt zostanie spłacony w pełni po 30 latach.

Czy ten model jest sensowny? Opłata manipulacyjna wynosząca około 290 euro mieści się w moich możliwościach i zapewnia mi oprocentowanie 2,9% przez 20 lat. Co sądzisz? Czy istnieją lepsze alternatywy do obsługi 37 tysięcy euro z kredytu KfW, które podlegają zmieniającym się oprocentowaniem?

Dzięki!

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Stiftung Warentest prowadzi kalkulator BSV, gdzie można porównać dane dotyczące BSV i finansowania bankowego. Więc w Twoim przypadku oszczędzanie 100 EUR miesięcznie zamiast wpłacania ich do BSV.

Według Twoich danych, oprocentowanie w banku powinno wynosić około 6,5% (po zakończeniu okresu wiązania oprocentowania kredytu KFW) lub więcej, aby opłacało się wybrać BSV.

Napisany przez NaTwoim13
Ponieważ zależy Ci na pewności odnośnie oprocentowania, sensownym wyborem jest opcja związana z umową oszczędnościowo-kredytową, jednakże wybór konkretnej taryfy nie jest odpowiedni, ponieważ 2,9% jest zbyt drogą opcją, inny dostawca oferuje oprocentowanie w wysokości 2%.

Wtedy stopa graniczna, przy której opłaca się BSV, wynosiłaby około 5,2%.....

Napisany przez NaTwoim13
W KfW nie ma alternatywy, klient już nie może spłacać zadłużenia, ani wybierać dłuższego okresu obowiązywania oprocentowania.

Gdzie teraz odgrywa rolę stopa graniczna? Z czym porównać, bądź jakie są dostępne alternatywy?

To dotyczy czasu po wygaśnięciu okresu wiązania oprocentowania kredytu KFW.....

Napisany przez 6Bankkaufmann
Chodzi tylko o koszty ogólne. Czy znasz koszty ogólne umowy oszczędnościowej wynoszące 2,90%? Czy umowa oszczędnościowa zostanie przyznana w ciągu 10 lat? Na pewno w każdym banku oszczędnościowym jest kalkulator przyznania, gdzie można zobaczyć koszty ogólne.

Napisany przez rochigiani
Dziękuję za wskazówkę dotyczącą pełnego finansowania. Dostałem praktycznie identyczne warunki.

Napisany przez RSH

Czy umowa oszczędnościowa na budowę zostanie wiążąco przydzielona po 10 latach?

Pochodzisz z szwabskiego towarzystwa budowlanego i powinieneś wiedzieć, że towarzystwa budowlane nie mogą zobowiązać się do wiążącej alokacji.

@rochigiani : Budujesz swoje finanse w sposób bezpieczny. To jest słuszne. Aby uniknąć ryzyka zmiany oprocentowania po 10 latach, musisz spłacić kredyt KfW w ciągu 10 lat, oszczędzać resztę długu, lub też, jeśli powyższe dwie opcje oznaczają dla Ciebie zbyt duże dodatkowe obciążenie, zgromadzić oszczędności w ramach umowy oszczędnościowej na budowę, która mogłaby zostać przydzielona na termin dostosowania oprocentowania.

Obliczanie stopy progu nie ma sensu w tym miejscu.

@RSH, wszyscy wiedzą, że kasy oszczędnościowo-budowlane nie mogą zobowiązywać się do przydzielenia terminów przydziału. Jednakże chodzi o to, czy za pomocą kalkulatora oszczędnościowo-budowlanego sama kasa oszczędnościowo-budowlana przydzieli umowę oszczędnościowo-budowlaną zgodnie z terminem wyznaczonym przez kalkulator. Więc, co mówi oprogramowanie na ten temat.

Napisany przez RSH
Skoro to wiedzą, dlaczego używają słowa obowiązkowy i sugerują użytkownikowi i czytelnikowi, że kasy oszczędnościowe mogą wydawać wiążące oświadczenia dotyczące przyszłych terminów alokacji?

Ma różnicę, czy klient otrzymał od doradcy kartkę papieru z przydziałem.
Czy kwalifikowane obliczenie kalkulatora oszczędności budowlanych danego banku oszczędnościowego. Opisany w nim punkt przydzielenia nie jest wiążący, ale przybliżonym czasem. Jednakże ma on znacznie większe znaczenie, jeśli znajduje się w nim odpowiednie szczegółowe obliczenie z kalkulatora oszczędności budowlanych.

Autor tego wątku jest nadal w fazie rozważań. Moje pytanie brzmiało właściwie, jak otrzymał na papierze informacje o przydziale umowy oszczędnościowej.

Być może autor wątku jeszcze się wypowie

Napisany przez RSH

To sprawia różnicę, czy klient otrzymał od doradcy kartkę papieru zawierającą przydział.
Czy też wysokiej jakości obliczenia kalkulatora związanego z kasą oszczędności budowlanych.

Jeśli regularnie doradza pan klientom w taki sposób, to regularnie udziela pan błędnych porad. Wszystkie obliczenia (zarówno na kartce papieru, jak i wysokiej jakości obliczenia) są zawsze niezobowiązujące i nie mogą przewyższyć prawa kas oszczędności budowlanych.

@RSH
W ogóle nie zajmuję się finansowaniem poprzez kredyty hipoteczne związane z Bausparen. Znowu mi tu coś zarzucają.

Napisany przez RSH
Czego teraz znowu chcesz.
Gdzie twierdzę, że zajmujesz się finansowaniem budowy z Bausparvertrag?

Napisany przez C. Andreas

Czy ten model ma sens? Opłata za zakończenie w wysokości około 290 euro jest jak dla mnie w porządku i zapewnia mi stopę 2,9% na 20 lat. Co o tym sądzisz? Czy istnieją lepsze alternatywy, aby obsłużyć niespłacone 37TE z kredytu KfW?

Dziękuję!

Umowa oszczędnościowa z 2,9% oprocentowaniem kredytowym nie może trwać przez 20 lat w fazie spłaty kredytu. Chyba, że masz na myśli 10 lat oszczędzania, a następnie 10 lat spłaty?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata