Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Rozwód, Dom BHW, samemu przeciążony...potrzebuję waszej pomocy!

Napisany przez KatrinHellweg
Hej eksperci... naprawdę potrzebuję pilnie Waszej pomocy:

Mam 38 lat, jestem rozwiedziona i teraz pozostałam sama z finansowymi sprawami dotyczącymi „naszego” domu. Mój były mąż się wyprowadził i zostawił wszystko za sobą.
Teraz mam folder pełen dokumentów i muszę wprowadzić porządek w chaosie, ponieważ chciałabym zmienić bank ze względu na niskie oprocentowanie. Dom jest trudniejszy do spłacenia samodzielnie niż we dwójkę.

Ale teraz fakty:

W dokumentach z dnia 22.09.2006 mamy wniosek kredytowy BHW na kwotę 140 000 euro.

Dokładniej mówiąc: Umowa kredytowa na kredyt budowlany BHW (kredyt zaliczkowy) i kredyt oszczędnościowy
Warunki: Oprocentowanie roczne 4,9%
Kurs wypłaty: 100%
Odsetki od dostępności od 01.03.2007 r. 3,00% r.p.a.
Warunki stałe do: przydziału
Rzeczywista roczna stopa procentowa: 5,03%
Warunki po przydziale:
Kwota kredytu oszczędnościowego: 140 000 euro
Przybliżony termin przydziału: II połowa 2023 roku
Oprocentowanie roczne; na cały okres trwania kredytu 3,75%
Rzeczywista roczna stopa procentowa od przydziału: 3,98%

Pod sekcją dotyczącą spłaty napisano: kredyt budowlany BHW zostanie spłacony z kwotą oszczędności oraz kredytem oszczędnościowym zgodnie z Ogólnymi Warunkami kredytu po przydziale.
W sekcji dotyczącej całkowitego okresu umowy kredytowej napisano: Na podstawie istotnych porozumień obowiązujących przy zawieraniu umowy kredytowej szacowany okres całkowity kredytu budowlanego to około 16 lat i 11 miesięcy.
Miesięczny obciążenie: 571,67 euro

W dokumentach znalazłem także wewnętrzny arkusz doradcy BHW (profil produktu Zinsfix30); dołączyłem go także do tego postu! Znajduje się tam między innymi informacja, że spłata kredytu po 10 latach jest możliwa bez opłat za wcześniejszą spłatę
Dopłaty dodatkowe do kredytu oszczędnościowego w dowolnej wysokości są bezpłatne.
Jednakże nic z tego nie wynika z mojej umowy kredytowej!!!!

Natomiast mamy tu także umowę oszczędnościową Dispo maXX na kwotę 140 000 euro Oprocentowanie kredytu 3,75% z dnia 22.09.2006 r. Miesięczna opłata za oszczędzanie 420,00 euro (Co oznacza te 420 euro???)
Miesięczne obciążenie: 198,33 euro/ Dotychczas zgromadzone środki: ok. 16 000 euro

Przy tak niskiej stawce oszczędzania będę musiał płacić wiecznie, zanim umowa oszczędnościowa stanie się gotowa do przydziału (40%)!!! Czy źle to widzę.

Teraz jest tak, że mój były mąż zniknął i egzekucja podatkowa w wysokości 15 000 euro na kwotę oszczędności wpadła do domu... po łzawym rozmowie z BHW, bardzo miła pracownica poinformowała mnie, że nie jest to tak tragiczne, ponieważ BHW będzie na pierwszym miejscu. Nie mogą być wprowadzone tylko żadne zmiany więcej!

Z góry dziękuję za merytoryczne odpowiedzi!

Pozdrowienia, Katrin

Napisany przez santafin
Cześć Katrin,

powinnaś udać się do NIEZALEŻNEGO doradcy, który będzie kosztował trochę pieniędzy, ale rzeczywiście doradzi Ci w niezależny sposób.

Nie idź do banku, lecz poszukaj doradcy finansowego, ale nie takiego, który chce Ci coś wcisnąć.

Powodzenia

Napisany przez NaTwoim13
Cześć KathrinHellweg,

zrozumieliście dobrze formę finansowania, to nie była jednak najlepsza wersja, cóż, ale dzięki dokonanej lub planowanej separacji pojawiają się możliwości kształtowania.

Gdzie mieszkasz, skąd pochodzisz?

Napisany przez fragmichoffline
Hej Katrin,

najważniejsze najpierw (u Ciebie na końcu):

Zasadniczo dla BHW wszystko jest w porządku, dopóki urząd skarbowy (egzekucja) nie wpisze zastawu (zastaw przymusowy) do księgi wieczystej i nie zarządzi licytację przymusową na drugim miejscu. Wtedy twój Dom zostanie zlicytowany, BHW otrzyma swoją pożyczkę (w miarę pokrycia z licytacji) i resztę otrzyma urząd skarbowy. Pozostałe nadwyżki (po kosztach sądowych) będą dla Ciebie. Oczywiście należy to uniknąć, dlatego powinnaś najpierw uporządkować sprawę z urzędem skarbowym i nie pozwolić im na wpisanie zastawu przymusowego na Twoje dobra!!! Jeśli już to zrobili, będziesz miała problemy z refinansowaniem (oprócz BHW, jeśli systematycznie spłacałaś raty, sprawdzą to po zakończeniu okresu obowiązywania oprocentowania (przejście od kredytu przedemerytalnego do kredytu hipotecznego). Dla innych banków sprawa jest podobnie trudna jak w przypadku negatywnej historii kredytowej. Jeśli zastaw przymusowy jest już wpisany, wskazówka: po skasowaniu / załatwieniu sprawy urzędowej, zwróć się do sądu o przeniesienie księgi wieczystej na nowy numer kartoteki. Wtedy wszystkie możliwości znów staną przed Tobą.

Teraz postępuj więc tak:
1) Rozwiązanie sprawy z urzędem skarbowym
2) Ewentualne przeniesienie kartoteki do nowej księgi wieczystej
3) Złożenie wniosku o refinansowanie. W przypadku wygaśnięcia waszej pożyczki (wartość do kredytu) powinnaś znajdować się w doskonałym zakresie; czyli oprocentowanie (w tym zabezpieczenie na 2016) powinno być znacznie lepsze niż 3,75% w BHW (nominalnie, 4x% efektywne!!!).

Mam nadzieję, że mogłam pomóc, jeśli masz pytania - śmiało pytaj

Napisany przez fragmichoffline
O tak, a oszczędności mieszkaniowe zdecydowanie bym zatrzymał. Musisz sprawdzić swój gwarantowany stopę zwrotu, prawdopodobnie znacznie przewyższa obecny poziom.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata