Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Sprzedawca domu żąda gwarancji wykonania umowy.

Napisany przez Rosi1702
Cześć wszystkim,

Zamierzamy kupić Dom. Finansowanie jest już załatwione i chciałem umówić się na spotkanie z notariuszem dzisiaj z pośrednikiem. Jednak powiedział mi, że sprzedający chce mieć poręczenie wykonania umowy przez bank na spotkaniu z notariuszem. Pośrednik również nie potrafił mi dokładnie wytłumaczyć, czym to jest i do czego jest potrzebne. Powiedział, że sprzedający miał już złe doświadczenia, gdy kupujący zniknął z kredytem bankowym. :eek:

Przez Google dowiedziałem się trochę na ten temat, ale tylko przy budowie domu jako zabezpieczenie przed firmą budowlaną. Nic jednak nie znalazłem na temat zakupu nieruchomości.

Mam nadzieję, że możecie mi pomóc zrozumieć, o co dokładnie chodzi i czy jest to standardowa praktyka przy zakupie domu.

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

w końcu to samo, co znalazłeś w kontekście budowy domu. To zapewnienie, że kupujący ma pieniądze na zakup domu i faktycznie go zakupi, a nie wycofa się z jakiegoś powodu po podpisaniu aktu notarialnego, pozostawiając po sobie zgliszcza.

Zazwyczaj jest to robione podczas zakupu domu tylko wtedy, gdy pomiędzy terminem notarialnym a płatnością/wprowadzeniem do domu upływa kilka tygodni... dzieje się tak na przykład w przypadku uzgodnionych prac budowlanych, które zostały uzgodnione z sprzedawcą i które ma wykonać sprzedawca. Jest to zapewnienie bezpieczeństwa dla obu stron... sprzedawca ma pewność, że otrzyma swoje pieniądze, a kupujący musi zapłacić dopiero, gdy obiekt będzie w stanie określonym w umowie notarialnej.

Jeśli między terminem notarialnym / zakupem upływa tylko kilka dni, widzę w tym niewiele sensu.

Pozdrawiam, esco

Napisany przez Rosi1702
Pomiędzy terminem notarialnym a płatnością minie kilka tygodni.
Muszę zabrać tę gwarancję wykonania umowy do notariusza. Więc muszę zgłosić to wcześniej w banku. Co jeśli nabywca niespodziewanie nie kupi od nas. Wtedy będziemy musieli i tak zapłacić opłaty za gwarancję? Nic o tym nie słyszałem. Dodatkowe koszty, a być może nawet zostaniemy z tym sami, nie mając z tego nic.
Czy nie byłoby nierozsądne zrobić zaliczkę w wysokości np. 5000 euro u notariusza, aby dać sprzedającemu pewność? Jeśli z jakiegoś powodu nie kupimy, co wtedy, miałby przynajmniej 5000 euro na pokrycie swoich kosztów.

Napisany przez 2Escorpio
To pytanie nie może zostać przez mnie odpowiedziane, ponieważ każdy sprzedawca jest inny i działa w inny sposób... Nie ma żadnych reguł ani przepisów dotyczących postępowania sprzedawcy w przypadku zadatku.

Ale jeśli notariusz zatwierdził transakcję, żadna ze stron nie może już wycofać się z umowy sprzedaży bez zgody drugiej strony. Dla was nie grozi wiele, ponieważ na koniec (po zapłaceniu) Dom stanie się wasz.... Tylko sprzedawca może być w kłopotach, jeśli płatność nigdy nie nadejdzie... W takim przypadku miałby rację na podstawie umowy notarialnej, ale jeśli kupujący nie ma już pieniędzy, to nie będzie mógł zapłacić.

Pozostaje ci ostatecznie możliwość negocjacji alternatywy z sprzedawcą... Jak na przykład wymieniona przez ciebie zaliczka, ale czy 5000 euro na nim wystarczą, wie tylko sam sprzedawca.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata