Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Sprzedać czy zrezygnować z kapitału LV?

Napisany przez goom
Cześć,
muszę niestety zrezygnować z mojej polisy na życie kapitałowej lub sprzedać ją. Z jednej strony nie mogę już sobie pozwolić na comiesięczną składkę (obecnie 62 euro), z drugiej strony potrzebuję pieniędzy, aby spłacić długi. Przeanalizowałem to przez długi czas, ale nie ma innego wyjścia.

Swoje ubezpieczenie zawarłem 01.10.2000 r. w Debeka. Obecnie ma ono wartość wykupu w wysokości 5300 euro. Jeśli potrzebujecie więcej informacji, chętnie je dostarczę.

A teraz moje pytania:

1) Jeśli zrezygnowałbym, otrzymałbym wartość wykupu pomniejszoną o opłaty storno (w moim przypadku 1%), czyż nie ? Czy musiałbym zapłacić jakieś podatki czy coś w tym rodzaju ?

2) Można jednak sprzedać polisę na życie. Ale zawsze czytam, że wartość wykupu polisy powinna wynosić co najmniej 10 000 euro. Czy zaleca się raczej sprzedać polisę niż zrezygnować z niej ? Jak rozpoznać wiarygodnego dostawcę ? Czy może istnieje jakaś lista w internecie ? Przy sprzedaży nie powinny występować żadne podatki itp., ponieważ polisa zasadniczo nadal działa. Prawda ?

3) Jakie inne alternatywy miałbym do dyspozycji ? Zastawienie polisy na życie wydaje mi się w jakiś sposób bez sensu, ponieważ musiałbym zwrócić pieniądze, co obecnie finansowo nie jest możliwe. Pozostaje jeszcze zawieszenie, ale wtedy zaoszczędziłbym tylko miesięczne składki, ale nie otrzymałbym pieniędzy (przynajmniej nie przed upływem terminu).

Ponieważ moja polisa na życie rozpoczęła się w październiku 2000 r. i można zrezygnować z niej tylko zawsze w październiku, czuję pewną presję czasu.

Mam nadzieję, że możecie mi udzielić kilku wskazówek.

Dziękuję z góry

Napisany przez pete
Cześć goom, 1) Nie, i to tylko o mały włos ;-) Jeśli Twoja polisa życia zostałaby zawarta po 31.12.2004 r. lub sprzedałbyś ją przed upływem 12 lat od daty wydania, podlegałaby opodatkowaniu belastungsteuer lub podatkiem od zysków kapitałowych. Niestety nie jest mi dokładnie znany rodzaj Twojego produktu. Ponadto musi zostać wpłacone więcej niż 5 lat i musi istnieć ochrona przed śmiercią powyżej 60%. Jeśli wszystko u Ciebie się zgadza, to jednak warto to sprawdzić. 2) Sprzedaj wtedy, gdy dostaniesz więcej pieniędzy ;-) Ale pilnuj się, bo niektórzy dostawcy starają się zatrzymać korzyść podatkową lub opowiadać Ci jakieś bajki. Skontaktuj się z 2 lub 3 dostawcami, poproś o oferty i dokładnie się z nimi zapoznaj. 3) Niestety nie mam dla Ciebie alternatywy. Jeśli potrzebujesz pieniędzy, musisz zrezygnować lub sprzedać. W każdym razie życzę Ci wszystkiego najlepszego i powodzenia w tej sprawie.

Napisany przez goom
Najpierw dziękuję za odpowiedź. Najlepiej byłoby, gdybym mógł otrzymać kilka ofert.
Czy możesz ewentualnie polecić jakiegoś wiarygodnego nabywcę?

Napisany przez pete
Z dotychczasowymi dostawcami jeszcze się nie zapoznałem. Skontaktuj się z kilkoma i poproś o oferty. Równocześnie korzystaj z Google itp., aby dowiedzieć się o doświadczeniach z tymi dostawcami. Wtedy powinieneś być zadowolony.

Napisany przez goom
Obejrzałem kilka stron oferentów kupujących ubezpieczenia. Niestety, minimalna wartość zwrotu wynosi tam 10 000 euro. W moim przypadku jest to niestety zbyt duża kwota, więc sprzedaż odpada. Szkoda.

Napisany przez pete
Więc twoje pytanie zostało się wyjaśnione. Pozostaje tylko wypowiedzenie umowy albo znalezienie innego (legalnego) sposobu na zdobycie pieniędzy.

Być może możesz porozmawiać ze swoim agentem ubezpieczeniowym, czy istnieją tutaj inne możliwości.

Aktualizacja: Istnieją dostawcy, którzy kupują także poniżej 10 000 euro, np. prolife.
Pewnie jest ich więcej. Google jest twym przyjacielem: sprzedaż polisy na życie poniżej 10000, wtedy dostaniesz kilka wyników.

Ale także tutaj znowu dokładnie sprawdź dostawcę.

Napisany przez goom
Zgłosiłem się do prolife o wycenę oferty. Dzisiaj otrzymałem odpowiedź, ale chcą mi zapłacić mniej niż otrzymałbym jako wartość wykupu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata