Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Riester

Napisany przez Schinderhannes
W jednym przypadku mówi się pozytywnie o rentach Riester, w innym mówi się, że są one kiczowate. Ostatnio usłyszałem ten drugi rodzaj opinii. Na przykład, od 2002 roku korzystam z Riester, i zastanawiam się, czy powinienem zrezygnować, czy zawiesić wpłaty, czy kontynuować wpłaty tak jak dotychczas. Byłbym wdzięczny za podzielenie się swoimi opiniami na temat Riester. Dziękuję!

Napisany przez Ravemaster84
Jaki produkt? Ile masz lat? Jakie inne warunki? W przypadku Riester nie można powiedzieć jest dobry lub jest zły. To zależy od indywidualnej sytuacji.

Napisany przez Liaata
Większość warunków ramowych dotyczących renty Riester jest ustawowo ustalonych przez ustawodawcę dla każdego ubezpieczyciela. Jednakże różnią się one częściowo znacząco pod względem kosztów.
Zazwyczaj nie jest zalecane zerwanie takiego ubezpieczenia.

Konkretne wsparcie wymaga szczegółowego doradztwa i zazwyczaj nie może być udzielone za pośrednictwem Internetu. W zależności od kwoty, może być opłacalnym skonsultowanie się z lokalnym doradcą płatnym na zasadach prowizyjnych.

Napisany przez crs
Mimo to, sądzę, że wszyscy zgadzamy się, że Riester jest pierwszym miejscem (dla pracowników!), gdy chodzi o zlikwidowanie różnicy w emeryturze.

Wielu ludzi wierzy, że poprzez udział w programie Riester już wystarczająco zrobili, aby dobrze żyć na starość. Osobiście uważam to za ogromne nieporozumienie. Riester służy zamykaniu luk, a nie budowaniu dodatkowej emerytury.

Napisany przez Matthew Pryor
Niemniej jednak, sądzę, że wszyscy zgadzamy się, że Riester jest pierwszym wyborem (dla pracowników!), jeśli chodzi o zlikwidowanie luk w emeryturze.

Nie, my oczywiście nie. Szczególnie dla pracowników, którzy zarabiają powyżej JAEG i mają pełne ubezpieczenie prywatne, skorzystanie z konwersji wynagrodzenia może być dużo bardziej opłacalne niż Riester.

Napisany przez crs
Tutaj od razu wybiera przypadek, w którym to się nie sprawdzi, i generalizuje.

No cóż, wyjątek potwierdza regułę.

On nie wybiera niczego, on potrafi liczyć. Weźmy ledzidnego, bezdzietnego przeciętnego Kowalskiego z brutto wynagrodzeniem miesięcznym 3000€ i klasą podatkową 1, który ma ubezpieczenie zgodnie z ustawą i musi pełnopłatnie ubezpieczyć swoją emeryturę zawodową podczas jej pobierania w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym.Dla uczciwości oczywiście zakładamy niższe renty ze względu na zmniejszone dochody brutto.
W ten sposób oszczędności zarówno za pośrednictwem Riester, jak i bAV są ponownie inwestowane, na przykład w fundusz akcji, dzięki czemu można przyjąć stałe obciążenie netto. Jedyne różnice polegają na tym, że kwota inwestycji w bAV, z uwagi na wyższą stawkę pomocy państwa, jest oczywiście wyższa. Ten dodatkowy zysk może z kolei zostać wypłacony jako jednorazowa wpłata na rentę dożywotnią, aby zwiększyć niższą rentę z bAV, oczyszczoną z podatków i składek.
Jeśli wszystkie te warunki są brane pod uwagę, zwycięzcą wciąż pozostaje bAV. To samo obciążenie, większy zysk.
Dla rodzin wielodzietnych z kolei może się bardziej opłacać oszczędzanie na Riester.
Jedna jedyna, ogólnikowa i dodatkowo błędna uwaga, którą znalazłem w tym wątku, brzmi jednak:

Niemniej jednak, wydaje mi się, że wszyscy zgadzamy się z tym, że Riester jest pierwszym miejscem (dla pracowników!) do zamykania luki emerytalnej.

Napisany przez McLinsey
Tak więc mam Riesterrente tylko jako niewielki dodatek do mojego portfela emerytalnego (aby odliczyć go od podatku). 70% wpłacam do funduszy inwestycyjnych. Sam od Riester nie oczekuję wiele, tylko że w końcu odzyskam wpłaconą kwotę, ponieważ stoi za tym państwo.

Napisany przez vestman
Emerytura Riester została wprowadzona w celu uzupełnienia części emerytury państwowej. Państwo je daje, państwo je zabiera i cieszy się, gdy niewielu decyduje się na przyjęcie tej oferty. Patrz również na dodatki do płac planowych itp.

Moim zdaniem oszczędzanie na emeryturę przy wykorzystaniu programu Riester ma sens dla wielu osób, jeśli zdecydują się na transparentny, tani i dobry produkt. Należy zauważyć, że na koniec okresu trwania umowy następuje kapitalizacja w wysokości 30% i następne przekształcenie pozostałej sumy w rentę. Ważne jest również wspomnienie, że całe obliczenia są dokonywane przy założeniu dodatków i ulg podatkowych. Gdy dzieci wychodzą z „filara dodatków”, oszczędzający w programie Riester musi odpowiednio zwiększyć swoją składkę własną, aby otrzymać pełny dodatek.

Należy po prostu skorzystać z usług dobrych doradców finansowych, poznać wszystkie zalety i wady, porównać, a następnie zadecydować, czy dany produkt ma być uzupełnieniem innych form zabezpieczenia emerytalnego.

Napisany przez Ravemaster84
To po prostu zależy od właściwego produktu. Riester po prostu nie jest produktem! Ludzie powinni to zrozumieć. ubezpieczenie inwestycyjne ma wyższe koszty, tak jak ubezpieczenie inwestycyjne z dofinansowaniem Riester. Sam produkt (ubezpieczenie inwestycyjne) nie jest stworzony dla każdego, podczas gdy Riester często już tak.

Kiedy dzieci wychodzą z garnka zasiłkowego, osoba oszczędzająca w ramach programu Riester musi zwiększyć swój wkład własny, aby otrzymać pełny zasiłek.

Jeśli dzieci nie kwalifikują się już do otrzymywania zasiłku, z reguły oznacza to również brak prawa do pobierania świadczenia z tytułu dzieci. Wówczas oszczędzający korzystają zdecydowanie bardziej proporcjonalnie z elementu podatkowego.

Napisany przez Alessja
Cześć,

więc mogę tylko powiedzieć, że nawet niemiecki Urząd Emerytalny stara się (ale niestety bardzo drobny druk) informować niemieckich obywateli, że ustawowa emerytura nie wystarczy! Bez żartów, można to przeczytać w zaświadczeniu emerytalnym... Co teraz dla tych, którzy nie zabezpieczyli przyszłości? Podejmuję intensywne działania w zakresie prywatnego ubezpieczenia emerytalnego i doradzam wszystkim moim znajomym i krewnym oraz tym, którzy mi są ważni.
Jakie są zalety emerytury Riester?
Cóż, jeśli zaoszczędzisz 4% swojego rocznego dochodu brutto, otrzymasz pełne wsparcie, jeśli masz dzieci, w zależności od roku urodzenia, otrzymasz świetne wsparcie finansowe, a można je odliczyć od podatku w 100%. Oczywiście należy porównywać jabłko z jabłkiem, czyli co się dzieje np. z pieniędzmi po śmierci? Jak zabezpieczyć swoją rodzinę z pomocą emerytury Riester...

Jeśli masz pytania, jestem do dyspozycji... ponieważ ważne jest rozpoczęcie oszczędzania wcześnie, aby mieć więcej czasu na oszczędzanie i wpłacać mniej niż odwrotnie.... Warto jednak działać, ponieważ Federalny Urząd Statystyczny we Wiesbaden obliczył, że tylko 20% brutto wynagrodzenia czeka na tych, którzy przejdą na emeryturę po 2030 roku....

Jak już wspomniałem, jestem do dyspozycji w razie pytań

Napisany przez Alessja
Cześć,

mogę tylko powiedzieć, że nawet niemiecka kasa emerytalna stara się (niestety, bardzo małym drukiem) informować niemieckich obywateli, że emerytura ustawowa nie wystarczy! Bez żartów, można to przeczytać w oświadczeniu emerytalnym... Co teraz zrobić dla tych, którzy nie zaplanowali zabezpieczenia na starość? Intensywnie zajmuję się prywatnym zabezpieczeniem emerytalnym i doradzam wszystkim moim znajomym i krewnym oraz tym, których uważam za ważnych.
Jakie są korzyści z emerytury Riester?
Cóż, jeśli odroczysz 4% rocznego wynagrodzenia brutto, otrzymasz pełne wsparcie, a jeśli masz dzieci, w zależności od roku urodzenia dostaniesz super dotację, którą można odliczyć w 100% od podatku. Oczywiście warto porównać jabłko z jabłkiem, czyli co się stanie np. z pieniędzmi po śmierci? I jak zabezpieczyć rodzinę dzięki emeryturze Riester...

Jeśli masz pytania, jestem do Twojej dyspozycji... ponieważ ważne jest rozpoczęcie oszczędzania wcześnie, aby mieć więcej czasu na oszczędzanie i wpłacanie mniej, niż odwrotnie.... Tylko trzeba działać, bo Federalny Urząd Statystyczny we Wiesbaden obliczył, że tylko 20% wynagrodzenia brutto czeka na tych, którzy przejdą na emeryturę po 2030 roku....

Jak już wspomniałam, jestem do dyspozycji w razie pytań

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata