Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Stara umowa oszczędnościowa BHW w markach niemieckich, jakie są możliwości?

Napisany przez marktw
Witajcie,

od kilku lat mam założony kontrakt oszczędnościowy, który teraz jest całkiem dobrze zasileny. BHW sugeruje teraz jego możliwe wcześniejsze rozwiązanie, ponieważ w przeciwnym razie oprocentowanie byłoby niemożliwe, co mogłoby mi przynieść niekorzyści. Generalnie jestem trochę sceptyczny, bo nie zrobią tego na pewno dla mojego dobra...

Kontrakt został podpisany w sierpniu 2002 r. Z taryfą DM5 (D maXX). Stopa oprocentowania to 2,000 % przy wartości kontraktu 10 000 €. Wpłacono już 7 900 €. Mógł już zostać przydzielony w II kwartale 2009 r.

Od jakiegoś czasu szukałem własnego domu, dlatego zdecydowałem się na kontynuowanie kontraktu. Moim celem było wypłacenie go i skorzystanie z oprocentowania oferowanego przez tę taryfę. Jednak pod wpływem nacisków i telefonów od BHW trochę się teraz zastanawiam, czy ta decyzja nie jest dla mnie możliwe niekorzystna? Czytałem, że najwyższe dodatkowe oprocentowanie jest możliwe tylko w określonym przedziale czasowym, być może został on już przekroczony?

Serdeczne podziękowania za każdą odpowiedź :-)

Napisany przez NaTwoim13
Dopóki saldo nie przekracza sumy kredytu budowlanego, nie powinno Ci się nic stać. Nie ma obowiązku akceptacji przydziału.

Napisany przez marktw
Cześć, to brzmi prosto :-)

Wybrałem teraz ostatnie pismo, w którym m.in. jest napisane:

...Umowę oszczędnościową na cele mieszkaniowe teraz oszczędzono na kwotę przekraczającą 75 procent sumy kredytu budowlanego.
Chcielibyśmy zauważyć, że umowa ta zostanie spełniona przy pełnym oszczędzaniu na 100%. Ze względu na brak dalszego roszczenia o kredyt, uprawnienie do zwrotu opłaty za otwarcie konta i premiowanego oprocentowania ulega zniesieniu.

Czyli powinienem się z nimi skontaktować przed osiągnięciem 10 000 €, około 9 700 €, aby zrezygnować z mojego kredytu hipotecznego i zaakceptować przypisanie? Czy muszę jeszcze doliczyć wartość następnego oprocentowania i upewnić się, że nie przekroczę 10 000 €? Przeczytałem również, że to premiowane oprocentowanie jest możliwe tylko w ciągu pierwszych 8 lat od zawarcia umowy, ale nie znalazłem na ten temat nic w moich dokumentach :/

Napisany przez AV-Planer
Cześć,

jeśli zbliżasz się do sumy oszczędności budowlanych, po prostu zatrzymaj wpłaty. Bonusowe odsetki otrzymasz tylko wtedy, gdy teoretycznie mógłbyś wziąć pożyczkę mieszkaniową i z niej zrezygnować. Jeśli oszczędziłeś zbyt dużo, nie będziesz również mógł skorzystać z pożyczki mieszkaniowej, co oznacza, że właściwy cel oszczędności budowlanych nie będzie już dostępny, a bonusowe odsetki przepadną.

Przeczytaj także tutaj: Audenckie metody: Triki kas oszczędnościowych - n-tv.de

Napisany przez marktw
Dziękuję za opinię oraz artykuł.
Artykuł ten wyjaśnia wszystkie pytania:

- Oświadczenie o rezygnacji wymagane i faktycznie umówione powinno być udzielane dopiero wtedy, gdy wpłacona kwota, wraz z odsetkami, jest bliska osiągnięcia kwoty oszczędności na konto budowlane.

- Zaleca się zatrzymanie wpłat na konto budowlane, gdy osiągną one około 85 procent kwoty oszczędności na konto budowlane.

- Pojawiające się dodatkowe odsetki nie powinny być uwzględniane.

W takim przypadku postąpiłbym następująco:

1. Na koniec roku zatrzymać wpłaty w wysokości 50 euro miesięcznie (7,900 EUR to niemal 85% kwoty oszczędności, która zostanie osiągnięta wraz z odsetkami na koniec tego roku)

2. Monitorować kwotę, aby nie przekroczyła 10 tys. euro, i wtedy zrezygnować z kredytu mieszkaniowego i zaakceptować przydział do wypłaty z dodatkowymi odsetkami.

Jednak istnieje jedno niebezpieczeństwo: jeśli ktoś zna numer konta bankowego powiązanego z umową BHW i przelano mi pieniądze dobrej woli, to przekraczając granicę traci się prawo do dodatkowych odsetek...

Napisany przez Rob Ert
Cześć,
Od wczoraj szukam informacji w internecie, które mogłyby mi (nam) pomóc w dalszych krokach razem z moją żoną.
Co powinienem zrobić, jeśli mój kontrakt z BHW miałby być gotowy do przydziału w 1Q2015?
Podpisaliśmy umowę w 2004 roku, wówczas z nadzieją na budowę lub zakup nieruchomości w przyszłości.
Niestety nic z tego nie wyszło i teraz kończy się czas umowy.

Dane mojego kontraktu oszczędnościowego budowlanego:

Bausparvertrag w BHW
Data rozpoczęcia umowy: 22.03.2004
Plan DM5
Stopa procentowa: 2,000%
Kwota umowy: 100.000,00 €
Obecne saldo konta: 38.800,00 €
Miesięczna opłata oszczędnościowa: 300,00 €
Pożądana opłata spłaty: 600,00 €
Indeks wyceny: 28,44 (z 33)
Przewidywany przydział
(po dokonaniu opłaty oszczędnościowej): 1Q / 2015
Saldo: 604.508

Moje pytanie brzmi:
1) Jeśli teraz nie potrzebujemy pieniędzy, czy mogę przedłużyć umowę?
2) Czytając o bonusach procentowych lub zwrocie opłat za podpisanie umowy, co powinienem zrobić, aby również skorzystać z tych korzyści?

Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś mógł w prosty sposób wytłumaczyć mi, co powinienem teraz zrobić lub zrobić w 1Q2015.

Dziękuję...
Rob Ert

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata