Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Gdzie WHEN na jakiej giełdzie) kupować akcje?

Napisany przez Fran22
Hej,

Kiedy przyglądam się na przykład akcjom Chevron (które mam w moim portfelu w austriackiej bezpośrednio inwestującej), są one wymienione w przeglądzie aktywów jako 94,637 (stan z ostatnią niedzielę).
Kiedy patrzę na wartości na różnych niemieckich giełdach, jest mi pokazywana znaczna różnica.

Zamknięcie w tym samym dniu:
Berlin 95,69
Stuttgart 95,35
Düsseldorf 95,74
Frankfurt 93,03
Hamburg 93,45
Hannover 95,68
Monachium 95,64
XETRA 92,85

W aplikacji bezpośrednich inwestycji zauważyłem, że tutaj podawana jest najprawdopodobniej najbardziej aktywna giełda: NYSE lub NASDAQ: 94,3

To nie jest obojętne, gdzie ją sprzedam, ponieważ różnica między najwyższą a najniższą ceną akcji wynosi prawie 3%.
Z drugiej strony, jeśli chcę sprzedać akcje natychmiast (z ważnością jednego dnia), najprawdopodobniej sprzedam je tam, gdzie odbywa się największy obrót, a w niemieckich giełdach zazwyczaj jest to Frankfurt.

Moje pytania:
- Co polecacie podczas sprzedaży? Na jakiej giełdzie, na co zwracać uwagę?
- Które giełdy należy wybrać do (kupowania)? Według jakich kryteriów?
- Na podstawie jakich kursów mogę się kierować, aby mieć dobrą orientację przy podejmowaniu decyzji (kupno lub sprzedaż)?

Dziękuję z góry,

Napisany przez Liaata
Na Xetrze praktycznie nie ma handlu, więc odpada.
Dlaczego nie kupujesz/sprzedajesz po prostu tam, gdzie dostaniesz najlepszą cenę?

Napisany przez Fran22

Na Xetrze nie ma praktycznie żadnych transakcji, więc odpada.

Ale giełda we Frankfurcie to nie to samo co Xetra, czy źle to zrozumiałem?

Cytat od Liaaty

Dlaczego nie kupujesz/sprzedajesz po prostu tam, gdzie dostajesz najlepszą ofertę?

Bo jeśli chcę sprzedać, to od razu (ważne tylko na dany dzień).

Posiadam swoisty system zatrzymania straty w śladzie (brzmi to dumnie, ale lubię trochę „grać” liczbami ), i jeśli kurs (średnia cena zamknięcia) spadnie poniżej określonej granicy, chcę jak najszybciej sprzedać akcje lub wyrazić się inaczej, pozbyć się ich, ale jednocześnie uzyskać jak najlepszą cenę sprzedaży.

Jak można się domyślić, nie mam jeszcze zbyt wielu znajomości w dziedzinie inwestowania w akcje... Ale być może ktoś jeszcze pomoże mi opanować temat! Dziękuję jeszcze raz!

Napisany przez gandi
W takim przypadku powinieneś wybrać giełdę z największym obrotem lub z najbardziej aktualnym kursem, czyli tam, gdzie ostatnio dokonano transakcji.

Napisany przez Fran22

W takim razie powinieneś wybrać giełdę z największym obrotem lub najnowszym kursem, czyli tam, gdzie wartość została ostatnio sprzedana.

Tak, to nie jest dokładnie odpowiedź, której się spodziewałem, ale mimo wszystko dziękuję. Prawdopodobnie będzie to jednak właściwe lub najlepsze rozwiązanie, jeśli chcę sprzedać akcje od razu (czyli w tym konkretnym dniu). Przy zleceniu stop loss chce się (ja chcę) sprzedać, gdy akcje spadną poniżej określonego kursu, i nie chce się stracić więcej (oczywiście mogą one również ponownie zyskać na wartości, nigdy nie wiadomo). Ale jeśli teraz wybierzesz giełdę z dobrym kursem sprzedaży, a akcje nie zostaną sprzedane tego dnia, czy zlecenie wygaśnie? Albo od razu ustawić dłuższy czas, ale wtedy też nie wiadomo, kiedy rzeczywiście akcje zostaną sprzedane, a w tym czasie mogą one stracić na wartości.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata