Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Możliwe zyski z bezpiecznej lokaty

Napisany przez Fran22
Cześć czytelniku forum,

jak mogę uzyskać względnie dobre wyniki lub odsetki, jeśli chcę całkowicie bezpiecznie ulokować swoje pieniądze, mam na myśli:
* żadnych kosztów (opłaty za prowadzenie rachunku)
* żadnych opłat manipulacyjnych
* żadnych zobowiązań (przynajmniej żadnych długoterminowych) i żadnych opłat za wykupienie
* brak wahań na minus (i oczywiście żadnych wahań, które mogą prowadzić absolutnie do wartości ujemnej, czyli poniżej wartości zakupu)

czyli coś absolutnie niezawodnego? czy powinienem pozostać przy książeczce oszczędnościowej? Rozumiem, że będę musiał zrezygnować z większych zysków (brak ryzyka, brak zysków/strat), ale jak już wspomniałem, czy istnieje coś bardziej lukratywnego niż książeczka oszczędnościowa, które spełnia te warunki?

Dzięki z góry,

Napisany przez Ravemaster84
W takim przypadku pozostaje tylko konto oszczędnościowe w banku z odpowiednią ochroną depozytów (bez bałtyckich zabezpieczeń). Dobre zyski nie będą tam jednak osiągalne, w najlepszym przypadku pokryją one inflację.

Napisany przez Goran
W kontekście tych kryteriów zdecydowanie zalecam otwarcie konta oszczędnościowego. Choć w obecnej fazie niskich stóp procentowych nie ma zbyt wysokich oprocentowań, to zdecydowanie można osiągnąć wyższą stopę zwrotu niż na książeczce oszczędnościowej. Prowadzenie konta oszczędnościowego jest zawsze bezpłatne, a także nie ma żadnych ograniczeń - można w dowolnym momencie dysponować całością zgromadzonych środków i wypowiedzieć konto bez żadnych okresów wypowiedzenia itp. Pod względem bezpieczeństwa konto oszczędnościowe jest równoważne z książeczką oszczędnościową - depozyty do wysokości 100 000 euro na każdego inwestora są zawsze zabezpieczone w ramach ustawowego systemu gwarantowania depozytów. Należy jednak pamiętać, że w ramach ustawowego systemu gwarantowania depozytów odpowiedzialne za zabezpieczenie depozytów jest państwo, w którym bank ma siedzibę. Dlatego przy decyzji o inwestycji nie można bagatelizować wiarygodności danego kraju. Dla tych, którzy chcą być pewni, zaleca się inwestowanie w bank, który poprzez przynależność do jednego z dobrowolnych systemów gwarantowania depozytów oferuje zabezpieczenie ponad ustawowy system gwarantowania depozytów.

Około 2 lata temu przeszedłem z książeczki oszczędnościowej na konto oszczędnościowe i jestem absolutnie zadowolony. Oczywiście, obecnie oprocentowanie nie jest porównywalne do tego z 2 lat temu. Najbardziej podoba mi się to, że obsługa konta jest łatwa do wykonania online i mogę w dowolnym momencie sprawdzić, ile już naliczonych zostało odsetek.

Jeszcze jedna wskazówka: Oprocentowanie konta oszczędnościowego jest zmienne i bank może je dostosować w dowolnym momencie. Oczywiście nie ma to wpływu na dotychczasowe saldo, poza tym, że od daty obniżki oprocentowania będzie ono naliczane według nowej stopy procentowej. Często dostępne są oferty, gdzie nowi klienci otrzymują specjalnie/wyższe oprocentowanie. W przypadku takich ofert warto zauważyć, że ta stopa procentowa często obowiązuje tylko przez określony czas, a po jego upływie inwestycja będzie oprocentowana stopą standardową, która zazwyczaj jest dość niska.

Napisany przez Fran22
Ok, wygląda na to, że nie ma innej opcji (konto oszczędnościowe, książeczka oszczędnościowa), jeśli chcę mieć swój pieniądz dostępny w każdej chwili, nie martwić się o debet i unikać kosztów zakupu.

Tłem całej sytuacji jest to, że obecnie nie mam ochoty ani czasu, aby zainwestować pieniądze w coś. Już wystarczająco dużo straciłem na funduszach akcyjnych (z powodu mojej nieznajomości) i raz sprzedałem wszystko. Mam tam również wpis na forum. Chodzi mi głównie o parkowanie pieniędzy, nie mam pojęcia na jak długo (przynajmniej przez kilka miesięcy).

Napisany przez Ravemaster84
Tak, naprawdę nadaje się tylko do tego konto oszczędnościowe.

Napisany przez Benoice
Cześć Fran22,

zerknij na stronę Bank11, a następnie na zakładkę Inwestowanie i oszczędzanie, tam Sparbrief TotalFlex może być dla Ciebie dobrą alternatywą.

Aktualnie 1,75% oprocentowania i wypłata co kwartał.

Pozdrowienia, Benoice

Napisany przez Marcelito
Przede wszystkim bezpieczeństwo w ogóle nie istnieje, jedyną pewnością jest to, że wszystko jest niepewne.

Bezpieczeństwo to największy chwyt marketingowy świata finansów. Nikt nie może powiedzieć, że produkt jest w 100% bezpieczny.

Dla mnie jedyną pewnością jest rozproszenie swoich środków finansowych. Moim zdaniem ten, kto stawia wszystko na jedną kartę, sam jest sobie winien.

Jeśli trochę się zorientujesz, to wiesz, że banki naprawdę nie oferują bezpieczeństwa. Te czasy już na pewno minęły. Z inflacją powyżej 5%, trzymając pieniądze w banku, spadasz poniżej zera. Zastanów się, co jest dla Ciebie ważniejsze, zachowanie siły nabywczej czy oprocentowanie?

Kiedy oddajesz swoje pieniądze komuś w ręce, zawsze istnieje ryzyko, że nie wrócą one z powrotem. Jeśli oddajesz swoje pieniądze bankowi, masz wobec niego roszczenie. I jak wiadomo, roszczenia mogą częściowo lub całkowicie nie być spełnione. Bank ładnie obraca twoimi pieniędzmi, osiągając zyski dalece wykraczające poza twoje wyobrażenia. Niestety klient banku na zewnątrz nie zdaje sobie z tego sprawy i nie uczestniczy w tych zyskach, wręcz przeciwnie, jest nagradzany zaledwie 2%.

Wystarczy zadać sobie pytanie, dlaczego zawsze to zbiorowość płaci rachunek, a niewielka elita sukcesywnie zwiększa swoje majątki w każdym kryzysie. Oczywiście dlatego, że zbiorowość trzyma swoje pieniądze w banku lub funduszu emerytalnym. Powinieneś zastanowić się bardziej nad alternatywnymi strategiami, które rzeczywiście pomagają budować majątek!

Nie ufałbym jednak tym wyimaginowanym produktom finansowym, w które inwestujesz w cudze długi. A może znasz bogatą osobę, która zbudowała swój majątek na koncie Riester, Rürup lub call money?

Najlepiej jest trochę dokształcić się w temacie „edukacji finansowej” i trochę poznać rynek (nasz system finansowy itp.). Wtedy szybko zdasz sobie sprawę, że masz dziś cztery problemy, które stanowią wyzwanie przy inwestowaniu pieniędzy.

Inflacja, obciążenia podatkowe, kryzys strefy euro i bezpieczeństwo.

Mam nadzieję, że dałem Ci coś do myślenia.

Powodzenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata