Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Ocena wykazu depozytów

Napisany przez newb
Cześć!

Czy masz pojęcie o inwestycjach finansowych?

Nie do końca. Trochę poczytałem o funduszach inwestycyjnych, ale w mojej głowie wciąż jest dużo znak zapytania.
Teraz założyłem konto inwestycyjne, do którego chciałem zainwestować moje skromne 5000€ startowego kapitału.

Co sądzicie o tej strategii?

s14{DOT}directupload{DOT}net/file/d/3344/3n37uzmc_png.htm

(przepraszam, ale nie mogę jeszcze zamieszczać obrazków -.- Proszę zamieńcie {DOT} na kropkę)

Dzięki!

Napisany przez Ravemaster84
W moich oczach bardzo zorientowana na rentę. Jeśli banki centralne przestaną wstrzykiwać pieniądze na rynek, obligacje prawdopodobnie stracą na wartości.

Pytanie podstawowe:
Dlaczego fundusze aktywne? Dlaczego 2% na pozycję w portfelu?

Przy kwocie 5000 euro maksymalnie wybrałbym 5 funduszy lub sam bym nie wybrał aktywnych funduszy, ponieważ nie potrafię zidentyfikować przyszłych liderów w dziedzinie.

Czy 5000 euro to całe twoje oszczędności?

Napisany przez newb
Dziękuję za odpowiedź!

Obciążenie emerytalne: Tak, po pierwsze dlatego, że chciałem zainwestować w bezpieczne fundusze i przypuszczałem, że fundusze emerytalne są bezpieczniejsze, choć mniej dochodowe. Po drugie, ponieważ niestety nie mogę zbyt wiele zainwestować i tutaj z powodu wysokich minimalnych inwestycji dochodzę do wysokich udziałów.

Aktywne dlatego, że sądziłem, że będzie to lepsze dla mnie, ponieważ sam nie mam wiedzy ani czasu, aby być aktywnym.
Spróbuj 2%. Przy funduszach od 5% nie byłem pewien co do ich jakości lub uważałem je za mniej pewne.

Aktualnie mogę zainwestować tylko 5000. Leżą one jedynie na koncie oszczędnościowym i myślałem, że mogę je lepiej ulokować w fundusze. Mam nadzieję, że wkrótce pojawi się więcej środków finansowych.

Czy oprócz tych 5000,- naprawdę nie masz absolutnie żadnych innych oszczędności? Jeśli tak, to proszę, nie inwestuj ich na giełdzie.

Ogólnie rzecz biorąc, zawsze warto mieć rezerwę na koncie oszczędnościowym. Co z tego, jeśli za rok nagle będziesz potrzebował gotówki, a Twoje fundusze będą wtedy na minusie? Wtedy będziesz musiał sprzedać z stratą i nie będziesz mógł poczekać aż się sytuacja poprawi.

Co do wysokości rezerwy, istnieje kilka podejść. Jedni mówią o 3 pensjach netto miesięcznie, inni podają konkretne kwoty. Ale na początek warto trzymać się tej zasady 3 miesięcy wynagrodzenia jako ogólnej orientacji, na której można bazować. Jeśli masz taką rezerwę oraz dodatkowy kapitał, to można rozważyć inne możliwości inwestycyjne.

Napisany przez Matthew Pryor
Jak oceniacie tę strategię inwestycyjną?

Można się również zbyt mocno zdywersyfikować... Na początek powinien wystarczyć fundusz inwestujący na całym świecie, co umożliwi jak największe rozproszenie regionalne. ETF może tu być odpowiedni na początek, ale oczywiście jest bardzo suchy i w zasadzie otrzymasz maksymalnie stopę zwrotu indeksu pomniejszoną o koszty i czas inwestycji.

Jest wystarczająco wielu inwestorów, którzy preferują inwestowanie w aktywne fundusze, i mają ku temu swoje powody. Osiągają po prostu wyższy zwrot niż zwolennicy pasywnych inwestycji i dodatkowo czerpią z tego korzyści mentalne, ponieważ sprawia im to przyjemność, bawić się w analizowanie branży, czyli rynków. Osobiście uważam jednak, że najlepiej jest najpierw zaznajomić się z podstawami inwestycji i zdobyć odpowiednią literaturę.

Jeśli banki centralne przestaną pompować pieniądze na rynek, obligacje z dużym prawdopodobieństwem stracą na wartości.

Dlaczego to byłoby istotne dla kogoś, kto trzyma obligacje krótkoterminowe w portfelu, których nie kupił za zawyżone ceny i zamierza je trzymać do daty wykupu?

Dlaczego ta informacja jest istotna dla osoby trzymającej krótkoterminowe obligacje, których nie kupiła za zbyt wysoką cenę i chce je trzymać do terminu wykupu?

Krótkoterminowe obligacje obecnie przynoszą mniejsze zyski niż lokata terminowa. Chyba że zdecyduję się na inne obligacje (High Yield, Junk, itp.) związane z ryzykiem, że być może nie będę musiał ich trzymać do terminu wykupu, ponieważ emitent do tego czasu będzie zbankrutowany...

Napisany przez vestman
Cześć. Po pierwsze, należy zdecydować, co chce się zrobić ze swoimi pieniędzmi i jak je rozdzielić. Polecam pozostawienie części (np. 2 pensje netto) na koncie bieżącym. Choć przynosi to realne ujemne oprocentowanie, jest to łatwy sposób na płynność finansową.

Następnie wyróżniam trzy, a dla specjalistów cztery dzbanki. Najpierw te trzy. 1. Oszczędzanie. 2. Inwestowanie. 3. Lokowanie.

Oszczędzanie oznacza:
krótkoterminowo (2-5 lat). Tutaj zamiast lokaty bankowej czy książeczki oszczędnościowej, lepszym rozwiązaniem jest dobry rentowny krótkoterminowy fundusz obligacji. Na przykład: Carmignac Sécurité lub Allianz PIMCO euro Rentenfonds K (A) EUR. Nie traci się wiele, gdy idzie to z górki, ale daje sensowny zwrot z inwestycji (po 2-3 latach).

Inwestowanie oznacza:
średnioterminowo (5-10 lat): Carmignac Patrimoine (A), Ethna-AKTIV E, Rouvier Patrimoine oraz inne, jak FvS Multiple Opps., M&G Optimal Income itp.

Lokowanie oznacza:
długoterminowo (od 10 lat, na emeryturę itp.): Carmignac Investissement, M&G Global Dividend czy też DWS Deutschland (Fundusze krajowe zazwyczaj są bardziej ryzykowne) lub inne. Również Riester jest tu uwzględniane jako inwestycja, ponieważ musi mieć długoterminowy charakter. Podobnie jak polisy jednorazowych składek w funduszach z uwagi na odroczoną opodatkowanie itp. Tutaj również ewentualnie złoto itp.

Sekcje wspólne dla oszczędzania, inwestowania i lokowania są różne dla różnych osób. Jeden widzi defensywny fundusz mieszany jako średnio- lub długoterminową inwestycję, inni jako krótkoterminową. Zawsze warto pozyskiwać informacje i samodzielnie wyrobić sobie opinię na temat różnych form inwestycji finansowych.

Czwarty dzbanek to spekulacja. Czyli pieniądze, które w swojej głowie już przypisujemy na zero lub więcej. Jednak dotyczy to tylko małej części inwestorów. Lepiej zatroszczyć się o pozostałe trzy dzbanki.

To nie może być tak, jak niestety często ma miejsce. Niemcy lokują 95% swoich pieniędzy na książeczce oszczędnościowej lub lokacie terminowej, a długoterminowo w ubezpieczenie kapitałowe, a pozostałe 5% musi/ma robić 100% i więcej w skali roku. To nie może się dobrze skończyć...

W tym duchu. Bądźcie na bieżąco.

PS @newb: Pozycje z jednorazową wpłatą 50 lub 100 EUR naprawdę nie mają sensu. Templeton Global Return to świetny fundusz, ale dla tej klasy aktywów mocno oscyluje. Trzeba wiedzieć, co się robi. DWS Deutschland jest świetny w segmencie niemieckich akcji itp. Ale jak już wspomniano. Rozdziel pieniądze na dzbanki i najlepiej je regularnie zasilać (jeśli to możliwe :-).

Napisany przez newb
Miałam dość dużo zdywersyfikowane, aby:
a) uczyć się poprzez zastosowanie, ponieważ chcę być na bieżąco z funduszami co tydzień
b) ponieważ wciąż nie potrafię wybrać tego dobrego
c) szersza dywersyfikacja daje większe bezpieczeństwo (mam nadzieję, że jeśli któryś zawiedzie)

Moje lokaty terminowe obecnie przynoszą tylko 1,05%.

Mam zabezpieczenie w wysokości 3-krotności mojego miesięcznego zapotrzebowania na moim rachunku oszczędnościowym OBOK tych 5000 euro. Na pewno planuję podzielić to na pulę. Ale z 5000 euro wydało mi się to jeszcze nierealistyczne, zwłaszcza że aktualnie nie ma pewności, czy będę miał dochody na oszczędności. Dlatego i z powodu mojej obecnej sytuacji nie mogę jeszcze zainwestować w aktywa o stałym okresie ważności. Ponieważ może się zdarzyć, że będę potrzebować tych pieniędzy wkrótce.

PS: Muszę wam podziękować za wspaniałe wpisy. Aż zapomniałam

Krótkoterminowe obligacje obecnie przynoszą mniejsze zyski niż lokaty terminowe. Chyba że zdecyduję się na inne obligacje (High Yield, Junk, itd.) wiążąc się z ryzykiem, że może się okazać, iż nie będę musiał trzymać ich do terminu wykupu, ponieważ emitent do tego czasu zbankrutuje...

To może być prawdą, ale ma niewiele wspólnego z moim pytaniem. Interesuje mnie związek między

Jeśli banki centralne przestaną pompować pieniądze na rynek, obligacje z dużym prawdopodobieństwem stracą na wartości.

a

Dlaczego to miałoby być interesujące dla osoby trzymającej w portfelu krótkoterminowe obligacje, które nie zostały kupione po zawyżonych cenach i które chce utrzymać do ich wykupu?

Jestem bardziej zainteresowany związkiem między obligacjami kupionymi po cenie 100%, z nasłanym kuponem i z zamiarem trzymania ich do końcowego terminu wykupu, a ewentualnymi skupami obligacji przez banki centralne.

Dobrze, z boku moje stwierdzenie jest zgeneralizowane.

Osoba, która w obecnych czasach umieszcza w portfelu obligacje krótkoterminowe AAA lub AA w cenie emisyjnej 100%, nie powinna dążyć do osiągnięcia zysku w postaci kuponów. W takim przypadku lepiej postawić na lokatę terminową. Osoba, która umieszcza te obligacje w portfelu ze względu na korelację z akcjami, nie dąży do zysku, ponieważ doskonale wie, że w aspekcie rentowności jest na tym słabo. Czy tak to rozumiem?

Jeśli ktoś w dzisiejszych czasach ulokuje obligacje krótkoterminowe AAA lub AA w depozycie po cenie emisyjnej 100%, nie powinien dążyć do osiągnięcia zwrotu w postaci kuponów. W tym przypadku lepiej jest trzymać pieniądze na lokacie.

Dziękuję za wyjaśnienie. Podpisuję się pod tym, zwłaszcza że w takiej konfiguracji jest się także bardziej elastycznym, co może być ważne w procesie podejmowania decyzji.

Po drugie, bo jeszcze nie potrafię wyłowić tego dobrego.

Prawdopodobnie także w przyszłości nie będziesz w stanie z dużym prawdopodobieństwem wyłapać najlepszych inwestycji, tak jak większość zwykłych inwestorów. Możesz rozwijać intuicję i zauważać tendencje. Czy to jednak prowadzi do właściwych decyzji w przyszłości, zawsze jest znane dopiero po fakcie.

Osobiście skłaniałbym się do powierzenia decyzji menedżerowi, który udowodnił swoje fachowe podejście, ale zawsze poddaje swoje decyzje w wątpliwość, szczególnie w mało zbadanych obszarach rynkowych i segmentach.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata