Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: czy uzupełnienie dispo maxxa zapewni wyższe oprocentowanie salda?

Napisany przez florianB
Cześć wszystkim,

Mam kredyt ratalny BHW dispo-maxx (1,9% oprocentowanie kredytu, 1% oprocentowanie kapitału), rozpoczęcie 01.06.2007, suma budowlana 25.000 €. Zosytkowane 8.500 €. Nie potrzebuję już kredytu. Czy dostanę wyższe oprocentowanie kapitału, jeśli doładuję umowę do zasilenia?

Ile muszę wpłacić do momentu zasilenia i kiedy nastąpi ono? Kiedy dostanę swoje pieniądze?

Czy istnieje możliwość otrzymania wyższego oprocentowania, czy mogę po prostu zrezygnować z umowy?

Dziękuję bardzo i pozdrawiam serdecznie,
Florian

Napisany przez winfoer
A co jest napisane w twojej umowie na te pytania?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Przydział z perspektywy kasy oszczędności mieszkaniowych zawsze jest szacowany w sposób niezobowiązujący. Dlatego nie ma ogólnego stwierdzenia. Po prostu zadzwoń do centrali i zadaj swoje pytania.
Oczywiście możesz zawsze anulować swój kontrakt oszczędnościowy z saldem.

Napisany przez florianB
Dziękuję za odpowiedzi. Zapytam w firmie BHW. Może będą Państwo w stanie pomóc mi także w następujących pytanich.

W umowie jest napisane, że wyższe oprocentowanie (do 4%) zależy od rentowności obiegu po 7 latach, gdy dojdzie do przydziału. Bonus odsetkowy jest przewidziany tylko do 8 lat trwania umowy.

W warunkach umowy jest także wzmianka o tym, że po przydziale należy skorzystać z kredytu w ciągu 4 tygodni lub zrezygnować.

Czy to oznacza, że mam oszczędzać do czasu przydziału, który musi nastąpić w 7. lub 8. roku umowy, aby nie wypowiedzieć się za wcześnie lub za późno? Skąd mam wiedzieć, ile mam teraz dalej oszczędzać, jeśli nie wiem dokładnie, kiedy nastąpi przydział?

W przeciwnym wypadku mogę osiągnąć przydział przed upływem 7 lat umowy i nie otrzymać bonusowych odsetek?!

Dziękuję bardzo i pozdrawiam serdecznie

Florian

Jeśli osiągniesz wcześnie alokację umowy oszczędnościowej na cele mieszkaniowe, po prostu ją zostaw na razie nietkniętą.

Napisany przez florianB
Bhw potwierdziło, że mogę zwiększyć umowę do 50%. Aby osiągnąć przydział w 3. kwartale 2014 roku, powinienem dodatkowo zmienić ratę spłaty na 750 €. Dlaczego planowana rata spłaty ma wpływ na przydział? Czy powinienem to zrobić?

Pozdrawiam
Florian

Analogicznie do obliczeń innej kasy oszczędności budowlanej, przydział umowy oszczędnościowej budowlanej jest sterowany przez liczbę wycen.
Gdy osiągnięta zostanie dana liczba wycen, umowa oszczędnościowa budowlana jest przydzielana.
Im wyższy wkład spłaty, tym wyższy współczynnik obliczeniowy, tym szybszy przydział.
Prosty przykład, liczby fikcyjne:
Tarif xy, Współczynnik 40, Suma oszczędności budowlanych 100 000 EUR
Zawarcie umowy z jednorazowym wkładem spłaty w wysokości 6‰ = 600 EUR dla pożyczki oszczędnościowej budowlanej.
Wartość wyceny wynosiłaby zatem 6x40=240 EUR
Jeśli zwiększysz wkład spłaty do 8‰ = 800 EUR dla pożyczki oszczędnościowej budowlanej, wartość wyceny wyniesie wtedy 8x40=320 EUR
Umowa oszczędnościowa budowlana zostanie w ten sposób przydzielona wcześniej.
Zrozumiałe? Masz jeszcze jakieś pytania?

Napisany przez florianB
Dziękuję. Czy to oznacza, że mogę wpłacić więcej niż proponowane 750 € jako planowaną spłatę, aby być pewnym otrzymania przydziału w III kwartale 2014 roku?

Miłego weekendu!

Florian

Teoretycznie powinno się udać. Sam BHW lub bezpośredni pośrednik finansowy od BHW mógłby z symulować to - przed zmianą - podając numer swojego konta oszczędnościowo-budżetowego, aby sprawdzić, czy się zgadza.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata