Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansujący wariant taryfowy B/F oferowany przez Wüstenrot.

Napisany przez TraderNo1
Cześć ludzie,

Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże.
Obecnie interesuję się umową oszczędnościową budowlaną o nazwie Finanzierer Tarifvariante B/F oferowaną przez kasę oszczędnościową Wüstenrot.

W dokumencie PDF wymienione są szczegóły BSV, m.in.:

Rzeczywista roczna stopa procentowa (po alokacji) zgodnie z PAngV:

przy 1,60%: od 1,77% do 2,30%
przy 2,60%: od 2,80% do 3,35%
przy 3,60%: od 3,83% do 4,41%

Niestety dla mnie nie jest jasne, kiedy otrzymam 1,6%, kiedy 2,6% i kiedy 3,6% (nominalnie).
Nie rozumiem również przedziałów stóp procentowych oraz warunków, od których zależy, jaki przysługuje mi wybór stopy procentowej.

Mam nadzieję, że ktoś mi powie, od czego zależy wybór stopy procentowej.

Z góry dziękuję.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Zależy od wskaźnika spłaty kredytu budowlanego. Na przykład stawka 1,6% jest możliwa tylko wtedy, gdy wybierzesz bardzo wysoką miesięczną spłatę.

Napisany przez TraderNo1
A o jakie stawki amortyzacji chodzi? Jak wysoki musi być, aby osiągnąć 1,6%?

Napisany przez Matthew Pryor
I o jakich współczynnikach spłaty mówimy? Jak wysoki musi być, aby osiągnąć 1,6%?

Co miesiąc 10 promili sumy oszczędności budowlanych. Przy stopie oprocentowania 2,6% należy zapłacić 8 promili, przy 3,6% - 4 promile.

Napisany przez TraderNo1
To oznacza, że musiałbym spłacić 2750,- € miesięcznie (czyli 10% z 275.000,- €) aby uzyskać stopę oprocentowania wynoszącą 1,6%?

Napisany przez Matthew Pryor
Absolut. Jednak należy pamiętać, że 1,6% dotyczy odsetek nominalnych. Rzeczywista stopa procentowa może wynosić około 2%. Dodatkowo, w przypadku takiego programu oszczędzania, trzeba odkładać odpowiednio wysokie raty.

Napisany przez TraderNo1
Oha ... wielkie dzięki.

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli oprocentowanie efektywne jest podawane w przedziale, a opłaty zawsze są takie same, oznacza to, że istnieją różne okresy kredytowania, dlatego nie należy ich mylić z oprocentowaniem podanym przez Matthew Pryor, co więcej, wpłata z kapitału i odsetek zależy głównie od czynników takich jak czas oszczędzania (średni czas przeznaczenia), saldo oszczędności i suma przydziału.

Na przykład oprocentowanie kredytu w wysokości 1,6% nie oznacza wpłaty kapitału w wysokości 10%!

Napisany przez 6Bankkaufmann
@@Pryor
Możesz wybrać stopę spłaty kredytu mieszkaniowego wynoszącą 4 promile przy oprocentowaniu 1,6%. Oczywiście ma to również wpływ na przydział umowy oszczędnościowej i kredytowej.
Nie jest konieczne wybranie 10 promili, można też postąpić inaczej. Jednakże w celu zawarcia umowy należy dokonać pewnych kompromisów związanych z przydziałem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata