Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyt na zakup i remont domu. Proszę o kilka wskazówek!

Napisany przez tobi010582
Cześć wszystkim !!

Moja żona i ja chcielibyśmy kupić starszy Dom.
Jest z 1974 roku, więc wiążą się z nim koszty remontu i modernizacji.
Nie posiadamy własnego kapitału, dlatego musimy sfinansować całą kwotę.
Mamy jednak szczęście, że dzięki pomocy naszej rodziny (wszyscy są rzemieślnikami) możemy zrobić praktycznie wszystko sami.
Teraz mam kilka pytań....

Załóżmy, że Dom kosztuje 150 000€.
Należy zainstalować nowe ogrzewanie i zamontować nowe okna. Chcielibyśmy sfinansować te koszty, jeśli to możliwe, przez bank KFW i oczywiście zlecić fachowcom wykonanie tych prac.
Powiedzmy, że na pozostałe prace, które wykonamy sami, potrzebne będą koszty materiałów w wysokości 30 000€. Architekt przedstawi mi fakturę/kalkulację kosztów dla banku, w której to będzie uwzględnione.
Bank następnie przekazuje pieniądze sprzedawcy za Dom.
Jak i kiedy otrzymam pieniądze na materiały, czyli te 30 000€?
Więc wiem, że muszę przedstawić dokumenty w banku, żeby udowodnić, że faktycznie wydałem pieniądze na materiały.
ALE... czy dostanę pieniądze z góry i będę mógł je wydać, czy otrzymam je dopiero po złożeniu faktur? To by oznaczało, że muszę zrealizować wydatek z własnej kieszeni, jeśli na przykład coś kupuję w sklepie budowlanym, czy nie?

Co by było, gdybym zamiast 30 000€ powiedzmy potrzebował tylko 25 000€. Czy musiałbym zwrócić resztę bankowi?

Bardzo byłbym wdzięczny za pomocne odpowiedzi

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć,

na początek nie kupowałbym nic w sklepie budowlanym, ale raczej u dostawcy materiałów budowlanych, zazwyczaj jest tam taniej !!!!!

Tam możesz także kupować na fakturę, przy większych kwotach przed terminem płatności faktury przedstaw ją w banku, a oni mogą bezpośrednio zapłacić dostawcy. Na przykład przy zakupie okien.

Mniejsze kwoty zazwyczaj są zbierane i złożone razem, a następnie składane do rozpatrzenia.

Co by było, gdybym potrzebował zamiast 30000€, powiedzmy tylko 25000€. Czy musiałbym oddać resztę bankowi ?

Zakładaj raczej, że będzie to droższe....
Co dokładnie ma zostać wymienione ??

Napisany przez 6Bankkaufmann
Wypłaty odbywają się zgodnie z postępem prac budowlanych. Otrzymasz na początku - po zapłaceniu ceny zakupu - na przykład 10 000 EUR wypłacone. Następnie 10 000 EUR zostanie wykorzystanych na budowę. W kolejnym żądaniu wypłaty dostarczysz bankowi dokumenty potwierdzające wykorzystanie 10 000 EUR. A najlepiej, jeśli dołączysz zdjęcie wykonanych prac budowlanych.

Co do różnicy 5 000 EUR w Twoim przykładzie, najlepiej jest wypłacić całą kwotę i dokonać dodatkowej spłaty tak szybko, jak to możliwe. Obiecana pożyczka powinna zawsze być spłacana na bieżąco.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi! Naprawdę mi pomogliście!!

Mam jeszcze jedno pytanie ...
Co mógłbym zrobić z 30 000 €?
Wiem, że nie kupię za to auta, ale na przykład musimy nieco powiększyć naszą kuchnię, więc zakładamy, że zamontujemy szafę i dostosujemy jej rozmiar do nowego pomieszczenia, czy mogę złożyć w banku wniosek o koszty budowy lub materiałów?

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Musisz wcześniej przedstawić bankowi, co dokładnie planujesz zrobić. Na pewno nie musisz podawać kwoty w euro, ale musisz mieć jasny plan. W innym przypadku może się zdarzyć, że złożysz wniosek, a bank powie: Nie, nie ma na to środków....

Tutaj właśnie tkwi problem braku kapitału własnego.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Sprawdź koniecznie, czy bank finansuje kuchnię.
Zasada jest taka, że w celu sprawdzenia finansowania musisz przesłać planowany kosztorys modernizacji wraz z odpowiednimi fakturami za materiały.
Istnieje minimalna szara strefa, jeśli obiekt jest gotowy i ewentualnie pozostaje do wypłaty od 3000 do 5000 euro. Wtedy zostanie to wypłacone Tobie, ponieważ pożyczka zostanie zawsze spłacana. Jeśli planujesz z kuchnią w kwocie do 30 000 euro, koniecznie poinformuj o tym bank.

Dziękuję bardzo za Waszą pomoc!
Mam teraz umówioną wizytę z architektem na następny tydzień.
On będzie w stanie dokładnie powiedzieć, czego nam potrzeba...
Będę Was informować na bieżąco i jeśli pojawią się jakiekolwiek pytania, to znowu się odezwę.

Cześć wszystkim ...

Chcielibyśmy teraz kupić ten Dom i mieliśmy już architekta.
Dach i elewacja zewnętrzna są w dobrym stanie.
Chciałbym poznać waszą ocenę naszego kosztorysu.
Mamy więc 140 m2 powierzchni mieszkalnej, którą musielibyśmy odnowić.
Oto nasze obliczenia:

Nowy kocioł i palnik do istniejącego ogrzewania olejowego: 10 000 €

Nowe okna i drzwi wejściowe w całym domu (12 okien): 20 000 €

Całkowicie nowa łazienka, więc płytki i kompletna instalacja sanitarna (prysznic, wanna, toaleta itp.): 10 000 €

Zagospodarowanie zewnętrzne - nowa balustrada na balkonie, nowa taras itp.: 10 000 €

Wewnętrzne wykończenie/remont ścian, podłóg i sufitów. W pewnym stopniu nowa izolacja na poddaszu: 30 000 €

Zagospodarowanie zewnętrzne, łazienka i wykończenie wewnętrzne wykonalibyśmy samodzielnie. Więc te kwoty są dotyczące jedynie kosztów materiałów.
Jak będzie liczone nasze własne wykonanie?
Wiem, że obecnie trudno jest Wam dokładnie ocenić koszty ... ale chcemy tylko wiedzieć, czy nasze obliczenia są całkowicie nierealistyczne.

Jak zawsze, byłbym bardzo wdzięczny za Waszą pomoc.

Napisany przez semmlerob
Okno około 5000 € za wysokie.

Moim zdaniem wykończenie wnętrza także trochę za wysokie.

Reszta powinna być w porządku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata