Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jak oczyścić swoje dane w Schufa i kupić działkę?

Napisany przez BuzZarD
Cześć, zaczęło się całkiem niewinnie. Ja i moja partnerka życiowa chcieliśmy zbudować Dom. Znaleziono działkę, znaleziono również firmę budowlaną. Przedstawiliśmy nasze dokumenty i omówiliśmy nasze życzenia z osobą odpowiedzialną za finansowanie z firmy budowlanej. Po pierwszych wstępnych obliczeniach nie powinno być większego problemu (jestem urzędnikiem na czas nieokreślony, moja partnerka jest pracownikiem, łączny dochód netto obecnie wynosi 3,200€). Jedyny znany negatywny punkt po naszej stronie: - mam kredyt ratalny na samochód: pozostało 12,500€ - moja partnerka ma kredyt ratalny: pozostało jeszcze 6,500€ Kiedy nadszedł czas na zapytanie o warunki kredytu hipotecznego od banków i sprawdzenie naszej historii kredytowej w Schufa, otrzymaliśmy odmowę i byliśmy zaskoczeni (ktokolwiek mógłby powiedzieć, że należy sprawdzić swoją historię kredytową). Mój wynik: 79,6% Wynik partnerki: 83,6% Jak to możliwe? Moja historia kredytowa przedstawia się następująco: 1 konto osobiste (Postbank, jeszcze bez limitu debetowego, ponieważ dopiero od 01.05, moim starym banku zakończył działalność i musiałem zmienić) 1 konto osobiste (DKB) 1 konto kredytowe (DKB, limit 500€) 1 zakończony kredyt 15.06 (Santander, jeszcze nie oznaczony jako uregulowany?) 1 kredyt (Targobank, 300€ spłacone przed terminem 30.07.13) 1 kredyt (LBB, 14999€ zawsze płatne na czas) 1 umowa telekomunikacyjna (nie istnieje już, została usunięta) 1 zapytanie o usługi telekomunikacyjne od Congstar 3 stare zapytania od domów towarowych Co jeszcze mogłoby obniżyć moją ocenę w Schufa? Mój plan to zdobycie działki i uporządkowanie swojej historii kredytowej. Zamierzam zrezygnować z konta i karty kredytowej w DKB Poproszę o przyznanie debetu w Postbank (czy to jest korzystne dla Schufy?) Brakuje mi jeszcze 26,000€ wraz z kosztami dodatkowymi na zakup działki, jak mogę to pokryć?

Napisany przez Dahut
Jestem ciekawy odpowiedzi od osób, które znają się na scoringu Schufa. Nie widzę nic, co usprawiedliwiałoby wynik 79%. Nawet konto osobiste w DKB z kartą kredytową nie powinno mieć wpływu.
Sam mam konto osobiste z kartą kredytową w DKB, w moim raporcie Schufa są również wszystkie stare konta, które kiedyś miałem, zapytania od kilku dostawców usług komórkowych, które nigdy nie zostały usunięte, oraz od dostawców usług płatniczych online. Mimo to mam wynik powyżej 98%. Okej, nigdy nie miałem kredytu ratalnego, ale mam hipotekę.

Więc co tak drastycznie obniża wynik?

Napisany przez Ravemaster84
Bez mojej eksplazytnej wiedzy:
Kiedyś słyszałem, że nawet imię i adres są brane pod uwagę przy określaniu zdolności kredytowej. Nie mam pojęcia, czy to prawda. Być może inni wiedzą więcej na ten temat.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Name nie ma nic wspólnego z Schufa.
To, co widzę na pierwszy rzut oka, to drobne kredyty o niskiej wartości.

Karta kredytowa DKB EUR 500
kredyt Targobank EUR 300

Takie rzeczy nie powinny faktycznie być uwzględnione w Schufa, jeśli chcesz uzyskać finansowanie na nieruchomość. Interpretuje się to tak, że nie masz własnego kapitału.

Mój tip:
- Spłacić wszystkie małe kredyty
- Zwrócić każdą kartę kredytową, jeśli nie jest to konieczne
Następnie poczekać na następne rozliczenie w Schufa.
Odbywa się to co 4 miesiące, najbliższy termin na początku października.
Najwygodniej jest uzyskać pełny dostęp do Moja Schufa i monitorować, jak wynik w Schufa szybko się poprawia.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć BuzZarD,

każda aktywność w Schufie powoduje zmiany w wartości punktacyjnej. Nikt nie wie dokładnie, jak to jest obliczane, znane aspekty, takie jak:

-liczba przeprowadzek
-wszystkie zapytania, bez względu na rodzaj (z różnym stopniem ważności) oraz zgłoszenia przekazywane do Schufy......

stanowią tylko ułamek tego, co stanowi ocenę punktową, ale faktem jest, że porady o zerowaniu wszystkiego nie poprawią natychmiast wartości punktacji, zwłaszcza wcześniejsze spłaty kredytów prowadzą do początkowego pogorszenia wartości punktowej.

Z jakiej banku złożyli Państwo wniosek o finansowanie?
Skąd pochodzą?
Jak wyglądają dane ramowe związane z zapotrzebowaniem na finansowanie w stosunku do kosztów produkcji (wszystkich dodatkowych prac, zazwyczaj poza kuchnią/notariuszem/pośrednikiem w obrocie nieruchomościami/podatkiem od nabycia nieruchomości) plus koszty działki?

Napisany przez BuzZarD
Cześć,
już teraz dziękuję za odpowiedzi.

Kartę kredytową DBK i konto bieżące (które są ze sobą powiązane) już zrezygnowałem.

Pozostałe małe kredyty dawno już spłaciłem.

No cóż, teraz czekam na październik.
Dzięki pomocy krewnych udało mi się już zabezpieczyć wymarzony kawałek ziemi.

Plan kosztów:

Cena zakupu gruntu: 29.456
Koszty budowy budynku: 178.473
Koszty dodatkowe budowy: 18.373
Teren zewnętrzny: 12.500
Wkłady własne: 12.000
Koszty notarialne i sądowe: 1.177
Podatek od nabycia nieruchomości: 1.473

Łącznie: 253.452

Zapytanie do Ing-DIBA:

pożyczka ratalna: 135.000
KFW 124: 50.000
KFW 153: 50.000

Kapitał własny: 6.452

Zapytanie do Postbank:
pożyczka ratalna: 125.000
KFW 124: 50.000
KFW 153: 50.000

Kapitał własny: 16.452

Teraz, kiedy mam już kawałek ziemi, mogę spokojnie uregulować finansowanie domu i reszty działki (spłacając prywatną pożyczkę).

Pochodzę z Berlina i jestem urzędnikiem państwowym na całe życie, zobaczymy, która bank nie jest aż tak głupia i udzieli urzędnikowi kredytu (zawsze można przecież zwrócić pieniądze pracodawcy=).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata