- śr sie 21, 2013 7:30 am
Cześć, zaczęło się całkiem niewinnie. Ja i moja partnerka życiowa chcieliśmy zbudować Dom. Znaleziono działkę, znaleziono również firmę budowlaną. Przedstawiliśmy nasze dokumenty i omówiliśmy nasze życzenia z osobą odpowiedzialną za finansowanie z firmy budowlanej. Po pierwszych wstępnych obliczeniach nie powinno być większego problemu (jestem urzędnikiem na czas nieokreślony, moja partnerka jest pracownikiem, łączny dochód netto obecnie wynosi 3,200€). Jedyny znany negatywny punkt po naszej stronie: - mam kredyt ratalny na samochód: pozostało 12,500€ - moja partnerka ma kredyt ratalny: pozostało jeszcze 6,500€ Kiedy nadszedł czas na zapytanie o warunki kredytu hipotecznego od banków i sprawdzenie naszej historii kredytowej w Schufa, otrzymaliśmy odmowę i byliśmy zaskoczeni (ktokolwiek mógłby powiedzieć, że należy sprawdzić swoją historię kredytową). Mój wynik: 79,6% Wynik partnerki: 83,6% Jak to możliwe? Moja historia kredytowa przedstawia się następująco: 1 konto osobiste (Postbank, jeszcze bez limitu debetowego, ponieważ dopiero od 01.05, moim starym banku zakończył działalność i musiałem zmienić) 1 konto osobiste (DKB) 1 konto kredytowe (DKB, limit 500€) 1 zakończony kredyt 15.06 (Santander, jeszcze nie oznaczony jako uregulowany?) 1 kredyt (Targobank, 300€ spłacone przed terminem 30.07.13) 1 kredyt (LBB, 14999€ zawsze płatne na czas) 1 umowa telekomunikacyjna (nie istnieje już, została usunięta) 1 zapytanie o usługi telekomunikacyjne od Congstar 3 stare zapytania od domów towarowych Co jeszcze mogłoby obniżyć moją ocenę w Schufa? Mój plan to zdobycie działki i uporządkowanie swojej historii kredytowej. Zamierzam zrezygnować z konta i karty kredytowej w DKB Poproszę o przyznanie debetu w Postbank (czy to jest korzystne dla Schufy?) Brakuje mi jeszcze 26,000€ wraz z kosztami dodatkowymi na zakup działki, jak mogę to pokryć?