Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy jest zgodne z prawem, że kasa oszczędności budowlanych wypowiada umowę?

Napisany przez Aquarius
Cześć wszystkim,
mam konto oszczędnościowe budowlane z dodatkowym kontem premiowym. BSK wypowiedział mi zgodnie z § 488 Abs. 3 BGB, uzasadnienie: kredyt budowlany nie jest już możliwy, ponieważ umowa oszczędnościowa budowlana została już oszczędzona do kwoty oszczędnościowych.

Nie uważam tego za prawidłowe, oto moje (zaokrąglone) przykład:
- Kwota oszczędnościowa 25.000 €;
- Saldo oszczędności w budowie 21.000 €
- Saldo na koncie bonusowym 5.000 €

Teoretycznie, ponieważ mogę uzyskać kredyt budowlany w wysokości 4.000 €, to czy umowa oszczędnościowa budowlana nie może być uznana za oszczędzoną, dopóki saldo oszczędnościowe, bez konta bonusowego, nie przekroczy 25.000 €?

Rozważam sprzeciwienie się wypowiedzeniu. Czy to miałoby skutek?

Z poważaniem, Aquarius

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czy grozi zwolnienie, czy faktycznie zostało zwolnione?

Napisany przez Aquarius

Grozi zwolnienie czy faktycznie już zwolniony?

Cześć,
Tak, faktycznie został zwolniony. Tekst: Dlatego dziś wypowiadamy umowę oszczędnościową zgodnie z §488 ust. 3 BGB z terminem wypowiedzenia wynoszącym 3 miesiące na dzień 30.11.2013 r. Od tego momentu nie będziemy kontynuować oprocentowania Państwa salda. Prosimy o podanie nam Państwa szczegółów konta bankowego. Wyślijcie do nas wypełnione i podpisane zlecenie płatnicze. (Dołączony formularz Zlecenie płatnicze, w którym mam podać moje dane bankowe, zawiera również tekst: Prosimy o przelanie salda __ natychmiast, __ do 30.10.2013 r., __ do 30.11.2013 r.).

Pozdrawiam, Aquarius

Napisany przez 6Bankkaufmann
Sprawdź test
Starsze umowy oszczędnościowe na cele mieszkaniowe - Nie zezwalaj na wyrzucenie ich - Komunikat - Test Wydajności
W razie potrzeby skontaktuj się z rzecznikiem finansowym i złoż pisemny sprzeciw.

Napisany przez Aquarius
Cześć Bankkaufmann, Cześć wszystkim,

przeczytałem jeszcze raz całe warunki umowy mojego kontraktu. Niestety, w §13 jest napisane następująco:
Zaakceptowanie przydziału oznacza, że BSK udostępnia oszczędności związkowe, naliczone odsetki, premię odsetkową oraz kredyt hipoteczny w wysokości różnicy między kwotą oszczędności związkowych a sumą wymienionych kwot.
Ze względu na to zdanie, kredyt hipoteczny prawdopodobnie nie może zostać udzielony, więc BSK ma prawdopodobnie prawo do wypowiedzenia umowy?
Jednak list wypowiedzenia nie jest podpisany ręcznie (piórem lub czymś podobnym), a dwie ręczne podpisy są wydrukowane jak pozostały dokument. Czy można jeszcze raz zapytać (z odwołaniem do § 125 ff. Bürgerliches Gesetzbuch), aby opóźnić sprawę o kilka miesięcy? Ponieważ wypowiedzenie jest pisemnym zawiadomieniem o szczególnym znaczeniu.

Pozdrawiam, Aquarius

Napisany przez Josef48
W odróżnieniu od stanowiska BSQ Bauspar AG, oprocentowanie premiowe nie jest zaliczane do salda bieżącego konta oszczędnościowego; obie odmiany odsetek nie są traktowane jednakowo.

Premie odsetkowe są jedynie podawane informacyjnie na koncie oszczędnościowym, ale nie są uważane za wpłaty i nie zwiększają rocznego salda oszczędności. Nie są uważane za wkład własny przez urząd skarbowy i dlatego nie podlegają uldze premiowej.

Natomiast zwykłe roczne odsetki bazowe zwiększają saldo oszczędności i są traktowane przez urząd skarbowy jako objęte ulgą premiową (§ 4 ust. 2 rozporządzenia WoPR 2002).

Zgodnie z § 4 ust. 2 Wytycznych dotyczących premii budowlanej 2002 (WoPR 2002), wkładami do oszczędzania na cele mieszkaniowe są kwoty wpłacone do czasu osiągnięcia ustalonej sumy oszczędnościowej. Oprócz ustalonych umownie składek, do tego zalicza się również naliczone odsetki, które są wykorzystywane do zapłaty składek.

Z tego powodu premia nie może być zaliczana do sumy oszczędnościowej. Premie odsetkowe nie są zaliczane jako wkłady własne i dlatego nie zwiększają salda oszczędności. Ponadto premie mieszkaniowe są wypłacane przez urząd skarbowy do osiągnięcia ustalonej sumy oszczędnościowej.

Serdecznie pozdrawiam
Josef

Napisany przez Philipp_1
Cześć wszystkim,

Szukam Ogólnych Warunków Umów (ABB) dla produktu Vario 2 oferowanego przez LBS (Baden-Württemberg). Podpisałem umowę w 1997 roku. Bardzo byłbym wdzięczny, gdyby ktoś był skłonny przesłać mi te warunki przez e-mail. Dziękuję.

Proszę wysłać tutaj: Toliman@gmx.de

Filip

Napisany przez Hanomag
Tutaj znajdziesz najnowsze informacje na temat.

Napisany przez Philipp_1
Cześć Hanomag,

bardzo dziękuję za szybką odpowiedź, niestety nie mogę znaleźć ABBs pod tym LINKIEM. Przepraszam jeśli jestem trochę zagubiony, ale gdzie mogę je znaleźć?

Philipp

Napisany przez Hanomag

prawdziwie wielkie dzięki za szybką odpowiedź, ale niestety nie mogę znaleźć skrótów pod tym LINKIEM. Przepraszam, jeśli być może jestem niewystarczająco zorientowany, ale gdzie mogę je znaleźć?

Przepraszam, moja odpowiedź nie była skierowana do Ciebie, ale do tematu.

Napisany przez schunckt
Aktualne
https://www.n-tv.de/ratgeber/Bausparkasse-darf-nicht-kuendigen-article17346126.html
Mittwoch, 30 marca 2016
Zwycięstwo dla oszczędzających
Bausparkasse nie może wypowiedzieć umowy

Napisany przez 3ducnici
https://www.spiegel.de/wirtschaft/service/steuervermeidung-die-ueblichen-verdaechtigen-a-1084705.html

Napisany przez Widerruf jetzt
W sprawie wypowiedzenia umów oszczędnościowych przez kasy oszczędnościowo-budowlane:

Oto aktualny wyrok Sądu Rejonowego w Hildesheim z dnia 21.06.2016 r. o sygn. 6 O 23/16, który przystąpił do orzecznictwa Sądu Rejonowego w Karlsruhe z dnia 09.10.2015 r. (7 O 126/15) i Sądu Apelacyjnego w Stuttgarcie z dnia 30.03.2016 r. (9 U 171/15), a doszedł do wniosku, że wypowiedzenie dokonane przez kasę oszczędnościowo-budowlaną było nieważne, ponieważ kasa nie miała prawa do wypowiedzenia umowy.
Według Sądu decydującym czynnikiem jest to, że umowa nie została jeszcze w pełni podpisana, dlatego istnieje nadal roszczenie o udzielenie kredytu.

Pozostaje obserwować, czy strona przeciwna złoży apelację.

wr

Napisany przez Josef48
Bonusowe odsetki nie zwiększają salda oszczędności budowlanych. Ogólne zarządzenia wykonawcze do ustawy o premii budowlanej z dnia 22.10.2002 jednoznacznie określają, że jako składki budowlane uważa się kwoty wpłacone do osiągnięcia ustalonej sumy oszczędności budowlanych. Oprócz składek ustalonych umownie, do których należą między innymi również dobrowolne wpłaty i naliczone odsetki, które są wykorzystywane do wpłat, nie wliczają się odsetki premiowe zaksięgowane na specjalnym koncie (paragraf 4 ustawa o premii budowlanej z 2002 roku). Nie zwiększają one płatności premiowych. Dopóki istnieje prawo do premii budowlanej, suma oszczędności budowlanych nie została jeszcze osiągnięta. Kasy oszczędności budowlanych mogą wypowiedzieć umowę, jeśli saldo klienta przewyższa ustaloną sumę oszczędności budowlanych. Jednak nie mogą doliczyć do salda bonusowych odsetek, które wypłacają tylko w przypadku zrzeczenia się kredytu. Tak orzekł Sąd Apelacyjny w Celle w sprawie przeciw BHW. Źródło: https://www.test.de/Bausparen-Gerich...ung-5083093-0/

Napisany przez BenniG

Tak długo jak zachodzi prawo do premii mieszkaniowej, suma oszczędności mieszkaniowych nie została jeszcze osiągnięta.

Jeśli nie mam prawa do premii mieszkaniowej, czy oznacza to, że nie mam również prawa do oprocentowania premiowego, czy automatycznie osiągnięta została suma oszczędności mieszkaniowych? Byłoby fajnie! ;-)

Reszta się zgadza!

Napisany przez Josef48
Cześć,

ustawa o premii mieszkaniowej (WoPG) pozwala na oszczędzanie w ramach umowy o oszczędzaniu budowlanym do osiągnięcia ustalonej sumy oszczędności budowlanych. Ponieważ odsetki bonusowe nie mogą być uwzględnione jako składki na oszczędności budowlane, nie zwiększają one także salda oszczędności budowlanych. Niezależnie od prawa do premii mieszkaniowej, odsetki bonusowe nie zwiększają salda oszczędności budowlanych. Prawo do premii mieszkaniowej zależy od dochodu podlegającego opodatkowaniu. Stwierdzenie, że „Dopóki istnieje prawo do premii mieszkaniowej, suma oszczędności budowlanych nie została jeszcze osiągnięta.” ma jedynie potwierdzić, że odsetki bonusowe nie są zaliczane do salda oszczędności budowlanych. We wszystkich przypadkach odsetki bonusowe nie są uwzględniane w saldzie zgodnie z zasadami WoPG. Gdyby odsetki bonusowe miały być uwzględnione w saldzie i w efekcie przekroczyć ustaloną sumę oszczędności budowlanych, tak jak to błędnie interpretują kasy oszczędności budowlanych, nie byłoby prawa do premii mieszkaniowej uwzględniając również inne wymagania ustawowe dla oszczędzającego budowlanego. Jednakże zgodnie z WoPG taka sytuacja nie ma miejsca.

Pozdrowienia
Josef

Napisany przez BenniG
Tak, to jest dla mnie jasne i właśnie o tym napisałem.

Tylko to zdanie brzmi dziwnie, a wniosek byłby taki, że jeśli suma nie zostanie osiągnięta, to przysługuje prawo do WoP.

Ale teraz dodałeś jeszcze pewien dochód podlegający opodatkowaniu (do 25.600/51.200 €), co jest kolejnym podstawowym warunkiem.

Napisany przez Josef48
Jeśli oszczędzający na budowę nie ma prawa do premii mieszkaniowej, ponieważ przekroczył ustawowe limity dochodów, to również odsetki premiowe nie są zaliczane do salda oszczędności budowlanych. Może on wpłacać środki, aż osiągnie kwotę oszczędności budowlanych. Bausparkassen błędnie twierdzą, że kwota oszczędności budowlanych została już przekroczona.

Przyjmuję założenie, że oszczędzający ma prawo do premii mieszkaniowej, ponieważ nie przekroczył ustawowych limitów dochodów. Jeśli oszczędzający na przykład zawarł umowę oszczędnościową na kwotę powyżej 30 000 €, posiada dotychczasową kwotę oszczędności w wysokości 26 000 €, kwalifikujące się do premii wydatki w bieżącym roku kalendarzowym i w kolejnych latach oraz bonusowe odsetki w wysokości 5 000 € na specjalnym koncie, otrzymuje on co roku premię mieszkaniową, dopóki saldo oszczędności nie osiągnie kwoty oszczędności budowlanych w wysokości 30 000 € (bez bonusowych odsetek).

Ten fakt wyraźnie pokazuje, że bonusowe odsetki nie są zaliczane do salda oszczędności budowlanych.

W sprzeczności z tym Bausparkassen zaliczają bonusowe odsetki do salda oszczędności budowlanych i głoszą nieprawidłowe stanowisko, że kwota oszczędności budowlanych w wysokości 30 000 € została przekroczona (26 000 + 5 000). Według tego stanowiska Bausparkassen oszczędzający nie miałby również prawa do kolejnych premii mieszkaniowych. Tak nie jest jednak przypadku.

W wyciągu konta Bausparkasse premiowane wydatki za każdy rok kalendarzowy są wykazywane. Wydatki te nie obejmują jednak corocznych bonusowych odsetek. Te bonusowe odsetki nie są premiowane zgodnie z ustawą WoPG.

Jeśli oszczędzający na budowę nie ma prawa do premii mieszkaniowej, ponieważ przekroczył ustawowe limity dochodów, to również bonusowe odsetki nie są zaliczane do salda oszczędności budowlanych. Może on wpłacać środki, aż osiągnie kwotę oszczędności budowlanych. Bausparkassen tego nie rozumieją i twierdzą, że kwota oszczędności budowlanych została już przekroczona.

Napisany przez BenniG
Tak, jasne. Ale cała sprawa związana z WoP tylko komplikuje sprawę. Ostatecznie nie chodziło o to, kiedy ma się prawo do WoP.

Dopóki saldo oszczędności budowlanych bezpośrednio związane ze umową jest mniejsze niż suma oszczędności budowlanych, umowa nie może być wypowiedziana. To tyle!

Napisany przez 2tneub
To właściwie logiczne. Moglibyśmy skorzystać z pożyczki i nie mieć wtedy prawa do premii. Wniosek o udzielenie pożyczki tak/nie jest więc warunkiem uzyskania premii. Bausparkasse nie może po prostu zmienić systemu, wliczyć premię i twierdzić, że nie ma już potencjału pożyczkowego.

Napisany przez Josef48
To nie jest w żaden sposób skomplikowane przez WoP. Ma to być tylko dodatkowy argument na rzecz tego, że konto oszczędnościowe nie jest jeszcze pełne. Ponieważ kasy oszczędnościowe ignorują ten fakt.

Napisany przez obelix

Ponieważ kasy oszczędnościowo-budowlane ignorują ten fakt.

bardzo ogólnikowo i ogólnie. Nie dotyczy wszystkich kas oszczędnościowo-budowlanych.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata