Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Budynek mieszkalny czy umeblowanie domu?

Napisany przez verschaukelt
Pytanie merytoryczne, jestem niepewny

Czy trwale osadzona w ziemi altana ogrodowa z metalu z odłączanym daszkiem materiałowym (przechowywanym zimą)

należy do mienia ruchomego czy do budynku mieszkalnego w przypadku szkód wywołanych gradobiciem?

Mienie ruchome na działce (takie jak meble ogrodowe, huśtawka i inne) jest objęte ubezpieczeniem mienia ruchomego

Ubezpieczyciel zaproponował wartość zmniejszoną o 150 euro dla mienia ruchomego na działce - wgniecione/przekłute przez gradobicie, bez podania pozycji. Już sama cena zakupu krzeseł i stołu wynosiła 1500 euro.

Ponieważ Dom i dach także zostały uszkodzone, zgłosiliśmy wszystko na raz, teraz panuje duże niepewność i rozgoryczenie.

Napisany przez Matthew Pryor
Majątek na terenie nieruchomości (takie jak meble ogrodowe, huśtawki itp.) jest objęty ubezpieczeniem majątkowym.

Zazwyczaj meble ogrodowe są ubezpieczone tylko od kradzieży. Powinien o tym wiedzieć pośrednik. ubezpieczenie na zewnątrz (Aussenversicherung) może obowiązywać, ale często dotyczy szkód wywołanych gradem tylko wewnątrz budynków.

Dziękuję, ale to jednak nie była pytanie.

To, że szkoda spowodowana gradem na meblach ogrodowych jest objęta ubezpieczeniem majątkowym, jest już pozytywnie ustalone. Tutaj pojawia się oferta o obniżeniu wartości, na którą z pewnością będzie jeszcze dyskusja. Jednak nie jestem pewien, czy zniszczony przez grad dach pawilonu wielkości piłki tenisowej również jest objęty tym ubezpieczeniem, czy może, jako mocno zakotwiczony w ziemi, należy do budynku mieszkalnego - czyli tak jak domek ogrodowy, szopa na narzędzia / wyposażenie posiadłości... To nie ma znaczenia, czy to szkoda spowodowana gradem, pożarem czy burzą - gdzie znajduje się pawilon ogrodowy?

Pytanie to trudno jest odpowiedzieć bez znajomości warunków ubezpieczenia. Pierwsze przypuszczenie:
ubezpieczenie budynku powinno pokrywać, ponieważ jest to część budynku. Jednak pawilon powinien być również wymieniony w rozszerzonych klauzulach. Nadal nie rozumiem, dlaczego tutaj odpowiedzialność za szkody wywołane przez grad jest przypisywana ubezpieczeniu mienia.

OK, chciałem to potwierdzić - jest to element budynku. Ubezpieczone są wszystkie elementy budynku i wyposażenie działki - (ogrodzenia, altanki, roślinność...

Następnie, po ocenie wszystkich szkód na budynku i jego elementach, pavilon otrzyma dodatkowe pieniądze.

Co do mienia gospodarstwa domowego - wydaje się, że wtedy poleciłem właściwe rozwiązanie. W nowych warunkach (VHB 2008 i nowsze) dostawcy ubezpieczenia meble ogrodowe nie są już ubezpieczone. Oszczędziłeś! Jednak od innych już słyszałem, że istnieje różnica między meblami ogrodowymi na tarasie lub balkonie a tymi, które po prostu stoją w ogrodzie. Na tarasie/balkonie są ubezpieczone - w ogrodzie niestety nie. Jednak ogólnie rzecz biorąc, mienie jest ubezpieczone także na wypadek burzy/gradowej. A jeśli meble ogrodowe są uważane za element mienia gospodarstwa domowego zgodnie z warunkami umowy - dlaczego tu nie miałaby zadziałać ubezpieczenie?

Napisany przez Benoice
Cześć Verschaukelt,

Aby określić szczegóły dotyczące odszkodowania, czyli jak i co jest rekompensowane, konieczne jest znajomość Twoich warunków umowy, ale wspominam gdzieś słabo, że rozszerzenia budynku lub dodatkowe budynki (tak zwane budynki pomocnicze) są ubezpieczone tylko do najbliższego głównego terminu płatności (data rozpoczęcia ubezpieczenia), po tym musi ubezpieczony zgłosić ubezpieczycielowi, że doszło do zmiany w jego ochronie ubezpieczeniowej, co zazwyczaj oznacza większą składkę.

Oczywiście mogę się mylić, dlatego najlepszym rozwiązaniem będzie skonsultować się z doradcą ubezpieczeniowym.

Pozdrowienia

I jeśli do majątku domowego zgodnie z warunkami umowy zaliczane są również meble ogrodowe - dlaczego ubezpieczenie miałoby tutaj nie działać?

Dlatego użyłem sformułowania zazwyczaj. Uważam, że ten punkt nie jest szczególnie istotny, jeśli występuje, to też ok. Ale dlaczego pośrednik pyta, gdy we warunkach umowy wszystko jest jasne i wyraźnie wymienione?

Ponieważ nie pytałem o meble ogrodowe, ale o altanę ogrodową. Byłem niepewny, gdzie jest ona ubezpieczona. Ale potwierdziłeś mój pomysł, więc napisałem: Pytanie specjalistyczne -

Co do mebli ogrodowych, to jest oczywiste, że należą do mienia domowego.

Jeśli masz ochotę, altanę ogrodową można co zimę znowu odkręcić - dlatego jest ona stało związana z ziemią, ale jednocześnie można ją w każdej chwili zdemontować. Wtedy miałem wątpliwości. Ale być może czasem nie trzeba zbyt długo się zastanawiać.

Napisany przez crs
Znam to tylko w taki sposób, że narzędzia ogrodowe są ubezpieczone na wypadek burzy tylko wtedy, gdy znajdują się na tarasach lub podobnych konstrukcjach bezpośrednio przylegających do budynku; oczywiście decyduje o tym konkretna polisa ubezpieczeniowa.

Znam to tylko z tego, że narzędzia ogrodowe są ubezpieczone przed burzą itp. tylko wtedy, gdy znajdują się na tarasach lub podobnych obiektach bezpośrednio przylegających do budynku; oczywiście zależy to od konkretnego ubezpieczenia.

Zadanie domowe: Znajdź definicję terminu ubezpieczenie zewnętrzne i zrozumienie jego znaczenia.

Napisany przez Peggy
Ja bym powiedział, że to ubezpieczenie budynku mieszkalnego (Źródło: günstige-versicherungen.info/wohngebaude-vergleich/ - na dole)

Pozdrowienia,
Peggy

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata